Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Vilken pälstyp är bäst för dig?

Det är ganska fantastiskt att tänka på hur många olika färger, texturer och längder det finns på hundpäls när man vet att de alla utvecklats från samma förfäder. Det finns massvis med olika sorters päls, och alla är intressanta på sitt sätt. Här kan du lära dig hur du tar hand om varje pälstyp, samt välja vilken du tycker bäst om.


En chow chow med en märklig men superfin päls
En chow chow med en märklig men superfin päls

Bulldogs har en mjuk päls som kräver väldigt lite underhåll. Labradorer har en tjock dubbelpäls som kan vara svår att torka. Terriers har stripig päls som måste dras av för hand. Old english sheepdogs har en lång päls som måste borstas dagligen. Pudlar har lockig päls som kräver ganska mycket underhåll för att hållas fin, och chinese crested har ofta ingen päls alls.


De 10 pälstyperna

  1. Hundar med kort, mjuk päls
  2. Hundar med medellång päls
  3. Hundar med lång päls
  4. Hundar med underull
  5. Hundar med silkespäls
  6. Hundar med trådat hår
  7. Hundar med lockig päls
  8. Hundar med strävhårig päls
  9. Hundar med hypoallergen päls
  10. Hårlösa hundar

Hundar med kort, mjuk päls

En bra sak med hundar med kort päls är att du verkligen kan se deras atletiska kroppar. Rhodesian ridgeback till exempel, som avlades för att hålla lejon borta, har otroligt tydligt musklig fysik.


En vacker ung greyhound med en otroligt mjuk päls
En vacker ung greyhound med en otroligt mjuk päls

Hundar med mjuk päls har kort och skinande hår och är perfekt för ägare som inte har så mycket tid att ta hand om pälsen. De kräver minst underhåll eftersom hundarna själva lätt kan torka pälsen. De behöver inte borstas så ofta, men tycker om att skrubbas i badet då och då.

Hundar med kort päls inkluderar american foxhound, basenji, basset, beagle, belgisk malinois, blodhund, bull terrier, bullmastiff, tax, dalmatiner, engelsk bulldog, engelsk foxhound, fransk bulldog, grand danois, greyhound, Jack Russell, manchesterterrier, faraohund, mops, rhodesian ridgeback, rottweiler, saluki, släthårig foxterrier och whippet.


Bilder på hundar med kort, mjuk päls:

En boxer med fin mjuk päls” data-image-id=
En boxer med fin mjuk päls

En flock engelska foxhounds med vacker, kort och mjuk päls
En flock engelska foxhounds med vacker, kort och mjuk päls

En greyhound med vacker kort päls
En greyhound med vacker kort päls

Hundar med medellång päls

Hundar med medellång päls är den perfekta kombinationen av skyddande, lång päls och lätthanterlig kort.

En medellång päls är längre än 2 cm, men fortfarande kort i jämförelse med lång. Hundraser med medellång päls är relativt lätta att ta hand om. Att borsta dem en gång i veckan är vanligtvis tillräckligt, eftersom de inte blir så smutsiga eller får tovor i pälsen. Ett bad i månaden är tillräckligt, men se till att håret torkar ordentligt.


Tre australian cattledog med tjocka medellånga pälsar
Tre australian cattledog med tjocka medellånga pälsar

Hundar med medellånga pälsar inkluderar akita, australian shepherd, bordercollie, breton, cavalier king charles spaniel, schäfer, golden retriever, welsh corgi pembroke, pyreneér, sankt bernard och siberian husky.


Bilder på hundar med medellång päls:

En siberian husky med medellång päls
En siberian husky med medellång päls

En vacker akita
En vacker akita

Hundar med lång päls

Om någonsin sett en afghanhunds långa päls fladdra när hen springer vet du att långhåriga hundar är väldigt majestätiska djur.

Vissa raser har långa delade pälsar, som afghanhund, lhasa apso, malteser, shih tzu, silky terrier, skyeterrier, tibetansk terrier och yorkshireterrier. Dessa raser måste regelbundet få en bena borstad längs med ryggen med en borste och en kam.


En afghanhund med en väl omhändertagen päls
En afghanhund med en väl omhändertagen päls

Långhåliga hundraser som inte har bena inkluderar bearded collie, chow chow, engelsk cocker spaniel, havanese, irländsk setter, newfoundland, old english sheepdog, pekingese, pomeranian, sankt bernard och samojed. De behöver också mycket underhåll, speciellt större raser som springer längre sträckor ute. De måste borstas regelbundet för att minska risken för att håret mattas, och för att hålla huden frisk.


Långhåriga hundar och varmt väder

När det är varmt ute kan hundar med lång päls bli för varma. Det är viktigt att hålla pälsen så frisk som möjligt eftersom en väl omhändertagen päls reglerar hundens temperatur. Att ta bort lösa hår från underpälsen hjälper luften att cirkulera nära huden, vilket håller hunden sval. Du kan också klippa pälsen, men se till att du inte tar bort för mycket eller rakar områden eftersom hunden behöver pälsen för att styra kroppstemperaturen och inte bränna sig i solen. Det är bäst att hålla hundar med lång päls inomhus under de varmaste timmarna på dagen, och lämna dem aldrig i bilen. När ni går på långa promenader måste du se till att hunden har massvis med vatten, och att ni tar pauser i skuggan.

Symptom på värmeslag hos hundar inkluderar mycket flämtande och svårigheter att andas, ökad puls och andningsfrekvens, dreglande, mild svaghet, apati eller kollaps. Om du märker av dessa symptom måste du genast kontakta din veterinär.


Bilder på hundar med lång päls:

En old english sheepdog med vacker lång päls
En vacker old english sheepdog med vacker lång päls

En bearded collie med fin lång päls
En bearded collie med fin lång päls

En afghanhund med vacker lång päls
En afghanhund med vacker lång päls

Hundar med underull

Hundar med underull kan jämföras med att ha en stickad tröja med en vattentät jacka över. De har en kombination av kort, tjockt underhår och längre överhår som göra att huden inte blir blöt. Underullen håller dem varma på vintern och svala på sommaren, så de är glada i alla väder.


En welsh corgi pembroke med vacker mjuk päls
En welsh corgi pembroke med vacker mjuk päls

De behöver lite vård, speciellt när de blir blöta, eftersom päls med underull håller sig blöt länge. Om de inte tvättas tillräckligt kommer de bokstavligt talat lukta blöt hund, och på sommarmånaderna kan de behöva trimmas så att de inte blir för varma.


Hundraser med underull inkluderar alaskan malamute, anatolisk herdehund, australian cattle dog, bearded collie, beauceron, border collie, welsh corgi cardigan, chinook, chow chow, finsk spets, schäfer, golden retriever, keeshond, labrador retriever, mewfoundland, norsk älghund, old english sheepdog, welsh corgi pembroke, pomeranian, puli, samojed, shih tzu, siberian husky, swedish vallhund, tibetansk spaniel, och yorkshireterrier.


Bilder på hundar med underull:

Tre labradorer med vackra tjocka pälsar
Tre labradorer med vackra tjocka pälsar

En welsh corgi cardigan med silkeslen päls
En welsh corgi cardigan med silkeslen päls

En newfoundland med svart underull
En newfoundland med svart underull

Hundar med silkespäls

En hund med en fin silkeslen päls skulle kunna vara med i vilken schamporeklam som helst. Dessa hundar långa, svallande och silkeslena hår som behöver en del jobb för att inte mattas eller få knutor. De måste borstas dagligen, men kom ihåg att alltid borsta i samma riktning som håret växer i, och var försiktig när du försöker rätta till trassliga knutor.


En spaniel med vacker silkespäls
En spaniel med vacker silkespäls

Raser med silkesliknande päls inkluderar afghanhund, chinese crested, cocker spaniel, irländsk setter, silky terrier och yorkshireterrier.


Bilder på hundar med silkespäls:

Två gordonsetters med mörka silkeslena pälsar
Två gordonsetters med mörka silkeslena pälsar

Två gulliga små silky terriers
Två gulliga små silky terriers
En silky terrier med lång mjuk päls
En silky terrier med lång mjuk päls

Hundar med trådat hår

Hundar med trådat hår liknar lustigt nog en mopp (på bästa möjliga sätt såklart). De har hår som har separerats till dreadlocks, men oftast är det bara för utställningshundar som håret hålls eftersom det, precis som en mopp, plockar upp all sorts smuts från golvet. Trådarna bildas naturligt allt eftersom pälsen växer, men behöver lite underhåll, så att de inte formar en enda stor tråd.


En vacker vit komondor
En vacker vit komondor

De behöver mycket vård och underhåll, men det är inte så svårt. Du måste få bort knutor och trassel med fingrarna och försiktigt massera huden för att hålla den frisk. Borsta bara pälsen när hunden är ung och inte utvecklat trådar. Öron, ben och svans behöver mest arbete.

Raser med trådad päls inkluderar komondor och puli. Havanese och pudel kan också ha trådad päls vid utställningar.


Bilder på hundar med trådad päls:

En närbild på en vit komondors päls
En närbild på en vit komondors päls

En komondor med en smutsig vit päls
En komondor med en smutsig vit päls

En vit, lockig komondor ligger utomhus
En vit, lockig komondor ligger utomhus

Hundar med lockig päls

Hundar med locklig päls har tjockt, tätt och vågigt hår - ungefär som David Hasselhoff. Det är ganska vanligt att pälsen får tovor och knutor, eller blir väldigt torr. Det är bra att använda ett spraybalsam innan du borstar för att minska risken för söndriga hårstrån, och att klippa håret en gång i månaden hjälper til att göra det lättare att hålla pälsen fin.


En vacker pudel med lockig päls
En vacker pudel med lockig päls

Det är bra att prata med din veterinär eller en någon annan kunnig för att förstå hur du på bästa sätt tar hand om din lockiga hunds päls, eftersom det kan variera mycket mellan olika raser.

Hundraser med lockig päls inkluderar bichon frisé, curlycoated retriever, american water spaniel och pudel.


Bilder på hundar med lockig päls:

En bichon frise med lockig päls
En bichon frise med lockig päls

En curly coated retriever med svart lockig päls
En curly coated retriever med svart lockig päls

En rysk svart terrier med lockig päls
En rysk svart terrier med lockig päls

Hundar med strävhårig päls

Strävhåriga hundar kan kännas lite som en skurboll, men börjar inte diska dina kastruller med din hund - hen kommer inte tycka om det!

Dessa hundar har sträv och hård päls. De fäller inte, vilket betyder att de är populära bland allergiker. Att ta hand om en strävhårig päls kan vara tidskrävande eftersom du måste plocka ut enskilda hår med en speciell kniv. Det stimulerar huden att producera nya friska hår och håller din strävhåriga hund fin.


En strävhårig Griffon d'arret à poil dur
En strävhårig Griffon d'arret à poil dur

Hundraser med sträv päls inkluderar affenpinscher, borderterrier, griffon bruxellois, dandie dinmont terrier, irländsk terrier, otterhound, skotsk terrier och west highland terrier.


Bilder på hundar med strävhårig päls:

En irländsk terrier med strävhårig päls
En irländsk terrier med strävhårig päls

En affenpincsher med sträv päls
En affenpinscher med sträv päls

En border terrier med sträv päls
En border terrier med sträv päls

Hundar med hypoallergen päls

Att vara allergisk mot hundar är aldrig kul, men oroa dig inte. Om du älskar hundar men också är allergisk kan du fundera på att skaffa en hypoallergen hund. Intressant nog är det mjället från pälsen snarare än håret som de allra flesta är allergiska mot. Mjäll är döda hudceller som ramlar av hunden samtidigt som håret.


En vacker dvärgpudel med hypoallergen päls
En vacker dvärgpudel med hypoallergen päls

En hypoallergen päls är en päls som fäller väldigt lite hår. Den tjocka pälsen fångar upp lösa hår och hindrar dem från att flyga runt i luften. Håren som fastnar i pälsen kan dock leda till att pälsen blir tovig, så de behöver kammas och borstas ofta.

Det finns många olika raser med hypoallergen päls, t.ex. afghanhund, basenji, barbet, griffon bruxellois, irländsk terrier, lakelandterrier, miniatyrbullterrier, dvärgschnauzer, pudel, shih tzu, softcoated wheaten terrier, welshterrier och yorkshireterrier.

Speciellt pudlar behöver klippas och badas var 6:e-8:e vecka, och det är rekommenderat att inte göra det själv hemma.


Bilder på hundar med hypoallergen päls:

En vacker liten basenji med en hypoallergen päls
En vacker lite basenji med hypoallergen päls

En fin ung bullterrier med kort hypoallergen päls
En fin ung bullterrier med kort hypoallergen päls

En vacker liten griffon bruxellois
En vacker liten griffon bruxellois

Hårlösa hundar

Det är fantastiskt att se hur annorlunda en hund kan se ut när den inte har något hår. Det är kanske inte för alla, men kanske något för dig?


En mexikansk nakenhund med fina stora öron
En mexikansk nakenhund med fina stora öron

Raser utan hår måste fortfarande vårdas. Deras nakna hud är mycket känsligare för solskador, så du måste smörja in dem. Nakenhundar måste också badas så att huden hålls frisk.


Bilder på hårlösa hundar:

En närbild på en vacker mexikansk nakenhund
En närbild på en vacker mexikansk nakenhund

En chinese crested ute på gräset
En chinese crested ute på gräset

De populäraste raserna är chinese crested och mexikansk nakenhund.Relaterade produkter

Kundfoton

Kommentarer Leave a comment

Det finns inga kommentarer än