Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Aggressivt beteende hos undulater

Undulater är sällan aggressiva i sin natur: de kommer vara arga en stund, och sen kommer det gå över. De kommer bråka om mat, och ibland gnabba om vänner, leksaker eller revir, och det är en helt normal del av livet. Nittionio procent av tiden kommer denna ytliga aggression handla om mat, utrymme eller parning. En hanfågel kommer svartsjukt vakta sin hona under boande- och parningsperioden. En hona kommer hålla hårt på sitt revir och också vara relativt aggressiv under denna tid. Så länge det inte går för långt är det ingenting att oroa sig över.

Om undulatens aggression är fokuserad på endast en annan fågel kan det vara nödvändigt att dela på dem. Det händer inte ofta, men det kan ske att två fåglar av oförklarliga anledningar helt enkelt inte kommer överens. Det är olyckligt om du bara har dessa två fåglar, men det enda du kan göra är att ha dem i vars en bur ett tag innan du försöker sätta ihop dem igen, först genom att sätta burarna bredvid varandra och sedan, om det går bra, låta dem flytta ihop igen.

Under parningssäsong har hanfåglarna väldigt mycket testosteron i kroppen, och de kommer försöka göra livet jobbigt för sina grannar. På samma sätt kan en hona med fullt fokus på parning också få kort stubin. Det är viktigt att inte överreagera under dessa perioder - undulaternas galenskap kommer försvinna så fort deras starka sexuella drift gått över, och så länge det inte är en stackars passiv fågel som får ta allt stryk kommer flocken ordna upp diverse problem utan att du behöva lägga dig i. Om du har en fågel som konstant mobbas av de andra kan det vara bäst att separera denna fågel medan den aggressiva undulaten försöker ta över flocken.

aggression hos undulater
En aggressiv fågel kommer använda näbben som vapen

Dominans

En dominant fågel, vare sig den är hona eller hane, kommer visa aggression genom att skrika och bita. Hen kommer höja sina vingar och ge ifrån sig ett skrik likt det som du, om du har många undulater i en voljär, kommer höra om du studerar dem när de får frukost!

Det kan vara svårt för nybörjare att upptäcka aggression hos undulater, eftersom de ofta är hyperaktiva, högljudda och fysiska med varandra även när de inte visar aggression. Här är några saker att hålla utkik efter:

  • Höjda vingar – undulatens motsvarighet till att höja en knytnäve.
  • Väsande – ett djupt väsande betyder "håll dig borta!".
  • Bett mot andra fåglars fötter – detta är någonting som aldrig sker utan att undulaten är aggressiv.
  • Pickande på andra fåglars fjädrar och huvud – om det görs försiktigt, och mottagaren verkar nöjd, handlar det om att rengöra varandra, och det är någonting nöjda fåglar gör. Om det verkar våldsamt är du vittne till ett bråk. Det kommer vanligtvis ta slut så fort den mindre dominanta fågeln har fått nog och drar sig tillbaka.
  • Jaga fåglar runt i buren – om en aggressiv fågel ger sig på en burkamrat under en längre tid kan det innebära problem. Om det händer regelbundet måste en av fåglarna isoleras i ungefär en vecka. Du måste också hålla ett öga på dem efter att de flyttat ihop igen.
  • Hindrar en annan fågel från att äta eller dricka – små utbrott av dåligt humör runt mat och vatten är normalt. Att ha fler än en matstation - eller en som är stor nog - brukar lösa problemen. Om en undulat gör allt hen kan för att hindra en annan fågel från att få i sig mat och vatten måste du än en gång separera dem.
  • Fokus på en ny fågel – det kan ta lite tid innan nya fåglar kommer in i en flock. Håll ett öga på beteende i buren, och gå bara emellan om du ser upprepad, bestämd mobbing. Avundsjuka kan blir ett problem i mindre burar, dina nuvarande fåglar kan bli upprörda över att du ger uppmärksamhet till de nya. Håll de äldre fåglarna nöjda med godisbitar och beröm, så kommer de snart lugna ner sig.
  • Försvara en sittpinne eller matskål – detta är vanligare i burar med mindre plats. Se till att du ger dina fåglar tillräckligt med plats och har flera olika pinnar att sitta på och skålar att äta ut.

undulat med öppen näbb
Undulater kommer försvara sin plats i buren om den är för liten

  • Bett mot ditt finger – din hand kan bli ett offer om du sticker in det i en bur med en arg undulat i, men en undulatnäbb (till skillnad från näbbar hos större medlemmar i papegojfamiljen) kan inte göra så mycket skada på en vuxen människas hand. Barn kan dock tycka att det är ganska läskigt om deras älskade husdjur plötsligt går till attack. Lär dem att inte interagera med en sur eller arg fågel. Om undulaten har blivit fingertränad kan lite försiktiga klappar på magen ofta lugna ner hen.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än