Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Undulatbeteende

Även om olika undulater har olika personligheter delar de vissa beteenden. Det är bra, eftersom det gör det lättare för dig att se om allting står rätt till i buren eller voljären.

Undulatbeteeden, honor och hanar

Över lag finns det inga stora skillnader i beteende mellan honor och hanar. De äter, kvittrar och socialiserar på samma sätt, och båda kan vara antingen passiva eller aggressiva beroende på deras humör, personlighet och yttre omständigheter. Honorna har en högre och ljusare röst än hanarna, och tenderar att skrika oftare. De är också mindre benägna att lära sig upprepa mänskliga ord, även om det inte är helt omöjligt.

Under parningssäsong - ett vagt och spretigt uttryck eftersom “säsongen” i fångenskap kan vara när som helst på året - blir båda kön mer revirfokuserade och aggressiva än vanligt. Honorna blir speciellt känsliga under dessa tider med stigande hormoner i kroppen, och en vanligtvis lugn fågel kan plötsligt attackera din hand. Lyckligtvis är näbben inte vassare än vanligt under dessa hormonella perioder, så det kommer förmodligen inte skada dig. Parningssäsongen sträcker sig vanligtvis över mellan tre och sex veckor.


hane och hona
Ett par undulater under perfekta parningsförutsättningar

Hormonella fåglar kommer också vilja para sig, och om det inte finns något tillgänglig eller villig partner kan fågelns mat, leksaker eller ägare plötsligt bli fokuset för sexuell uppvaktning. Instinkten kan försiktigt slås ner genom att sätta tillbaka undulaten i buren om hen tar ut sin frustration på dig. Det hjälper också att ta bort speglar och möjliga platser för reden för att skynda på processen tills allt är som vanligt igen.

Undulatbeteende när det är varmt

En varm undulat kommer höja sina vingar försiktigt när hen sitter på sina pinnar. Fjädrarna runt vaxhuden (området runt näsan) kan också resas. Om hen är väldigt varm kommer hen öppna näbben och flämta. Se alltid till att det finns en skuggad plats i buren där din undulat kan svalka sig själv.

Undulatbeteende när det är kallt

En kall fågel kommer sitta hopkrupen på sina pinnar med fjädrarna uppuffade. Ställ buren någonstans varmare eller, om fågeln är utomhus, ge dem ett varmt skydd eller sätt på värmen i voljären.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än