Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Undulater som ruggar

Ruggning är en del av undulatens årliga cykel, och innebär att hen byter ut alla sina fjädrar. Detta görs gradvis, så att fågeln fortfarande kan flyga och hålla sig varm under ruggningen. En undulat bör aldrig ha kala fläckar under ruggning, det kan vara ett tecken på sjukdom eller stress. De nya fjädrarna syns första som vita, vassa stumpar som kallar blodpennor. De ger undulaten ett konstigt taggigt utseende.

Inga fjädrar sitter säkert under ruggning. De stora kommer samlas i botten på buren, och många av de mindre, dunigare fjädrarna kommer flyta ut över dina möbler och golv, och de är så lätta och luftiga att de nästan är omöjliga att sopa upp. En våt trasa kan hjälpa, men vanligtvis är dammsugare det bästa sättet att få bort dem, såvida dina fåglar inte får panik när de ser och hör den. Om du regelbundet städar bör de vara vana vid dammsugaren vid det här laget, men håll ett öga på dina fåglar så att du inte stressar dem i onödan.


grön undulat håller en fjäder
Precis som alla fåglar ruggar undulater en gång om året

Ruggningen tar vanligtvis två till tre veckor. När handpennor och stjärtfjädrar faller bort är det möjligt att undulaten inte känner sig säker nog att flyga, så oroa dig inte om hen sitter still mer än vanligt. En fågel som vanligtvis gärna flyger runt i vardagsrummet kanske väljer att stanna i buren, och det är som sagt helt normalt.

Du kan hjälpa dina undulater under ruggningen genom att se till att de alltid har gott om mat, och en mineralsten. Groddar och färska grönsaker är bra under ruggning, och ser till att undulaten får i sig allting hen behöver för att skapa nya starka fjädrar.

Problem kring ruggning

Ibland kan ruggningen stanna av, vanligtvis på grund av dålig kost eller stress. Huvudet och nacken kommer se slitna ut, och några av de nya fjädrarna kommer ha svarta eller bruna toppar. Alla tecken på onormal fjäderväxt eller tappade fjädrar bör undersökas av en veterinär, som kommer kunna diagnostisera problemet och rekommendera en behandling som gör att dina undulater börjar rugga som vanligt igen.

Det finns också en åkomma som brukar kallar fransk fjäderfällning, då fjädrar ramlar av utan att växa ut igen. Du kan läsa mer om denna sjukdom här.

Hur beter sig undulater under ruggning

Oerfarna undulatägare oroar sig ofta under fågelns första ruggning, eftersom deras personligheter ändras, och de har väldigt lite energi. Ruggning orsakar ingen fysisk smärta för fåglarna, men de tenderar att vara mer passiva än vanligt. Ruggande fåglar sitter ofta still under långa perioder utan att säga eller göra så mycket. Äldre fåglar väljer ofta att sova lite extra. Ibland kan fåglarna bli mer oroliga än vanligt, och kommer få panik av minsta ljud eller rörelse. Arga skrik och försök att bita din hand kommer möta dina försök att lugna hen, så det är bäst att låta hen vara.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än