Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Undulatmat

Försök att ge dina undulater motsvarigheten av den näring de skulle få i det vilda så maximerar du chansen att de håller sig friska och glada. En högkvalitativ fröblandning bör vara det främsta i kosten, i kombination med lite färska frukter och grönsaker, ett sepiaskal och en mineralsten.

Precis som barn kommer undulater oftast välja det mest onyttiga alternativet om du låter dem. Om torra frön är allt hen får under de första veckorna i livet kan det vara så att hen senare inte äter någonting annat. Det är lätt att tro att frukt och grönsaker kommer vara det som är svårast att motstå, men för undulater finns det ingenting godare än frön. Om det är allt undulaten får äta kan hen bli överviktig, speciellt om fröblandningen innehåller (vilket de ofta gör) mycket hirs och andra oljiga gryn.


White budgie feeding
Att variera kosten är ett bra sätt att behålla god hälsa

Så försök variera kosten redan från början, och håll ett öga på vad undulaten faktiskt äter. Ser det ut som att grönsakerna är orörda medan hirsen är helt uppäten? Då kanske det är bäst att minimera andelen frö i några dagar, vilket tvingar din undulat att äta andra saker.

Undulatmat i det vilda

I deras naturliga habitat i Australien äter undulater frön, framför allt från olika sorters gräs. De tycker om frön i alla former: torra och redo att ramla, nyligen grodda, eller sådana som redan blivit små plantor. Undulater äter också vissa blad, speciellt från de eukalyptusträd som är deras favorit att sova och bygga bo i. De tycker också om frukter om de kan hitta dem, och ställer till stora problem för bönder när de flyger in över deras åkrar med korn eller vete och tar för sig.

Att ge dina husdjursfåglar tillgång till denna variation är viktigt. Berikade blandningar och tillskott fyller näringsbehoven, men ingenting lever upp till en varierad ‘vild’ kost när det kommer till att hålla fåglarna friska och glada. Dålig kost är en vanlig orsak till att undulater dör i förtid, någonting som kan verka otroligt om du varit duktig med att mata din undulat med en fröblandning som sägs uppfylla hela undulatens kostbehov. Balansen kan finnas där i teorin, men äldre frön kan tappa sitt näringsinnehåll. Det betyder att en fågel som regelbundet fyller sin kräva med mat fortfarande kan vara undernärd. Du kan uppleva samma problem om du ger din undulat för mycket godsaker utan någon näring, som bröd, pasta och ris.

Vatten

Vattnet i buren bör bytas ut dagligen. Även om skålen är skyddad från fallande mat och spillning kommer fåglarna utan tvekan kasta runt damm, frökapslar och fjädrar som landar i vattnet. Ibland använder de också vattenskålen som badkar. Se till att vattnet du ger till dina undulater är rent - om du inte skulle dricka det själv är det inte bra nog för dina undulater heller.


Budgie water dispenser
En vattenautomat som är fäst på buren kan minska spill

Du ska inte behöva berika dina fåglars vatten med vitamin- eller mineraltillskott - de bör få allting de behöver från sin mat. Om du måste ge fåglarna medicin efter inrådan från veterinären är det viktigt att tvätta skålar och flaskor varje dag.

Kommentarer

Mats, 24 december 2023

I grow the seeds i buy. And when they are about 10-15 cm i cut them and give them to my budgies. They love it. I cant grow enough