Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Undulatungar

Undulatungar väntar ett dygn innan de börjar pipa efter mat. Detta är eftersom näringsämnena från äggulan håller dem nöjda ett tag. Om du dock inte ser eller hör några tecken på mat efter ett dygn måste du flytta ungarna till en annan hona, eller påbörja den väldigt försiktiga processen att handmata ungarna (du hittar mer information om det här nedanför).

Hanen kommer mata honan medan hon sitter på äggen, och att mata ungarna är hennes jobb, tills de lämnar redet efter fem eller sex veckor. Hanen kan då ta del i arbetet att mata ungarna, men ofta tar honan hela arbetet.

När alla ungar har kläckts kommer spillning snabbt börja byggas upp. Du måste rengöra holken åtminstone en gång i veckan, med rena händer. Ta bort så mycket av de smutsiga träflisen som möjligt, men flytta inte runt ungarna för mycket medan du försöker rengöra deras rede. Om du märker att ungarna börjar få smutsiga fötter måste du försöka tvätta dem, du kan läsa mer om hur du gör det här.

Om du börjar hålla i undulaterna från att de är två veckor kommer de vara relativt tama när de är redo att lämna holken. Det kommer göra det lättare att fingerträna dem senare.


two_day_old_budgie_chick
En två dagar gammal undulatunge

En andra kull

Efter att ungarna lämnat boet kommer undulatparet vanligtvis häcka ännu en gång. Denna andra kull är vanligtvis okej, så länge du har plats för dem. Efter det kommer dock fåglarna förmodligen vara sugna ännu en gång. Det är ingen bra idé, eftersom honan kommer vara utmattad vid det laget, och kan dö i redet. Ta bort holken och andra saker som stimulerar parningshormoner, och separera paret ett par veckor.


fem veckor gammal undulat
En fem veckor gammal undulat

Om dina undulater har fått två kullar under en säsong bör du hålla dem äggfria i åtminstone ett år efteråt om du vill att de ska vara friska nog att häcka igen i framtiden.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än