Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Normala undulatbeteenden

Om det varken är för varmt eller för kallt, det inte finns något som gör ont, och din undulat är allmänt frisk och glad, kommer din undulat visa upp följande typiska beteenden.

Vingsträckning

Precis som alla djur tycker undulater om att sträcka på sig efter att de suttit stilla ett tag. Det är ett bra tillfälle att imponeras av din fågels vackra vingfjädrar eftersom hen kommer sträcka på sina ben och vingar, först på ena sidan och sen på andra. Hen kommer sen sträcka upp båda vingar för att avsluta rörelsen och få blodet ut i musklerna. Undulaten kommer göra detta i tystnad, och bör inte förväxlas med det mer aggressiva (och högljudda) flaxandet som ofta ses när det är trångt runt matskålen.


sträcka på vingarna
Undulater måste sträcka på vingarna

Nickande

Manliga undulater tycker om att röra huvudet i gungande rörelser, och att studera dem när de gör detta är väldigt underhållande. Huvudet rör sig upp och ner, och rörelsen kombineras ofta med kvitter. Om din hanfågel har en kvinnlig vän kommer han oftast visa upp sin "gumminacke" för henne; det är en del i parningsuppvisningen. Om allt fortsätter som det ska kommer nickandet följas av gemensam matning och parning.

Husdjursundulater kommer dock gunga med huvudet också vid andra tidpunkter. En utåtriktad fågel (och alla undulater har något olika personligheter) kommer nicka oftare än en tystare fågel. Honor kan ses gunga med huvudet, men det är oftast män som ägnar sig åt denna aktivitet. De kommer göra det mot en annan hane, mot dig, en spegel, sin favoritleksak, eller till och med en bit mat eller en speciell del av buren. Rörelsen kan också ibland bli en del av en större dans. Det är allra oftast ett tecken på att undulaten är glad och uppspelt.


undulat med sänkt huvud
Att gunga med huvudet är en del av undulatens kroppsspråk

Om du visar din uppskattning för beteendet kommer en tam fågel börja nicka med huvudet för att få din uppmärksamhet. Du kan aldrig vara helt säker på vad som händer i undulatens huvud, men om hen gungar med huvudet kan du vara säker på att hen mår bra.

Unga undulater gungar också oftast med huvudet för att visa att de är hungriga. När de börjat äta fast föda och sitter på pinnar med de äldre fåglarna stannar de ofta med sina föräldrar så länge de kan, och gungar med huvudet. Tillsammans med kvitter betyder det 'mata mig!', och kommer oftast ge resultat. Till slut kommer dock även den mest hängivna föräldern tappa intresset, och ungarna kommer få kämpa sig fram till maten precis som alla andra.

Motion

Undulater viftar ofta våldsamt på vingarna det första de gör på morgonen. Ibland släpper de till och med sittpinnen med fötterna och svävar högljutt ovanför pinnen för att värma upp sina vingmuskler. Det är inte för att visa upp sig eller visa aggression, de behöver bara skaka på vingarna efter att ha suttit stilla. De kommer förmodligen också kvittra och skrika för att komma igång.

Notera: Undulater måste röra sina vingar betydligt mer än såhär, så om du inte har dem i en voljär där de kan flyga som de vill, måste du låta dem flyga runt i ditt hem utanför buren.

Undulater gillar också gymnastik, att klättra på sidorna och taket i buren och att hänga från leksaker du satt upp i buren.

Undulater och leksaker

Din undulat kommer utforska allting du ställer i buren, sätta näbben i minsta hörn och nafsa på sidorna. Vissa är mer försiktiga än andra, och en blygare fågel kanske inte visar något intresse för en ny leksak i timmar, eller till och med dagar, innan den närmar sig. När undulaten har utforskat nya objekt och lekt med dem en dag eller två kommer hen tappa instresse. Det är därför viktigt att regelbundet byta ut gamla leksaker och rotera.


undulat med en golfboll
Undulater behöver en rad olika leksaker

Allting som hänger från taket i buren, rör sig eller ger ifrån sig ljud kommer ge dina undulater timmar av motion och nöje. Många undulater skapar starka band till pingisbollar och kommer putta runt dem på golvet med sina näbbar. En leksak med reflexiv yta kan ibland trigga en parningsreaktion hos fågeln, speciellt om hen bor ensam i buren. Om hen börjar stöta upp frön och ge till en leksak är det bäst att ta bort just den leksaken och se till att hen fokuserar på någonting annat ett tag.

Bjällror

Undulater, speciellt sådana som bor ensamma, blir väldigt fästa vid sina leksaker. En bjällra, som rör sig och ger ifrån sig ett ljud, blir ofta en favorit. Att putta och ringa på bjällran kan bli en del av din undulats dagliga rutin, och det kan ibland nästan bli en besatthet. Det är ett tecken på att undulaten behöver sällskap. Om du tar bort bjällran kommer hen tråna, men undulater är anpassningsbara och smarta fåglar, och hen kommer snabbt hämta sig, och istället rikta sin uppmärksamhet mot någonting annat i buren. Att rotera leksaker kommer motverka en besatthet. Men det är, som sagt, alltid bästa att introducera en annan fågel till en fanatiskt ringande undulats liv, så att hens känslor kan rikta sina känslor på ett mer naturligt sätt.


undulater älskar bjällror
Undulater älskar sina bjällror

Kliande

Även om undulatens näbb når de allra flesta platser på kroppen kan hen inte klia sig i ansiktet, på huvudet och nacken. Gemensam putsning hjälper, eftersom en burkamrat kan hjälpa till med områdena den egna näbben inte kan nå. Om det inte är möjligt kommer undulaten klia sig med foten, en leksak, sin sittpinne eller gallret i buren. För viss fåglar är detta en väldigt trevlig aktivitet, och de kommer regelbundet börja massera sina ansikten och huvud på detta sätt.

Tuggande

Undulater älskar att tugga på saker, det är ett naturligt beteende som de kommer försöka uppfylla på ett eller annat sätt, så det är bäst att ge dem någonting att tugga på. Balsaträ är perfekt, eller en pinne eller sittpinne i trä (av ett passande träslag - läs på mer här). Sepiaskal räknas inte som någon undulaterna kan tugga på eftersom det bryts ner till pulver när undulaten pickar på det.


undulat tuggar på sittpinne
Undulater behöver någonting att tugga på

Gäspningar

Precis som människor gäspar undulater när de är trötta. De öppnar näbben, håller ögonen stängda och sträcker på nacken. Ibland kommer din fågel göra detta flera gånger. Det är ingenting att oroa sig över, utan det är bara ett tecken på att undulaten snart kommer somna. Om undulaten dock fortsätter gäspa under längre perioder eller skakar på huvudet och ger ifrån sig små hostningar bör du dock ta med hen till veterinären så fort som möjligt eftersom det är ett tecken på att någonting kanske blockerar luftrören.

Undulatgäspningar kan också vara smittsamma, och det är inte ovanligt att du själv kommer gäspa när du ser din undulat.

Undulatbeteende i par

Undulater kommer vanligtvis tycka om varandras sällskap, och ett par (med vilka kön som helst) kommer agera som en miniflock och kommer ägna sig åt samma fjäderputsande, kvittrande och andra sociala beteenden som deras vilda kusiner tillbringar dagarna med.

Det är väldigt ovanligt, men ibland kan det vara så att två fåglar inte kommer överens och aldrig vänjer sig vid varandra. De kanske bråkar, eller så håller de sig på olika sidor av buren. De kommer inte rengöra varandra, och kommer inte sitta och kvittra tillsammans. I dessa situationer är det bäst om du delar på undulaterna, men du kan först prova med en spegel. Ibland kan det få fåglarna att börja interagera med "nykomlingen", vilket kan ändra fokuset tillräckligt mycket för att fåglarna ska börja komma överens.

Ett par fåglar som kommer överens kommer visa det mot varandra. Hanar kommer sjunga sina bästa sånger och erbjuda en oemotståndlig lunch av uppstötta frön. De kommer röra varandras näbbar och putsa fjädrarna på den andras ansikte och huvud. Vanligtvis kommer de hålla sig nära varandra.


ett par undulater på en pinne
Undulater kommer väldigt nära sina burkamrater

Gruppbeteenden

Från ögonblicket en undulat flyttar från boet till en sittpinne är den en del av flocken, och allting den gör handlar om att komma in i gruppen. Den nya undulaten kommer göra allting som de andra gör - äta, rengöring, kvittrande, flygande och tvätt. En undulat kommer nära sina grannar som att vara med på vad de gör och visa att hen tycker om det. När fåglar blir bra vänner kommer de knacka näbbarna mot varandra som en sorts puss, och kommer rengöra varandras ansikten och huvud.

Om du är din fågels flock, alltså om din fågel bor ensam och du förser hen med all social stimulans, måste du ha dessa behov i åtanke. Prata med din undulat, ta med hen ut ur buren och låt hen sitta med/på dig medan du går, pratar, äter, ser på TV etc. Om du ger din fågel all den tid och hängivenhet hen behöver kommer hen vara väldigt glad, och ni kommer ha skapat ett starkt band till varandra. Vänskapen du får med en tam och socialiserad fågel är minst lika givande som om du skulle umgås med en väldresserad hund.

Rengöring och putsning

Putsning är undulaternas sätt att hålla sig rena och fina. Fåglarna kommer ofta tvätta varandra, speciellt runt huvudet och halsen, men för det mesta är rengöring ett ensamjobb. Undulater har en fjäderoljskörtel precis vid stjärten, och rengöringen består av att ta lite av denna olja på näbben och dra den längs med fjädrarna, med början där de möter huden. Varje fjäder behöver behandlas noggrant, så det tar lång tid att få fjäderdräkten fin. Undulater ägnar sig ofta åt denna aktivitet tillsammans, precis som de flesta andra saker verkar det fungera bäst när det görs i grupp.


undulater rengör sig
En undulat rengör sig själv

Putsningen avslutas vanligtvis med att fågeln puffar upp sina fjädrar och skakar allting på plats i en kraftfull rysning. Hen kommer sen lätt vifta på stjärten för att avsluta tvätten rengöringen.

Gemensam putsning

En undulat kan inte rengöra sitt eget huvud. Hen kan klia sig själv med foten, men det mäter sig inte riktigt med att ha en vän som kan komma åt överallt. Par av undulater (med vilka kön som helst) kommer hjälpa varandra att hålla sig fina. Om din fingertränade undulat är ensam får du försöka vara det näst bästa alternativet genom att klia hens ansikte med ditt finger. Om undulaten fluffar upp fjädrarna på huvudet och blundar är det ett bra tecken. Om hen istället håller fjädrarna hårt mot kroppen och pickar mot ditt finger har du inte lärt dig hur du ska göra än.


budgies in mutual preening
Att putsa varandra för undulater närmare varandra

Kommentarer

Roos, 20 april 2021

Hej, jag köpte två undulater för 3 dagar sen och de brukar klättra upp på buren tillsammans och hänga där, hårt. De beter sig bara sådär när det blir mörkt. Vad betyder det? Tacksam för svar!!


Sofie, 26 april 2020

Hej! Har två undulater som har trivts tillsammans dom flyttade till mig. Vi håller på med att para dom, men honan gör något konstigt ljud som jag inte har hört förr. Honan vill att hanen ska hålla sig ifrån henne. Det är inget allvarligt men är ändå orolig för hanen. Fast de håller på så kliar de varandra, putsar varandra och sjunger med varandra. Vet inte varför honan gör så!? Varför gör de så, är det pågrund av parningen eller något annat? Går det att ha undulat ungar om de gör så? Hur ska jag få dem att sluta bråka??? Tacksam med svar!??Mvh Sofie