Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Undulattyper, raser eller varianter?

Det finns bara en art av undulat, så om du stöter på namn som ‘amerikansk’ eller ‘australiensisk’ är det bara en obetydlig detalj - alla är Melopsittacus undulates. Med det sagt är det bra att veta om dessa tre breda grupperingar.

’Australiensisk’ refererar till fåglar som är begränsade till Australien (efter exportföbjudet 1894), som vanligtvis liknar sina vilda förfäder när det kommer till storlek. ‘Amerikanska’ undulater (eller pet parakeets som de ofta kallas i USA) är något större än de australiensiska, men liknar de vilda fåglarna i formen. ‘Engelska’ undulater är märkbart större, och har större variation i fjäderlängd och tjocklek. Engelska och amerikanska undulater hittas, trots sina namn, över hela världen.


budgies in large cage
En art, men många varianter

Alla tre grupperingar kommer i en handfull varianter och flertalet färger, men är inte olika raser. Det har inte skett någon avel med närliggande arter för att skapa nya former och varianter, och genpoolen är relativt begränsad, vilket gör att det bara finns ganska få variationer i storlek och fjädrar (till skillnad från t.ex. höns, som har massvis med olika raser, även om de alla från börjar härstammar från den röda djungelhönan (Gallus gallus)). Så även om din undulat är större än genomsnittet, eller har en tofs med fjädrar på huvudet eller stark helgul fjäderdräkt så är hen utan tvekan en undulat när det kommer till form, rörelsemönster, röst och beteende.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än