Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Beteendeproblem hos undulater

Det enda problematiska beteende du troligtvis kommer se hos din undulat har nämnts i tidigare delar - aggression till följd av hormoner eller svartsjuka, och sexuellt beteende triggat av parningssäsongen. Om du märker att en fågel regelbundet orsakar problem för en annan är det bäst att dela på dem. Var inte för snabb dock, och börja isolera fåglar så fort de tjafsar, det är helt normalt för undulater.


Hirskvist för undulater
En hirskvist är en bra distraktion

Oönskade sexuella beteenden, som att undulaten gnider sin bak mot din hand eller din axel kan hindras genom att distraktion med en godisbit eller en leksak. Att avleda entusiasmen på detta sätt kan hindra att han fortsätter.

Bitande

En undulat som försiktigt nafsar på ditt finger är en sak, en aggressiv attack är någonting annat. Fåglar biter av olika anledningar. Till att börja med handlar det oftast om rädsla. Du kanske går för fort fram med er relation, och undulaten ser fortfarande din hand som ett hot.

Vissa fåglar blir väldigt territoriella och kommer kommer försvara sin bur. Ironiskt nog sker detta ofta efter att du fingertränat dem. Problemet handlar ofta om att du låter fågeln komma och gå från buren utan hjälp från dig. När du tar ut din fågel för att låta hen flyga fritt, börja alltid med att låta hen sitta på ditt finger, och försök att ta tillbaka hen till buren på samma sätt.

En fågel som kommit nära dig kan bli svartsjuk. Om ni har en stark relation bara ni två kan hen se dig som sin partner. Om du då ger någon annan din uppmärksamhet, kan undulaten visa sitt missnöje genom att bita. Det är därför viktigt att du låter din fågel socialisera också med andra människor.

Trötta fåglar kan ibland börja bita. En undulat som har lekt länge och helst vill komma tillbaka till sin säng kan bli irriterad. Det är därför bäst att ha en regelbunden läggdagstid (inte senare än 21:00), och att inte leka med hen efter det.


gul undulat på hand
Din undulat ska sitta på din hand, inte bita på den

Det är också möjligt att din fågel biter dig för att hen tror att du gillar det. Det må låta märkligt, men en undulat kräver uppmärksamhet, och om du svarar på hens bett med bestämda men kärleksfulla ord kan det i vissa fall förstärka beteendet. Du kommer förmodligen inte skrika på fågeln, så hen kommer inte bli rädd, och den onda cirkeln har startat. Om din undulat har blivit fingertränad kan du svara på aggressionen genom att ignorera den, eller sätta tillbaka hen i buren. Utan positiv feedback kommer hen snart förstå att bitande inte lönar sig.

Vissa fåglar biter eftersom de de vet att du ska ställa tillbaka dem i buren, vilket de inte vill. Det bästa att göra i denna situationen är att bryta rutinen. Ta med hen ut vid olika tider, ställ tillbaka hen innan ni slutat leka, och ge hen en godisbit när hen är tillbaka i buren. Om bitandet blir ett problem, håll undulaten försiktigt men bestämt i dina händer när du släpper tillbaka hen i buren.

Uppstötningar

Om din undulat kräks upp frön, ta inte för givet att han är sjuk. Det är en naturlig sak att göra för hanar, och oftast är det riktat mot honan. Honor kommer också stöta upp mat om deras parningsdrift är stark men ouppfylld. Ibland kan instinkten gå fel, så att undulaten glatt erbjuder innehållet i sin mage till en spegel, en leksak, eller en människa. Innan fröna dyker upp kommer fågeln gunga på huvudet och sträcka på nacken. De är också tecken på att han känner sig kärleksfull snarare än sjuk.

En fågel som är sjuk kräks utan att nicka med huvudet. Hen kommer också visa upp andra symptom, som lös spillning med ovanlig färg, en krum hållning med uppfluffade fjädrar, rufsig stjärt och allmän håglöshet. Om uppstötningarna dyker upp i kombination med några av dessa tecken är det bäst att kontakta en veterinär.


Budgie feeding mate
Hanfåglar ger uppstötta frön till sina partners

Uppstötningar på leksaker eller människor

Om din undulat spyr upp frön på människor, möbler eller andra saker kan det vara bäst att slå ner detta beteende. Hen försöker bara visa sin kärlek, men de flesta ägare ser inte riktigt det fina i gesten.

Om undulaten är utanför buren när det händer, sätt tillbaka hen. Om det verkar som att det är en leksak i buren som får all uppmärksamhet, ta bort den. Efter ett tag bör undulaten förstå att uppstötningarna leder till att saker tas ifrån honom, och kommer således ändra sitt beteende. Höj inte rösten, eller använd inte en arg röst när du sätter tillbaka hen i buren, eftersom det kan göra fågeln rädd och förvirrad.

Regelbundna uppstötningar

Som vi tidigare nämnt måste en undulat som spyr mycket tas bort från det som stimulerar beteendet. Men en fågel som stöter upp vätskor som är mer flytande än fröpuré, eller som låter uppstötningarna smutsa ner hans fjädrar är inte kärleksfull. Hen är sjuk, och behöver behandlas. Det finns en rad olika möjliga orsaker, läs delen om hälsa här nedanför.

Undulater som sover under dagen

Att vila några gånger under dagen, allting från tio minuter till en timme, är helt normalt för undulater. Fåglar i en flock vilar oftast tillsammans. Vissa fluffar bara upp fjädrarna och somnar direkt, andra sover sittande på ett ben, vissa lägger huvudet mot ryggen eller stoppar huvudet under vingen.

Om du märker att din undulat är ovanligt sömnig kan det vara så att hens nattsömn har störts. Det kan handla om en rad olika saker, men artificiellt ljus, ett kringsmygande husdjur (som en katt) eller nattliga ljud är de vanligaste orsakerna. Trötthet kan också vara ett symptom på sjukdom, så se till att du håller ett öga på hen för att se om du ser några andra tecken.

Uttråkade undulater

Om din undulat sitter tyst på sin pinne (ibland på ett ben), men inte visar några tecken på att somna, är hen förmodligen uttråkad. Det är något du förmodligen bara kommer se om du har en ensam fågel. Hjälp hen med detsamma genom att umgås med hen, ge hen några nya leksaker eller möblera om i buren. Undulater kräver mental stimulans, och en tråkig bur utan kompisar ger väldigt lite.

Håll utkik efter andra symptom om din undulat är ovanligt tyst, eftersom det finns risk att hen är sjuk.

Förändringar i beteende

Alla förändringar i din undulats vanliga beteende är förmodligen orsakat av hormoner under parningssäsongen. Det kan dock också handla om hälsoproblem, så det är viktigt att du håller ett öga på din undulat. Förändringar att hålla utkik efter inkluderar:

  • Minskad aptit. Orsak: sjukdom, ruggning eller stress.
  • Minskad vokalisering. Orsak: sjukdom, dålig sömn eller ruggning.
  • Uppfluffade fjädrar under större delen av dagen. Orsak: sjukdom, dålig sömn eller låg temperatur i buren.
  • Överdriven aggressivitet. Orsak: hormoner, ruggning eller svartsjuka (om en ny fågel flyttat in i buren).
  • Lös spillning. Orsak: sjukdom, dålig kost (möjligtvis för mycket frukt), eller hormoner (honor får ofta lös spillning under parningssäsong).
  • Uppstötta frön. Orsak: hormoner, undulaten matar sin partner/spegel/ägare för att visa kärlek.
  • Sitta på sittpinnen men vingarna ute. Honor gör detta som en parningsinvit för hanar.
  • Gnugga baken mot pinnar och andra ytor. Detta är en simulerad sexakt.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än