Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Pälsvård

Till skillnad från en lerälskade labrador kommer du inte se din katt rulla sig i smuts. Katter är istället otroligt stolta över sitt utseende och tycker om att lägga mycket tid på att rengöra sin päls, svans och tassar för att hålla hela kroppen skinande ren. Det är väldigt ovanligt att se en katt med smutsig päls.


”En
Katter älskar att vara rena

Hjälp din katt

De flesta katter tillbringar massvis med tid med att tvätta sig själva, men det betyder inte att de inte kan behöva en hjälpande hand då och då. Även om de är bra på vad de gör kan det ibland behövas en ägare för att ge pälsen lite extra uppmärksamhet.

Katter med kort hår behöver betydligt mindre pälsvård än sina långhåriga motsvarigheter, men de kan fortfarande få tovor eller någonting som fastnar i pälsen.


”En
En brittisk korthår med vacker kort, grå päls

Katter med lång päls kräver mer hjälp med att hålla sina pälsar fina eftersom deras päls i större utsträckning drabbas av tovor och smuts.


Pälsvård, att lära känna din katt och göra hens liv lättare

Att ta hand om din katts päls är ett sätt för dig att visa hen att du bryr sig, och samtidigt förbättra hens livskvalitet. Genom att regelbundet vårda din katts päls kan du minska hudproblem, fördela viktiga oljor genom pälsen och hålla ett öga öppet för allvarliga hälsoproblem.


”En
Pälsvård är ett fantastiskt sätt att komma nära din katt

Förberedelser

Innan du börjar måste du se till att din katt är lugn och bekväm. Du vill inte överraska hen och göra att hen tar sig ur ditt grepp så fort du börjar borsta pälsen. Hämta alla redskap du behöver och håll dig själv lugn. Försök sedan att inte på något sätt irritera din katt. Om du märker att hen inte verkar vara bekväm, sluta och försök igen senare.


”Alla
Se till att du har alla redskap du behöver för att ta hand om din katt

7 pälsvårdstips

 1. Börja borsta din katt från en tidig ålder. Det gör att hen är van vid känslan och inte kommer tycka att det är obehagligt som vuxen.

 2. Borsta alltid hela kattens kropp, och se till att du borstar i den riktning håret växer åt.

 3. Lämna borstar och kammar nära ställen där din katt tycker om att sova. Det låter dig borsta pälsen när katten är avslappnad och trött.

 4. Ge alltid katten en godisbit när ni är klara. Du kan också ge hen godisbitar medan du tar hand om hen, så att hen vet att hen är duktig.

 5. Tro det eller ej, men katter kan läsa av ditt humör, så försök att hålla dig lugn och säker.

 6. Om din katt är väldigt obekväm med att bli borstad, försök med en speciell pälsvårdshandske.

 7. Känn efter när det är nog. Om din katt verkar obekväm är det bäst att sluta och försöka igen senare. Om din katt associerar pälsvården med något obehagligt kommer det bara bli värre nästa gång.

 8. ”En
  Det är viktigt att kunna läsa av din katt så att du vet när hen har fått nog

  Ta hand om en katt med kort päls

  Börja med att dra en kam genom kattens päls medan du håller ett öga öppet för små svarta prickar; de kan vara loppor. Undersök kattens hud och känn efter om du känner några knölar. Små svarta utbuktningar som ser ut som leverfläckar eller födelsemärken är förmodligen fästingar, men knölar under huden kan vara allvarligare. Efter det kan du använda en borst-, gummi- eller metallborste som är designad för att ta bort döda hårstrån.


  ”En
  En vacker brun abessinier med kort päls

  Korthåriga katter måste inte borstas mer än en eller två gånger i veckan, men försök att göra det regelbundet så att din kan är van vid att bli borstad.


  Ta hand om en katt med lång päls

  Använd en bredtandad kam för att kamma igenom pälsen. Om du hittar några tovor eller knutor, försök att försiktigt lösa upp dem. Försök att inte dra i kattens hud när du gör detta eftersom det kan vara väldigt obehagligt. Undersök kattens hud och känn efter knölar. Små svarta eller vita utbuktningar som ser ut som leverfläckar eller födelsemärken är förmodligen fästingar, men knölar under huden kan vara allvarligare.


  ”En
  En vacker långhårig ragdoll

  När du inte hittar några fler tovor kan du börja borsta med en borste som tar bort lösa och döda hårstrån. Gör detta genom att borsta uppåt och utåt och håll utkik efter svarta prickar; det kan vara loppor.


  Hur du använder en trimmer

  När du använder en trimmer på din katt är kattens säkerhet det allra viktigaste att tänka på, så ta tid på dig och se till att katten är bekväm. Det är värt att tänka på att även om vissa katter tycker om vibrationerna från en trimmer kommer vissa andra katter bli väldigt rädda och springa därifrån.


  ”En
  En vacker grå katt sitter på soffan

  Katters hud rör sig väldigt mycket, vilket kan göra det svårt att använda en trimmer. Det sista du vill är att din katts hud fastnar i rakbladen, så se till att du tar tid på dig och slätar ut huden efter hand.

  Håll din katt försiktigt och börja högst upp på kroppen. Arbeta sakta från nacken tillbaka ner mot svansen, men trimma aldrig själva svansen.


  Narkos

  Om din katt verkligen behöver pälsvård men inte klarar av det kan hen bli nedsövd för att motverka att hen vrider sig, biter och river. Denna metod undviker olyckor och får ofta snabbt. Om din katts päls har fått stora tovor som du vill få bort, men inte lyckas hålla hen stilla kan detta vara ett alternativ.

  Nackdelen är givetvis att det kommer kosta att åka till veterinären - men vem kan sätta ett pris på din katts hälsa?Kommentarer

Det finns inga kommentarer än