Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Resa med din katt

Att ta med din katt på ett äventyr, eller kanske mer troligt till veterinären eller katthotellet, behöver inte vara stressigt. De flesta katter är inte vana vid att resa, och erfarenheten de får som kattungar är vanligtvis inte den bästa. Efter att ha separerats från sina bröder och systrar och sen behöva åka till veterinären för flertalet undersökningar, vaccinationer och möjligtvis kastrering är det inte konstigt att katter inte alltid älskar att åka bil.

Lyckligtvis finns det saker du kan göra för att minska stress och göra det så bekvämt som möjligt för din katt att resa.


”En
Katter älskar inte att resa, men det finns saker du kan göra för att göra det lättare för er båda

Transportbur

Först måste du investera i en bra transportbur. De kommer i massvis med former och storlekar, men det viktigaste är att den är säker, rymlig och har bra ventilation.

Härnäst kan du lägga en gammal handduk i botten på buren för att absorbera potentiella olyckor och sen några av kattens filtar ovanpå handduken så att buren luktar familjärt.

Det finns också produkter, t.ex. Feliway, som kan lugna ner katter och minska problem. Att använda dessa produkter på transportburen kan göra resan lugnare.


Viktigt tips

Res aldrig med en katt som inte sitter säkert i en transportbur. Lockas inte att hålla din katt, bädda ner dem i en handduk eller öppna dörren till buren. En lös katt i en bil kan orsaka stora problem, så det är inte värt risken.


Åka utomlands med din katt

När du ska ta med din katt utomlands måste du kolla upp vad landet du ska resa till har för bestämmelser när det kommer till husdjur. Beroende på land kan du behöva göra följande saker (och gör dem i den här ordningen):

  • Vaccinera katten mot rabies (din katt måste vara minst 12 veckor gammal innan hen kan vaccineras mot rabies). Om du reser till ett land utanför EU måste du få ett blodprov gjort 30 dagar efter vaccinationen. Om du reser inom EU kan katten resa 21 dagar efter vaccinationen. Boostervaccin måste också vara uppdaterade.

  • Din katt måste ha antingen ett pass eller ett veterinärsintyg från ett tredje officiellt land som du kan få hos veterinären. Vissa transportföretag kräver också ett dokument från din veterinär där hen bekräftar att katten är frisk nog att resa. Kattens pass är giltigt så länge katten uppfyller kraven.

  • Katten kan sättas i karantän om landet anser att hen inte uppfylles inresekraven.

  • Jordbruksverket har mer information om regler och bestämmelser kring att resa utomlands med din katt på sin hemsida.


Kommentarer

Det finns inga kommentarer än