Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Vad är en katt?

När du tänker på en katt kanske du tänker på lejon på savannen i Serengeti, kamouflerade tigrar som vaktar på sitt byte i djungeln, eller kanske bara på den lata, men kärleksfulla, tamkatten som vilar i din soffa. Även om vilda, stora katter och små tamkatter har sina olikheter delar de upp till 95% av sitt DNA.


En lat katt vilar på soffan
Ibland kan det vara svårt att se att våra huskatter skiljer sig väldigt lite från de stora kattarterna

Kattdjur (Felidae)

Tamkatter tillhör de biologiska familjen felidae. Där hittas också släktingar som lejon, geparder och servaler. Felidae kan delas in i två underfamiljer: pantherinae (rytarna), vilken innehåller de flesta större kattdjuren, som lejon, tigrar och jaguarer, och felinae (spinnarna), där vi hittar bl.a. tamkatter, geparder och servaler.


En serval på alerten
En serval spanar ut över sina marker

Forskare har lyckats titta på DNA hos tamkatten och visat att det finns väldigt lite skillnad mellan dem och deras vilda kusiner. Det är inte förvånande när man tänker på att många tamkatter lätt kan överleva utan sina ägare.


Tre vilda afrikanska katter: en gepardfamilj i Kenya
Tre vilda afrikanska katter: en gepardfamilj i Kenya

Till skillnad från hundar, som anses helt tämjda, ses katter bara som delvis tämjda. Vissa katter är mycket mer beroende av människor än andra, men några är väldigt lika sina vilda kattkusiner.


Hybridkattraser

Hybridkatter är ett perfekt exempel på katter som ses som tamdjur, men som delar en större del av sin genuppsättning med en vild katt. Hybridkatter kan överleva i naturen, men ses oftast i selektiva avelsprogram där människor tjänar massvis med pengar på att sälja dessa blandraser. I Sverige är det förbjudet att föda upp eller äga hybrider mellan tamkatter och vilda kattdjur, samt korsningar mellan dessa hybrider och vilda arter.


En bengal med otroliga pälsmönster
En bengal med otroliga pälsmönster

Föda upp hybridkatter

Hybridkatter har blivit otroligt populära de senaste åren, och man ser ofta nya raser dyka upp. Den allra vanligaste hybridrasen är förmodligen bengal, vilket är en korsning mellan asiatisk leopardkatt och tamkatt.


En fin liten bengalkattunge leker inomhus
En fin liten bengalkattunge leker inomhus

En bengal som har en förälder som är leopardkatt och en som är tam bengal kallas för F1-bengal. F står för ‘filial’, vilket helt enkelt betyder son eller dotter, och numret representerar antalet generationer katten är separerad från leopardkatten. En F3-bengal har alltså gammelmor- eller farförälder som var leopardkatt. De första tre generationerna (F1, F2, F3) ses som tidiga generationer eller grundbengaler, och är inte passande för utställning. Från F4 och uppåt kallas katterna ibland för SBT (Stud Book Tratidion), vilket betyder att de är åtminstone 4 generationer ifrån asiatisk leopardkatt, och ett resultat av renrasig avel mellan två bengaler. Dessa katter är kända för att ha elegansen och skönheten hos en vildkatt, med en tamkatts personlighet, dock med vissa älskvärda nycker. Vissa älskar t.ex. vatten! I Sverige är det tillåtet att äga hybridraser efter F4, så om du funderar på att skaffa dig en är det viktigt att du kollar på stamtavlan och ser hur långt bak katten har blod från vildkatter.


Hybridkattraser och deras vilda härkomst

  • Bengal (asiatisk leopardkatt)
  • Caracat (ökenlo)
  • Chausie (djungelkatt)
  • Safari (Geoffroys katt)
  • Savannah (serval)

En savannahkattunge med otroligt vackra mönster
En savannahkattunge med otroligt vackra mönster

Föda upp katter som ser vilda ut

Förutom hybridkatter finns det också katter som selektivt avlats för att se vilda ut, men som inte korsats med vildkatter. Precis som hybridkatter blir dessa allt vanligare, tack vare deras exotiska look.


En toyger med tiger-liknande päls
En toyger med tiger-liknande päls

En ras som fått mycket utrymme i media är toyger. Namnet är en kombination av tiger och engelskans ord för leksak, toy. Dessa katter har inget tiger-DNA, men deras randiga päls och små öron skulle kunna lura vem som helst.


Katter som ser vilda ut, och de katter de liknar


Hur du ser skillnad på en herrelös katt och en vildkatt

När du närmar dig en okänd katt kan det vara ganska svårt att se om det är en vildkatt eller en hemlös tamkatt. För att fastställa skillnaderna mellan de två jämför vi dem här nedanför.


Vildkatt

En vildkatt är en katt som antingen fötts i det vilda eller som inte har haft mänsklig kontakt på väldigt länge. Vildkatter skiljer sig från herrelösa katter eftersom de är väldigt misstänksamma mot människor, och kan oftast inte tämjas. Det betyder att de inte passar för att bo inomhus, och mår bättre av att leva fritt. Ofta lever dessa katter i grupper i samma område, med samma matkälla. Det finns många välgörenhetsorganisationer som fångar in dessa katter, kastrerar dem och sedan släpper ut dem igen för att kontrollera populationen. Det är dock ovanligt att man ser sådana grupper av katter i Sverige.


Vilda katter sitter på ett staket
Utomlands kan man ibland se grupper av vilda katter runt områden med mycket turister

Det är väldigt svårt att tämja dessa vilda katter, och de mår mycket bättre av att bo i sin grupp, men kattungar som fötts på gatan kan socialiseras och bli bra husdjur.

Vilda katter har väldigt lite kontakt med människor, så om du närmar dig dem kommer de bli väldigt rädda och förmodligen backa. Det är dock inte det bästa sättet att se skillnad eftersom många av dessa katter har lärt sig att människor är en bra källa till mat (inte bokstavligen!). Det är speciellt vanligt i områden med mycket turister. Du kan dock ofta se på kroppsspråket om en katt är tam eller inte. Vilda katter visar väldigt sällan några som helst kroppsliga tecken på att de känner sig bekväma eller glada i ditt sällskap. De kommer inte möta din blick och kommer hålla sig väldigt lågt, eller sitta med svansen omkring sig som en sköld.


Ägarlösa katter

En ägarlös (eller herrelös) katt har tidigare haft en ägare, men har på ett eller annat sätt kommit bort från hen. Lyckligtvis kan dessa katter ofta få nya hem, eftersom de snabbt kommer vänja sig vid människor igen om de får ett bra hem.


En rufsig hemlös katt
En rufsig hemlös katt

Ägarlösa katter kommer mer troligt närma sig dig eller ditt hus än en vild katt. De kommer förmodligen inte springa iväg när du går fram till dem, och vissa kommer till och med gå med på att bli klappade. De möter också ofta din blick, och kan visa med kroppsspråk att de mår bra i din närhet, som att gå med svansen sträckt. Ägarlösa katter kommer också oftare jama, medan vilda katter inte inte jamar eller spinner.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än