Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Kattmat

När det kommer till mat för din katt finns det inga fasta regler. Alla katter behöver olika saker, och varje kattägare har egna rutiner. Här går vi igenom några olika sorters kattmat, samt ett passande matschema.


En katt slickar sig runt munnen och väntar på att få mat
En katt slickar sig runt munnen och väntar på att få mat

Hur ofta ska jag mata en kattunge?

När kattungar är väldigt små (yngre än tre månader), måste de få 4-6 mindre mål mat om dagen. När du hämtar hem din kattunge är det bäst att fråga uppfödaren eller veterinären hur ofta de tycker att du ska mata din katt. Många uppfödare vet exakt vilka rutiner som passar deras kattungar, och de är folk du kan lita på.


En gullig liten kattunge äter mat från en skål
Kattungar måste äta oftare än vuxna katter

Allt eftersom din katt blir äldre kan du börja mata hen mer sällan, men det är viktigt att trappa ner successivt så att kattungen kan anpassa sig till den nya rutinen. Vid 6 månaders ålder är det okej att börja ge mat bara två gånger om dagen.


Hur ofta ska jag mata en vuxen katt?

Vuxna katter mår oftast som bäst om de får mat två gånger om dagen. Denna rutin fungerar för de flesta hushåll eftersom du kan ge katten mat innan frukost och sen en gång på kvällen.


En vuxen katt äter från en skål med mat
Hitta en rutin som passar både dig och din katt när det kommer till mat

Det är dock mer naturligt att ge katten mindre mål mat utspritt över dagen. Historiskt sett samlade och jagade katternas förfäder under dagarna, och åt allt eftersom de fick tag på någonting. Om du har tid kan det därför vara bäst att sprida ut maten över 4 eller 5 mål.

Vissa katter kommer kunna klara av att ha mat framme och bara äta när de är hungriga. Ett problem med detta är dock att du kan behöva slänga mat som lämnats kvar för länge. En annan sak som är viktig är också att du håller koll på att katten inte äter för mycket, eftersom hen över lång tid kan bli överviktig.


En hungrig liten katt sträcker sig efter en godisbit
En hungrig liten katt sträcker sig efter en godisbit

Vissa äldre katter, eller katter med sjukdomar, kan ha speciella matbehov. Om din katt t.ex. har diabetes kommer matningen bero på när hen får insulin. Det är alltid bäst att fråga din veterinär om din katt är sjuk eller behöver speciella rutiner.


Hur mycket mat ska jag ge min katt?

Hur mycket mat en katt behöver beror helt på den individuella katten. När du försöker komma fram till hur mycket du ska ge din katt bör du tänka på följande saker:

  • Ålder
  • Metabolism
  • Vikt
  • Motion
  • Miljö - väder och jagande

En fin trefärgad katt äter en skål med torrfoder
En fin trefärgad katt äter en skål med torrfoder

När det kommer till exakta mängder är det bäst att titta på kattmatspaketet och börja med vad de rekommenderar. Om du märker att din katt går upp eller ner i vikt kan du ändra mängden mat hen får.

Kattungar upp till ett års ålder växer fortfarande, så de måste få mer mat i relation till sin vikt än vuxna katter.


Två grå kattungar äter från en skål
Kattungar behöver mer mat för att kunna växa sig stora och starka

På grund av långsammare metabolism är vissa katter mer benägna att gå upp i vikt, och behöver mindre mat för att hålla sig friska.

Större, tyngre katter behöver föga förvånande mer mat än mindre raser.

Katter som bor i kallare klimat kan behöva mer mat under vintern än under sommaren. Detta eftersom katten kommer använda mer energi för att hålla sin kroppstemperatur uppe.


Vilken slags mat ska jag ge min katt?

Katter är köttätare och måste ha mycket protein i sin kost. Det finns massvis med olika sorters kattmat på marknaden, och det kan vara svårt att bestämma vilken som är bäst för din katt. Du kanske står där med en påse torrfoder i ena handen och ett paket med våt mat i påsar i den andra när du ser den senaste “gourmet”-maten i konservburkar. Vad ska du välja?


En busig lite katt stjäl en bit kött
Katter är köttätare och måste ha en proteinrik kost

De två frågorna du måste ställa till dig själv när du bestämmer kattmat är:

  1. Kommer min katt äta det?
  2. Uppfyller det min katts näringsbehov?

Om du kan svara ja på båda frågor är du absolut på väg mot att ha en frisk och glad katt.

När du hittar ett näringsrikt foder som din katt gillar finns det ingen poäng med att ändra. Det kan vara lockande att köpa efter vad som är på extrapris eller känna att du vill lyxa till det för din katt med någonting speciellt, men det är troligt att det bara kommer göra att din katt får ont i magen eller inte alls äter det.


Näringsbehov

En katts kost bör bestå av 35-45% protein och 15-20% fett. Resterande mat kan vara kolhydrater. Katter måste få i sig mellan 170 och 440 kalorier om dagen, där mängden beror på kattens storlek, vilken sorts katt och hur mycket hen rör sig.

Din katt måste också få i sig vitaminer och mineraler. Om du är osäker på om det du ger din katt är bra för hen kan du fråga din veterinär vad hen rekommenderar.


Godisbitar

Du bestämmer själv om du vill ge ditt husdjur kattgodis. Katten får allt hen behöver från välbalanserad kattmat, och hen kan fort bli tjock om hen får för många godsaker. Om du vill unna din katt någonting lyxigt, se till att bara göra det då och då. Det sista du vill är att din katt blir så van vid godisbitar att hen inte äter sin vanliga mat.

Välj godisbitar som har låg fetthalt och mycket protein. Försök att undvika kolhydrater eftersom katter har svårt att bryta ner dem. En bit rått kött eller rå fisk är det bästa alternativet för att skämma bort din katt.

Kom ihåg att katter egentligen inte bryr sig om godisbitar, utan kommer bli minst lika glada för lite kärlek och uppmärksamhet.


Matningstips

Om du har fler än en katt rekommenderar vi att ge dem mat på olika platser. Att vara nära en annan katt kan göra vissa katter väldigt oroliga, och det kan leda till tävling och bråk under måltiderna.

Om du märker att din katt börjar gå upp i vikt kan du försöka att gradvis byta ut maten till någonting som katter tycker mindre om, för att motverka att hen äter för mycket.


Vad ska katter dricka?

När det kommer till vätska är svaret mycket lättare än vad gäller mat.

Allt en katt behöver är en skål med färskt vatten. Hur mycket din katt dricker beror på en rad olika saker, som motion och kost, men de vet själva hur mycket de behöver dricka, så allt du behöver göra är att se till att de alltid har tillgång till färskt vatten i sin skål.


En sköldpaddsfärgad katt slickar sig om munnen efter att ha druckit
Se till att byta ut katternas vatten varje dag

Om du misstänker att din katt dricker för mycket eller för lite kan det vara ett tecken på sjukdom, så det är viktigt att du direkt tar med hen till veterinären.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än