Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Är katt rätt husdjur för mig?


Two cats in living room, one using the Switch Cat Scratcher

Vem kan motstå charmen och kärleken hos en spinnande katt? Katter kan vara otroligt avslappnande, och kommer mer än gärna erbjuda en haka att klia på när du tar det lugnt i soffan. Djurexperter tror till och med att katter kan känna av vårt mående, och många kattägare menar att deras katter ofta försöker pigga upp dem när de känner sig nere.

Du måste tänka efter noga innan du skaffar en katt. Här är några saker som kanske kan hjälpa dig bestämma om en katt är djuret för dig.

 • Katter är av naturen väldigt självständiga djur, men inte på så sätt att de tycker om att lämnas ensamma under längre perioder. Utekatter kommer då troligtvis vandra iväg, och innekatter blir snabbt uttråkade och destruktiva.
 • Tänk på allergier. Katter kan trigga astma, och vissa är allergiska mot katthår, eller partiklar från död hud som fastnar i pälsen.
 • Om du har små barn är kanske inte en katt det bästa valet. Katter kan vara väldigt oberäkneliga runt mindre barn, så att lära barnen bete sig på rätt sätt mot katten är väldigt viktigt. Katter kan å andra sidan lära barn väldigt mycket.
 • Att äga en katt kan vara en underbar och väldigt givande upplevelse eftersom de ger sällkskap och kärlek, samt mycket underhållning. Det är inte för inte som de är de populäraste husdjuret i världen!

Har du tid med en katt?

Katter är otroligt självständiga varelser som tycker om att vara ute på egna små äventyr, men kattungar behöver t.ex. ganska mycket uppmärksamhet under de första 12 månader i livet.


En nyfiken katt på äventyr utomhus för första gången
En nyfiken katt på äventyr utomhus för första gången

Du måste se till att du har tid för de saker som en katt kräver. Det inkluderar mat, pälsvård (hur lång tid det tar beror på vilken ras du väljer), och att ge dem massvis med kärlek och uppmärksamhet.


Passar en katt in i mitt liv?

Katter är väldigt självständiga djur med egna viljor. De sover ungefär 14 timmar om dagen, och är som mest aktiva kring gryning och skymning. De behöver inte din odelade uppmärksamhet, men det finns några saker du måste tänka över innan bestämmer dig för att en katt är husdjuret för dig.


En cameo leker i en kartong
En cameo leker i en kartong

Katter kan leva upp till 30 års ålder, så tänk noga igenom om det är ett åtagande du är redo för, eftersom det kommer vara svårt att veta var du kommer vara eller vad du kommer göra om 20 år.


Kan jag skaffa katt om jag jobbar hela dagarna?

Katter kan vara väldigt självständiga, så de kan vara bra husdjur för någon som arbetar heltid. Vissa raser kommer glatt underhålla sig själva hela dagen. Det är dock bra att se till att det finns någon i din närhet som kan ta hand om din katt, vare sig det är en familjemedlem, en partner eller en vän. Om du reser mycket och inte kan mata din katt två gånger om dagen måste någon annan kunna göra det.


En lat grå katt sover på soffan
En lat grå katt sover på soffan

Kommer katten ställa till med mycket oreda?

Tänk efter om du kommer klara den röra som en katt orsakar. Katter är renligare och mindre stökiga än hundar och kommer hålla sig själva rena, men olyckor kan givetvis hända.


En randig katt klöser på soffan
En randig katt klöser på soffan

Det bör inte komma som någon överraskning att katter kommer kissa, bajsa och kräkas, och ibland på platser du inte förväntar sig. Om tanken på att städa upp efter dessa olyckor gör dig så svag att du inte skulle klara av det är kanske inte katten husdjuret för dig. Det är värt att säga att det handlar om extrema situationer och att en rumsrenstränad katt vanligtvis är otroligt noga med sin hygien, men olyckor kan hända, och du måste vara beredd att ta hand om dem.


En siameskatt som ser skyldig ut
En siameskatt som ser skyldig ut

Katter kommer fälla hår, vissa mer än andra. Om du har en katt som fäller mycket kommer du behöva dammsuga oftare än genomsnittet, och inte bara golvet. Din katt kommer ligga på sängar, soffor, bänkar och andra möbler, och lämna efter sig hår. Vissa katter fäller väldigt lite, så om tanken på katthår överallt känns jobbig behöver det inte betyda att du inte kan skaffa katt. För att se vilka kattraser som inte fäller kan du läsa denna delen av handboken.


Passar mitt hem för en katt?

Om du redan har andra husdjur måste du tänka på vilken påverkan en ny katt kommer ha på dessa. Om du har andra katter kan de se den nya katten som ett hot mor deras revir, så du måste vara försiktigt när du presenterar dem för varandra. Att ha två katter som bråkar är väldigt stressande både för dem och för dig.

Om du redan äger en hund måste tänka över hur säker en katt kommer vara kring din hund. Vissa hundraser är ett större hot än andra, men de flesta kommer överens med katter om de vant sig. Om du är osäker, läs ’Ska jag skaffa katt om jag har hund? här nedanför.


En hund och en katt som kommer väl överens
En hund och en katt som kommer väl överens

Om du äger små husdjur som en katt kan se som byten, som marsvin eller hamstrar, måste du fundera på om katten kommer oroa dem mycket. Om du tror att du kan hålla katten borta från dem bör det fungera bra.

Innan du skaffar katt måste du se till att du, eller någon i din familj, inte är allergisk. “Kattmjäll”, alltså död hud, saliv och urin innehåller protein som vissa människor är allergiska mot. Symptomen varierar från milda (kliande hud) till allvarliga (andningssvårigheter), så det är viktigt att du är säker på att ingen som bor i huset är allergisk. För att se vilka katter som mindre troligt kommer orsaka en allergisk reaktion (hypoallergena raser), läs De 7 bästa hypoallergena kattraserna.


En hypoallergen siameskatt som inte fäller
En hypoallergen siameskatt som inte fäller

Du måste också tänka efter om ditt hem passar för en katt. Om du hyr din bostad måste du kolla i kontraktet för att se om du får ha husdjur, och sedan kontakta din hyresvärd för att dubbelkolla att hen är okej med att du skaffar katt.

Om du vet att du kommer flytta inom kort är det bäst att vänta tills du har en mer permanent bostad innan du skaffar katt. Detta eftersom en katt håller ganska hårt på sitt revir, och ofta kommer försöka leta sig tillbaka till sitt gamla hem om du flyttar.


Ska jag skaffa katt om jag har hund?

Katter kan komma väl överens med hundar, så länge de inte bråkar eller retar varandra. Om du har en hund med stor, svepande svans måste du lära hunden att inte bli aggressiv när katten leker med den, annars kan du behöva hantera otrevliga bråk i hemmet.


Kommer min hund komma överens med en ny katt?

Om du funderar på att skaffa katt och du redan har en hund måste du fundera över hur troligt det är att din hund kommer vara tolerant mot katten. Vissa hundraser blir lättare vän med katter än andra, men det handlar mest om att känna din hund och hens temperament. Den bästa tiden att introducera din hund för katter är när hen är ung, helst fortfarande valp.


En valp och en kattunge träffas för första gången
En valp och en kattunge träffas för första gången

Din hund kommer troligare komma överens med en katt om hen...
 • Är snäll när hen umgås med små barn och mindre hundar
 • Har låg jaktinstinkt och inte tenderar att jaga/döda andra djur
 • Är relativt lydig så att du kan lita på att hen följer dina kommandon
 • Redan har ett bra förhållande till katter och har vant sig vid dem från en tidig ålder

Tecken på att din hund förmodligen inte kommer kunna bo med en katt:
 • Hen är aggressiv mot andra hundar och måste bära munkorg
 • Hen har stark jaktinstinkt och jagar/dödar ofta andra djur
 • Hen är olydig och följer ofta inte dina kommandon

De flesta katter klarar sig oftast bra runt hundar om de måste. Din katt kommer snabbt lära hunden vem som bestämmer efter ett par svep på nosen.


Introducera din hund för en vuxen katt innan du skaffar en kattunge

Om du tror att en katt kommer vara säker kring din hund är det en bra idé att låta dem träffa en vuxen katt innan du skaffar en kattunge. På så sätt kommer din hund lära sig att tolerera katter innan du tar med en liten kattunge hem. Även om det inte är nödvändigt är det en bra sak att göra eftersom en kattunge väldigt lätt skadas eller dödas av en bullrig hund, medan en vuxen katt kommer kunna försvara sig själv eller rymma.


En katt och en valp träffas för första gången
En katt och en valp träffas för första gången

För att läsa mer om att introcudera dina katter och hundar för varandra, klicka här.

För att läsa mer om att lära din hund att komma överens med katter kan du läsa delen katter och hundar i Omlets hundhandbok.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än