Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Kattsand

Det är ingen större överraskning att katter kan ha väldigt starka åsikter om vilken kattsand du använder i kattlådan, och olika katter föredrar olika typer, texturer och dofter. Det betyder att du kanske måste testa ett par olika alternativ innan du hittar den som är perfekt för dig och din katt. Men det är ett par saker du bör tänka på innan du väljer det alternativ som du tror kommer passa din katt bäst.

Ska kattsanden vara klumpbildande eller inte?

Kattsand delas ofta in i kattsand som är naturligt klumpbildande och kattsand som inte alls klumpar sig. Att kattsanden klumpar sig betyder att den bildar små klumpar när den kommer i kontakt med vätska, vilket gör det lättare att skopa ur den använda sanden ur lådan utan att behöva byta ut allt.

Det betyder att du bara behöver ta bort använd kattsand och att du använder mycket mindre kattsand än om du behöver tömma hela lådan varje gång. Det är också lättare att hålla lådan fräsch för din katt, vilket reducerar risken att katten väljer att gå på toaletten någon annanstans i hemmet. Om du använder en klumpande kattsand i kattlådan måste du ändå byta ut all kattsand och göra rent hela lådan minst en gång i månaden.

Det vanligaste materialet som används i klumpbildande kattsand är lera, men det finns också alternativ med silica och tofu som har samma egenskaper.

Men vissa katter tycker inte om de här alternativen och föredrar istället en kattsand som inte klumpar sig. Det är också bäst att använda ett alternativ som inte är klumpbildande om du har en kattunge.


Tre orangea skopor med olika alternativ av klumpande kattsand
En klumpbildande kattsand är en praktisk lösning om du vill göra rent i kattlådan varje dag

Hållbarhet

Kattsand tillverkad av lera och silica har många fördelar, men det finns andra alternativ som är bättre för miljön. De flesta alternativen som är tillverkade av papper, trä eller andra växtbaserade material är 100% biologiskt nedbrytbara och i vissa fall också komposterbara.


En bengal sitter bredvid en grön påse kattsand
Omlets kattsand - Nr 3 Pine/Tall är helt biologiskt nedbrytbar och har en fräsch doft

Luktkontroll

Katter tycker inte om en kattlåda som luktar illa, så det är viktigt att du väljer en kattsand som absorberar dåliga lukter. De flesta alternativen har någon form av luktkontroll, antingen genom att de innehållet aktivt kol eller på grund av att de är högabsorberande.

Byta till kattsand av ett annat märke eller material

Om du behöver byta ut den kattsand du använder mot ett annat märke eller material utan några olyckor är det bäst att göra det långsamt. De allra flesta katterna gillar inte att du plötsligt byter ut deras kattsand till en ny variant och kommer då att helt vägra gå på lådan. Det bästa sättet är att blanda den nya kattsanden med den gamla och sen gradvis öka hur mycket av den nya kattsanden du använder under en period på 7-10 dagar.


Utforska Omlets sortiment av kattsand för att hitta det alternativ som bäst passar dig och din katt

Hitta ett alternativ som din katt tycker om

Som vi nämnde tidigare kan du behöva testa ett par olika alternativ innan du hittar ett som både du och din katt tycker om. Om du har flera olika kattlådor kan du fylla dem med olika kattsand för att se vilket alternativ din katt verkar föredra.


En tabbymönstrad katt tittar in i en vit kattlåda
Kattlådan Maya finns i flera olika modeller och kommer att hålla kattsanden fräsch och fri från dåliga lukter, oavsett vilket material du väljer

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än