Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Kattluckor

Kattluckor är toppen eftersom du inte behöver oroa dig över att släppa in och ut din katt vid olägliga tillfällen, och med speciella microchip-kattluckor kan luckorna idag vara personliga för din katt.

Kattluckor är ett valbart, men ofta nödvändigt, tillbehör. Om du ska ha en utekatt som kan komma och gå som hen vill kommer du förmodligen vilja ha en lucka, eftersom du annars lätt kan tvingas extrajobba som dörrvakt.


En nyfiken katt använder sin kattlucka
Kattluckor är superpraktiska om du har utekatt

Olika sorters kattlucka

Kattluckor kommer i många storlekar och med massvis av olika tekniska tillbehör. Här går vi inom fyra olika sorters kattluckor och deras för- och nackdelar.


 • 2-vägs manuell kattlucka

 • Den vanliga, enkla kattluckan. Luckan fungerar åt båda håll så att katten kan komma och gå som hen vill. Du kan låsa luckan för att begränsa in- och utgång. Den främsta fördelen med dessa är att de är enkla och tenderar att alltid fungera.

  Den främsta nackdelen är att de inte kan urskilja vilken som är din katt, vilket betyder att du kan få besök av andra katter och djur.


 • 4-vägs manuell kattucka

 • Samma som 2-vägsluckan, fast med fler låsningsalternativ. Du kan välja att ha den helt öppen eller helt stängd, eller att katten bara kan gå ut eller bara gå in. Fördelen här är alltså att du har fler val när det kommer till åtkomst.

  Nackdelen är samma som med föregående lucka, d.v.s. att andra katter/djur kan gå igenom luckan in i ditt hem.


 • 4-vägs magnetisk lucka

 • Precis som med den manuella 4-vägsluckan, men din katt måste ha på sig en magnetisk märke på halsbander för att kunna använda luckan. Det gör att okända katter inte kan ta sig in, men att din katt kan komma och gå.

  Den främsta nackdelen här är att grannarnas katter kan ha samma sorts magnetiska halsband, och ibland kan låsningsmekanismen vara något oberäknelig.


 • 4-vägs infraröd/microchip

 • Samma som de andra fyra luckorna, fast med fördelen att låsningsmekanismen läser in din katts ID-märkning eller en infraröd sensor på halsbandet. Luckan öppnas bara om kattens microchip eller halsband är registrerad på luckan.

  De främsta fördelarna här är att bara din katt/dina katter kan ta sig in och ut, och att du kan bestämma hur hen får komma och gå.

  Den främsta nackdelen är att låsningsmekanismen kan vara oberäknelig.


Var ska kattluckan placeras?

Kattluckor kan monteras på massvis med olika material och tjocklekar. Vissa sätter dem på fönster och väggar, men de installeras oftast på dörrar.

Du kan ha en kattlucka så att din katt kan komma in och ut ur huset, eller så kan du sätta den på ett garage eller trädgårdsskjul. På så sätt har din katt en varm och torr plats att vila på om de är ute på natten eller om det skulle bli dåligt väder.

Vissa hus behöver inga kattluckor, så du måste själv bestämma vad som är bäst för dig och din katt.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än