Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Kattljud

Man har lyckats hitta ungefär 16 olika ljud som katter gör. Det finns förmodligen många fler, men människor kan inte höra de små skillnaderna. Lätena som din katt ger ifrån sig kommer berätta för dig hur hen mår, vare sig det är ett glatt spinnande ljud eller ett argt fräsande.


En väldigt smart bengal som kan tränas
Du kan lära dig mycket om din katt om du lyssnar på de läten hen ger ifrån sig

Varför spinner katter?

Visste du att inte alla kattdjur spinner? Lejon, tigrar, jaguarer och leoparder ryter, men de spinner inte. Spinnande är ett av de första ljuden en kattunge kommer ge ifrån sig när hen dricker mjölk från sin mamma. Från en tidig ålder är alltså spinnandet assoccierat med positiva upplevelser som mat, att leka med sina syskon och att bli tvättad.

Det finns flera teorier bakom hur katter spinner. En teori är att turbulensen i deras blodomlopp skapar en vibration i bröstet och luftrören, vilket orsakar resonans i håligheterna i deras huvud. En annan teori föreslår att musklerna i diafragman och struphuvudet drar ihop sig i otakt, vilket orsakar den spinnande vibrationen. En tredje teori, för vilken man har bevis i kliniska studier, menar att katten använder sina stämband och musklerna i struphuvudet för att öppna och stänga glottis (öppningen mellan stämläpparna och den övre delen av struphuvudet). Det gör att luften vibrerar och skapar ett spinnande ljud.

Man tror att katter spinner när de är avslappnade och glada, men spinnandet sker inte bara när de är nöjda. Katter kan också spinna för att lugna ner sig själva i stressade situationer, eller när de är skadade. Vissa forskare menar att frekvensen som de spinner på (26Hz) främjar uppbyggnad av vävnad, så att katten faktiskt stärker sina ben och läker sig själv när hen spinner. Din katt kan också spinna när hen är hungrig (ofta mer högljutt), och dominanta katter kommer ibland spinna när de närmar sig en undergiven katt för att visa att de inte utgör något hot.


Varför hackar katter tänder?

Katter kommer ofta hacka tänder när de ser någonting de vill få tag på. Det kan vara en fågel i trädgården eller en fluga som flyger mot fönstret, det är alltid roligt att se en katt som är jaktsugen. Din katts käke kommer skaka, och hen kommer ge ifrån sig ett hackande ljud. Forskare tror att katter gör detta för att de är upphetsade eller frustrerade när de ser ett potentiellt byte. Käkrörelsen sker för att katten övar på sitt dödande bett som om bytet redan är i munnen.


Varför jamar katter?

Förutom spinnande kommer kattungarnas första ljud vara ett jamande. Det är också det sätt som din katt för det mesta kommer försöka prata med dig och få din uppmärksamhet. När hen är hungrig, törstig, vill bli klappad eller få komma ut kommer katten jama tills hen får som hen vill. Vissa forskare menar att katter jamar specifikt för att få kontakt med människor, och att det är ovanligt att vuxna katter jamar mot andra vuxna katter. När jamandet är högfrekvent och kort hälsar hen vanligtvis bara på dig. Om det är mer utdraget kan hen vara irriterad och vill få din uppmärksamhet med detsamma. För att förstå vad din katt vill måste du sätta jamandet i kontext. Står hen vid dörren och jamar högt vill katten förmodligen bli utsläppt. Om hen tittar på sin matskål och jamar är det troligt att hen är hungrig. Om du har dina ben korsade och hen sitter bredvid dig och jamar vill hen förmodligen att du flyttar på dem så att hen kan vila i ditt knä.


Varför morrar och fräser katter?

När din katt känner sig rädd, skrämd, hotad eller aggressiv kommer hen morra och fräsa. Katter gör detta som en varning innan hen attackerar. Om din katt ger ifrån sig dessa läten riktade mot dig måste du lämna hen ensam eftersom det är troligt att hen annars kommer ge sig på dig. Morrandet kommer ofta tillsammans med oroligt eller argt kroppsspråk.


En arg katt fräser
Fräsande ljud är ett tecken på att din katt är arg eller irriterad

Varför ylar och skriker katter?

Katten ylar vanligtvis när de kommunicerar med varandra. När du hör katter göra ljud ifrån sig under natten kommer de vanligtvis yla, ett väldigt tydligt läte som låter ungefär som ett utdraget jämmer. Katter ylar när de försvarar sitt revir, slåss eller har ont. Okastrerade katter kommer skrika, vilket är en variant på ylandet. När honkatter löper hör man dem ofta ge ifrån sig detta skrik, och de kommer försöka rymma för att hitta en hane. Hankatter kan också skrika för att kommunicera med löpande honor.


Varför kvittrar och drillar katter?

Detta ljud hamnar någonstans mellan spinnande och jamande, och katter lär sig ljudet från sin mamma. Mödrar kommer kvittra mot sina ungar för att få deras uppmärksamhet, vanligtvis när hon vill att de ska följa efter henne. Din katt kommer troligtvis använda detta ljud för att få din uppmärksamhet, eller för att vänligt hälsa på dig.

Kommentarer

Emelie, 27 september 2019

Min kattmamma har en gråvit kattunge som är inte tam och vi har letat o letat men den kommer inte fram ,den är rädd för människor och vi bor ute på landet med en stor gård