Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Kattlådor

Att hitta rätt kattlåda och träna din katt kan spara dig massvis med tid och energi. Om du ska skaffa en kattunge, eller om din katt ska vara inomhus, är det jätteviktigt att också skaffa en kattlåda innan katten flyttar in. Om du redan har en kattlåda och kattsand, och du vet var du ska ställa den, kan du istället läsa mer om hur du lär din katt eller kattunge att använda kattlådan.

Det finns massvis med olika kattlådor på marknaden, så det kan vara ganska svårt att hitta rätt låda för dig och din katt. Olika katter föredrar också olika modeller så du kanske inte hittar rätt med den första lådan du köper. Om du har flera katter kanske de också föredrar olika sorters kattlådor.

För att hjälpa dig att hitta rätt kattlåda, här är ett par saker du ska tänka på:


En tabbymönstrad katt tittar in i en bit kattlåda” data-image-id=
Kattlådan Maya Jump On är ett snyggt alternativ som ger din katt den avskildhet den vill ha när den går på lådan

Antal kattlådor

En allmän regel för kattlådor är att det bör finnas en för varje katt i huset, plus en extra. Det gör att katterna inte bråkar över lådorna, eller blir oroliga och går på toaletten någon annanstans.


Lådans storlek

Vilken storlek på kattlåda du bör välja beror mycket på vad din katt föredrar, men generellt sett måste du se till att katten har gott om plats för att kunna röra på sig och gräva inne lådan utan att behöva hoppa ut ur den. Det behöver också finnas tillräckligt mycket utrymme för att katten ska kunna undvika rester som kan finnas kvar från tidigare besök till lådan. En bra tumregel är att lådan bör vara minst en och en halv gånger så lång som katten (från nosen till svansens början).

Om lådan är för liten är risken för olyckor större och katten kommer att sprätta runt sand över hela huset när den gräver i lådan.

En kattunge bör heller inte ha några problem med att använda en större kattlåda, men om du byter ut lådan de började med till en större låda finns risken att katten känner sig ovan vid den nya lådan och istället går på toaletten någon annanstans.


En grå innerpåse tas loss från en kattlåda
Det är viktigt att välja en kattlåda som är lätt att göra ren

Öppen eller inkapslad kattlåda?

Öppen kattlåda

En öppen kattlåda är enkel och vanligtvis lätt att göra ren. Om du har flera katter är det en ekonomisk lösning och det är lätt att flytta runt dem i huset för att hitta den plats där din katt föredrar att ha sin toalett.

Om du bestämmer dig för att köpa en öppen kattlåda måste du se till att den är tillräckligt hög på sidorna, så att din katt inte sprätter ut kattsanden över golvet. Om sidorna är för höga för din kattunge kan du bygga en liten ramp av kartong eller någonting annat du har hemma.

Om du väljer en öppen kattlåda är det också viktigare att du ställer den någonstans där katten kan vara ifred och få lugn och ro när den uträttar sina behov, eftersom katten kan känna sig väldigt utsatt om den behöver gå på lådan någonstans där det är mycket liv och rörelse.


Upptäck kattlådan Maya som finns i flera modeller, så att du kan hitta den perfekta lösningen för din katt

Inkapslad kattlåda

Katter är alltid väldigt alerta och på sin vakt, och många gillar att ha en inkapslad säker plats där de kan gå på toaletten utan att bli störda. En inkapslad kattlåda ger katten den här avskildheten och helst ska det vara mörkt i lådan och den bör stå avskilt för att katten ska få vara ifred från människor, katter och andra husdjur.


En grå katt kommer ut ur en inkapslad kattlåda” data-image-id=
Den inkapslade kattlådan Maya smälter in som en möbel

En inkapslad kattlåda är också bra för att stänga in dåliga lukter från kattlådan och det är heller inte lika uppenbart för gäster vad som gömmer sig inne i lådan. Om du oroar dig över att behöva göra rent oftare, se till att köpa en kattlåda som är lätt att hålla ren och fräsch, som kattlådan Maya som finns i flera olika modeller som alla smälter in som en möbel i ditt hem. Det alla modeller har gemensamt är också att de har ett aktivt kolfilter som effektivt absorberar och kontrollerar dåliga lukter innan de lyckas ta sig ut ur lådan. De har också en vattentät innerpåse som snabbt kan göras ren med en fuktig trasa för att göra det lätt att hålla kattlådan hygienisk och utan dåliga lukter.

Nackdelen med en inkapslad kattlåda är att vissa katter inte gillar att vara instängda eftersom de är rädda för att bli överraskade av någon som ligger i bakhåll.


Lätt att komma åt

Det är viktigt att se till att katten känner sig bekväm i kattlådan du valt och att den lätt kan ta sig in och ut. Högre lådor som katten kan hoppa in i är perfekta för att ge katten lugn och ro, men äldre eller mindre rörliga katter kan föredra en låda de bara kan promenera in i. Du kan välja en öppen kattlåda med lägre sidor, eller om du ändå vill att katten ska ha en låda som ger den avskildhet kan du välja en kattlåda som Maya Walk In.


Lätt att göra ren

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer vilken kattlåda du ska köpa är att se till att den är lätt att göra ren. Beroende på vilken kattsand du väljer kommer du att behöva tömma hela lådan ett par gånger i månaden och ta bort smutsig kattsand efter att katten har använt lådan.

Katter tycker inte om en smutsig eller illaluktande kattlåda, så om du inte håller rent i lådan och plockar bort smutsig kattsand tillräckligt snabbt är det troligt att katten kommer att gå på toaletten någon annanstans. Därför är det viktigt att välja en kattlåda som är lätt att tömma och torka av med en trasa och ett rengöringsmedel som är säkert för husdjur.

Var ska jag ställa kattlådan?

Precis som oss människor så gillar katter att vara ifred när de går på toaletten. Därför kan vissa katter vägra att använda en kattlåda om de inte är nöjda med var lådan är placerad.

En kattunge använder en kattlåda som står undangömd i ett hörn
En kattunge använder en kattlåda som står i ett hörn

Den bästa platsen för kattlådan är någonstans där det är tyst, lugnt och där lådan är ur vägen. Ställ inte kattlådan nära där din katt äter eller nära en dörr, fönster eller områden av hemmet där det är mycket liv och rörelse.

Om du har små barn är det också viktigt att kattlådan inte står någonstans där barnen ofta leker eller är. Badrum och hall är vanligtvis bra rum för kattlådan, men du kanske måste testa ett par olika rum innan du ser vilket din katt föredrar.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än