Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du lär din katt att använda kattlådan

Att rumsrensträna din kattunge är toppen, så att du slipper oroa dig över att behöva städa bort olyckor runt om i huset, och inte hittar kattbajs i rabatterna när du rensar ogräs.

I den här delen av handboken går vi igenom några saker du kan göra om din katt inte använder kattlådan som hen ska. Många kattungar är redan rumsrena när du får dem eftersom de har lärt sig av sin mamma och sina syskon. Om du inte redan har läst delen om kattsand, kattlådor och var du ska ställa din kattlåda hittar du den här.


”En
Ibland är kattungen redan rumsrenstränad när du hämtar hem hen

Det är en naturlig instinkt för katter att lukta på och gräva ner sin avföring. Avföringen innehåller feromoner som kan plockas upp av andra djur. I det vilda brukar dominanta katter inte gräva ner sin avföring, eftersom de vill markera sitt revir. Undergivna katter å andra sidan vill göra sig av med sin för att visa att de inte utgör ett hot.

När kattungar är väldigt små (mindre än 4 veckor gamla) kommer deras mamma slicka dem i baken för att stimulera urinering och avföring. Om du har räddat en väldigt liten kattunge måste du återskapa detta genom att badda rumpan med en bit varmt hushållspapper tills de kissar och bajsar.


”En
Börja visa kattlådan för kattungarna väldigt tidigt

När din kattunge är äldre än 4 veckor gammal kan du sätta dem i kattlådan efter att de ätit. Det är viktigt att kattlådan står på en lugn plats en bit bort från där katten äter.

Du kan gräva i den rena sanden med ditt finger för att uppmundra kattungens naturliga grävinstinkter, men de kommer oftast förstå det själva.

Observera kattungen och visa dem kärlek efter att de använt kattlådan på rätt sätt. Prata eller uppmuntra inte katten när hen gräver eller kissar/bajsar eftersom det kan göra dem oroliga och tveksamma till att använda kattlådan.


”En
Försök att uppmuntra din kattunge, men stressa hen inte

De flesta katter och kattungar kommer förstå att kattlådan är deras toalett ganska fort, men om de inte gör det kan du försöka med följande saker:

  • Skaffa en större låda

  • Ta bort eller täck över växter i huset som är stora nog och har tillräckligt med jord för att använda som kattoalett

  • Byt till en annan sorts kattsand

  • Ställ kattlådan på en tystare plats i huset.

Kommentarer

Susanne, 18 september 2018

Har en kattunge på 15 veckor som bara totalvägrar att uträtta sina behov i baljan.Har 2 olika en i badrummet utan tak och en i ett rum som egentligen är gästrum. Hon spretar emot och vill inte sätta sig där men går gärna och kissar om det ligger nåt på golvet som hundens filt ett par strumpor. Orkar snart inte mer