Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Renrasiga hundar

En renrasig hund är en hund som har renrasiga föräldrar av samma ras. I Sverige har dessa hundar en stamtavla (registreringsbevis) som är utfärdat av Svenska Kennelklubben. Det finns ett stort antal renrasiga hundar, från Chihuahua till Irländsk varghund, som har århundraden av selektiv avel bakom sig, vilket gör att det finns en otrolig mångfald av renrasiga hundraser.

Fördelar med att äga en renrasig hund

Förutsägbart beteende

Den största fördelen med att äga en renrasig hund är den relativa förutsägbarheten vad gäller behov och temperament. Trots skillnader i individuell karaktär är genetiska egenskaper fortfarande ganska fast bestämda hos renrasiga hundar. Ett exempel är Border collies som ursprungligen föddes upp för att vakta får eller annan boskap, vilket återspeglas i deras höga energi och intelligenta personligheter som vi fortfarande ser idag.

Förutsägbart utseende

Det är bara inte beteendeegenskaper som vi kan förutsäga i stamtavlan hos renrasiga hundraser, utan också deras utseende och storlek, till skillnad från blandraser. Kanske letar du efter en hund som är väldigt energisk eller en som inte kräver mycket skötsel. Att välja en renrasig hund kan göra det här beslutet mycket lättare för dig.

Specifik vägledning om raser

Du kommer också att kunna få mycket mer specifik information för renrasliga hundar vad gäller karaktärsdrag, styrkor och svagheter. Även om grunderna för hundträning är desamma, så kan det hjälpa dig att bättre förstå vad som motiverar din hund om du känner till dess ras. Beagle hundar, till exempel, är väldigt motiverade av mat, medan det är bättre att motivera andra raser med hundleksaker under träning.

Nackdelar med att äga en renrasig hund

Vi har gått igenom fördelarna med att äga en renrasig hund, men det betyder inte att de inte kommer utan potentiella problem. Dessa kanske dock inte är ett problem för dig och din familj.

Högre kostnader

Det kostar mer att köpa en renrasig hund. Att köpa en renrasig valp från en välrenommerad uppfödare kan kosta tiotusentals kronor. 2011 köptes en tibetansk mastiff till och med i Kina för 10 miljoner yuan – vilket är ca 14 miljoner kronor! Hundraser som t.ex Fransk bulldog och Samojed är några av de dyraste, och det är inte bara inköpskostnaden som är dyr.

Ärftliga problem

Även om du kanske gillar utseendet på en viss hund, kan det ha ett pris. Konsekvenserna av vissa avelshundar är ärftliga sjukdomar, som ofta är förknippade med den önskade fysiska egenskapen som hunden har fötts upp för. Till exempel är Welsh springer spaniel benägna att drabbas av glaukom och höftledsdysplasi. Dalmatiner är också benägna att drabbas av höftledsdysplasi och även urinstenar och kramper. Alla raser med "platt ansikte", inklusive populära Mops, är mer benägna att lida av andningsproblem orsakade av förträngda luftvägar. Att betala för behandling kan bli dyrt, för att inte tala om hundens potentiellt dåliga livskvalitet.

Antisocialt beteende

Vissa avelsegenskaper som var användbara när hundrasen utvecklades för århundraden sedan, är inte riktigt lika önskvärda som de en gång var. Exempel på detta är ylandet hos en Foxhound eller Siberian husky. Det är viktigt att läsa på noggrant om rasen du tror att du vill ha innan du fattar ett beslut, så att du kan hitta en hund med egenskaper som passar dig och din livsstil och så att hunden kan få ett så bra liv som möjligt.

Omlet och din hund

På Omlet har vi designat produkter för att passa alla hundars behov. Från våra genialt designade hundsängar i en mängd olika storlekar, till våra hundburar som ger dem en trygg och säker fristad, och hundleksaker för hundar som älskar att leka. Oavsett om du bestämmer dig för en valp från en välrenommerad uppfödare eller en äldre adopterad hund, så har Omlet det du behöver för att hjälpa dig på denna spännande resa.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än