Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ska jag skaffa en hund med stamtavla eller en blandras?

Renrasiga hundar och blandraser har båda kommit otroligt långt under de senaste hundra åren och det är en väldigt spännande tid att välja en unik ras som passar din familjs livsstil. Det kan vara klurigt, men få inte panik, vi har en otrolig hundkatalog där du kan hitta de allra flesta renrasiga hundraser. Använd den för att upptäcka vissa speciella raser, och läs på om rasernas temperament, storlek, pälstyp och potentiella problem.

När du väljer hund måste du välja om du vill ha en renrasig hund (med stamtavla) eller en blandras (antingen med två olika renrasiga föräldrar, eller okänt ursprung).


En underbar renrasig beagle
En underbar renrasig beagle

Renrasiga hundar och korsningsraser kommer oftast från specialiserade uppfödare och kan vara dyra, medan blandrashundar med okända föräldrar vanligtvis är räddade hundar som inte kostar alls lika mycket. För att hjälpa dig bestämma, här är några för- och nackdelar med båda alternativ.


Renrasiga hundar

En renrasig hund är en hund som har renrasiga föräldrar av samma ras. De är oftast registrerade hos en officiell kennel, t.ex. Svenska Kennelklubben.


En puli med dreadlockspäls
En puli med dreadlockspäls

Omfånget på olika renrasiga hundar är enormt. Jämför bara puli med en malteser så kommer du se hur långt selektiv avel har kommit med att skapa djur som är otroligt olika i utseende, storlek och temperament.


En otrolig liten malteser med vit lockig päls
En otrolig liten malteser med vit lockig päls

Fördelar med en renrasig hund
En av de främsta fördelarna med en renrasig hund är att rasens egenskaper vad gäller t.ex. temperament, uppförande och hälsorisker är välkända. Det betyder att du kan välja en ras baserad på vad du vill få ut från din hund, vare sig det är en fantastisk vakt, någon som kan valla fåren eller till och med en hund som är känd för att ha väldigt lite energi. Storleken och pälstypen på en renrasig hund är också förutsägbara, så du kan välja en ras som passar ditt nuvarande hem. Information och rådgivning gällande hur du tar hand om renrasiga hundar är också mycket mer tillgänglig.


En vacker renrasig labrador
En vacker renrasig labrador

Nackdelar med en renrasig hund
Den främsta nackdelen med att äga en renrasig hund är att de, på grund av år av selektiv avel och reducerad generisk mångfald, har många ärftliga sjukdomar som är knutna till rasens ursprungliga önskade egenskaper. welsh springer spaniels drabbas t.ex. ofta av grön starr och höftproblem. Det är viktigt att du läser på om olika raser så att du är medveten om associerade ärftliga sjukdomar.

Renrasiga hundar tenderar också att kosta betydligt mer än blandraser, men priset varierar mellan raser. På grund av de ärftliga sjukdomarna kan veterinärskostnader också bli betydligt högre. Den dyraste hunden i världen var en tibetansk mastiff som köptes av en kinesisk man för nästan 11 miljoner kronor!


En tibetansk mastiff, den dyraste hunden som någonsin sålts
En tibetansk mastiff, den dyraste hunden som någonsin sålts

Det kan slutligen vara värt att nämna att vissa egenskaper kan vara väldigt krävande, eller inte passa in i din livsstil, så se till att du gör mycket efterforskningar om raser du vill ha innan du köper den. Vår hundguide kan hjälpa dig med detta.


Blandraser med känd härkomst

Vet du vad som är skillnaden mellan en cockador och en chiweenie? Eller en yorkie poo och en schnoodle? Om svaret är ja har du förmodligen funderat på att skaffa en korsningsras. Precis som en renrasig hund kan dessa hundar vara en fantastisk tillgång till ditt hem, och de allra flesta är lugna och kärleksfulla.


Labradoodle, en korsning mellan en labrador och en pudel
Labradoodle, en korsning mellan en labrador och en pudel

Korsningsraser har renrasiga föräldrar av olika raser, och de ses oftast som ett bättre alterantiv eftersom de har mindre risk att utveckla ärftliga sjukdomar. En av de vanligaste korsningsraserna i Sverige är cockerpoo, en blandning av cocker spaniel och pudel (vanligtvis dvärgpudel).

Vissa kallar dessa raser för hybridraser, eftersom de oftast skapats genom att utveckla en blandning av vissa egenskaper. Ett exempel är när en labrador och en golden retriever blandas för att skapa en väldigt bra ledarhund, en goldador. Ibland kan det dock vara svårt att förutse vilka generiska egenskaper som kommer ärvas från de olika föräldrarnas raser.


Fördelar med att äga en hybridras
Förutom att de ofta har roliga namn (puggel till exempel) är de ofta friskare, eftersom genpoolen är så mycket större. Det gör det lättare att föda upp hundar utan att utveckla sjukdomar och skador.


Puggle, en blandning av en mops (pug) och en beagle
Puggle, en blandning av en mops (pug) och en beagle

Nackdelar med att äga en hybridras
Det kan vara svårt att förutsäga temperament och storlek på en hybridrashund, men det är något lättare än en blandras där man inte vet vilken ras föräldrarna har. Om föräldrarna är väldigt olika i storlek är det svårare att förutsäga hur stora valparna kommer bli när de blir vuxna.


Blandrashundar med blandrasföräldrar

Tidigare kallades denna grupp för ‘byrackor’, men det låter allt för negativt för denna fantastiska grupp hundar, som är ett fantastiskt val för alla familjer. Det svåra är bara att veta vilka temeramentsledtrådar du ska hålla utkik efter när du väljer en blandrashund.


En blandrashund
En blandrashund

En fullständig blandras är en hund som inte kan definieras från typ eller ras. De är ett resultat av generationer av uppfödning med olika sorters hundar, så deras ursprung är okänt. De är mycket mer generiskt mångfaldiga eftersom de inte avlats för speciella egenskaper. Traditionellt fick de inte vara med på hundutställningar, men på senare tid har det börjat bli vanligt att ha blandraskategorier.


Fördelar med att äga en blandras
Ovissheten i hundens natur kommer göra att du får en unik hund i begränsad upplaga. Blandraser är vanligtvis heller inte lika dyra som renrasiga hundar, så du kan spara några hundralappar (eller tusenlappar!) om du väljer en blandras.


En blandrashund springer på stranden
En blandrashund springer på stranden

Tack vare slumpmässigheten i uppfödningen är blandraser vanligtvis friskare än renrasiga hundar, och drabbas sällan av ärftliga sjukdomar, vilket betyder att du kommer behöva åka till veterinären mer sällan. De tenderar också att leva längre än renrasiga hundar, vilket betyder att du troligtvis får tillbringa ännu mer tid med dem.


Nackdelar med att äga en blandras
Eftersom deras ursprung är oklart är det svårt att förutse hur de kommer bete sig. Om du har barn kan det kanske vara bättre att välja en hund med ett mer välkänt lugnt temperament.


Två blandrashundar med temperament som inte går att förutse
Två blandrashundar med temperament som inte går att förutse

Storleken och utseendet på en blandrashund är också svårt att förutse, så om du inte har plats för en stor hund är det kanske inte det bästa alternativet eftersom du inte vet hur mycket hen kommer växa. Storleken på fötterna kan dock ge en idé om hur stor den vuxna hunden kommer bli. Vid fyra månaders ålder är hundar vanligtvis två tredjedelar av sin totala storlek.Kommentarer

Det finns inga kommentarer än