Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Mata undulater

Målet när du matar din undulat är att försöka efterlikna fågelns naturliga kost. Det görs lätt med en bra fröblandning, en mineralsten, regelbundna portioner frukt och grönsaker, och en godisbit då och då. Kosten måste dock alltid till största del bestå av frö. Du måste också ge din undulat vatten eftersom pellets och fröblandningar du köper i djuraffärer inte innehåller de färska, “blöta” frön som fågeln hittar i det vilda.

Undulatpellets är ett alternativ som ser till att ditt husdjur får i sig allt hen behöver. De är sammansatta för att vara en perfekt blandning, men är inte längre så populära. Såvida undulaterna du köper inte har vuxit upp på pellets är det bäst att hålla sig till frön och färsk mat.

två undulater äter örter
Färsk frukt och grönsaker är en viktig del av en undulats kost

Färsk mat - frukt och grönsaker - kan ges på små tallrikar eller skålar, eller fästas genom gallret i buren.

Undulaterna måste alltid ha tillgång till frön, och du måste kontrollera mat- och vattenbehållarna varje dag. Begränsa alla extra godbitar, som fettrikt hirs eller undulatgodis till en gång i veckan, annars kommer undulaten inte kunna motstå att äta för mycket. Över tid kommer hen bli överviktig, och den allmänna hälsan kommer bli sämre.

Tid för matning

Undulater äter flera gånger om dagen, så de bör alltid ha tillgång till frön. Fyll på när det behövs. Det är bra att ta ut matskålen och fylla på den direkt på morgonen när du tänder lampan eller öppnar gardinerna. Den nyvakna undulaten kommer snabbt associera detta med frukost, och denna lilla rutin kommer hjälpa undulaten att knyta an till dig.

Beteende under måltider

Undulater äter vanligtvis entusiastiskt men försiktigt. De tar ett frö eller ett bett, och lyfter sedan huvudet medan de snabbt öppnar frökapseln, rör runt med tungan och sväljer. I det vilda gör detta att de inte blir överraskade av ett rovdjur eller en busig granne.

undulatflockar äter tillsammans
Undulatflockar äter tillsammans

I par eller grupper äter man alltid tillsammans, med lite bråk och tjafs om bästa plats på sittpinnarna. I det vilda är undulater aldrig ensamma, så de har ett inbyggt evolutionärt behov att äta tillsammans.

Undulater har näbbar som är speciellt utformade för att ta bort skalet från frön, och en tunga som lätt skopar ut innehållet. De gör sig sedan av med skalen, som ramlar tillbaka ner i matskålen eller hamnar på golvet i buren. När undulaterna sedan viftar på vingarna kommer små moln av frön flyga upp i luften, så det är troligt att du kommer få sopa upp frökapslar från golvet ganska ofta.

Undulater som matar varandra

Om din hanundulat matar en hona med uppstötta frön är det ingenting att oroa sig för. Det är en naturlig del av uppvaktningen som hanar ägnar sig åt. Om det inte finns någon möjlighet för din hane att uppvakta en hona kan det hända att han stöter upp mat mot en spegel eller andra saker i buren. Det är ingenting farligt, men kan vara ett tecken på att hormonerna säger åt honom att det är dags att para sig och att han saknar sällskap.


undulater som matar varandra
Hanundulater kan ge sin partner uppstötta frön som en del av uppvakningsprocessen

Undulaters matsmältningssystem

Fåglar har inga tänder, de sväljer maten hel och den hamnar i krävan, ett organ som sitter högst uppe på bröstet. Undulater kommer ofta fylla krävan helt - speciellt i det fria - och använda det som ett slags förvaringskärl. I fångenskap förstår undulater oftast att de inte behöver en full kräva, utan att de kan komma tillbaka och äta när de känner för det.

En full kräva kan ses som en liten upphöjning längst ner på fågelns hals. Krävan släpper sakta ifrån sig maten ner i matsmältningssystemet under dagen.

När alla näringsämnen har tagits upp från maten via fågelns två magar passerar avfallet genom undulatens kloak - en praktisk öppning där allting kommer ut. De vita delarna är urinsyra, fågelns motsvarighet till kiss, och de mörka delarna (ljusare om fågeln äter pellets) är bajs.

Behöver undulater grus?

Eftersom undulater tar bort skalet från fröna innan de sväljer får de i sig väldigt lite saker som inte kan brytas ner. Av denna anledning behöver de inte grus för att mala och smälta maten. Många fåglar behöver grus, men inte undulater. Det kommer dock inte hindra djuraffärer från att försöka sälja det till dig!

Precis som hos alla fåglar har undulaters magar två delar, inklusive det som brukar kallas muskelmagen. Det är delen som maler ner maten. Många fröblandningar innehåller små delar lösligt grus (vanligtvis ostronskal). Det är inte samma sak som det yttre grus vi precis pratat om. Skalbitarna tas upp i muskelmagen över tid, och blir en källa till kalk för fågeln. Din fågels kalciumbehov bör dock uppfyllas av en mineralsten, så till och med detta lösliga grus är inte absolut nödvändigt.

Det finns extrema fall där undulater har ätit för mycket grus och dött av en blockerad kräva. Det är därför bäst att aldrig ge dina undulater olösligt grus, eftersom det inte fyller någon funktion och till och med kan leda till problem. Om du ger dem lösligt grus, som ostronskal, se till att det är uppdelat i väldigt små bitar. Kolla sammansättningen på din mineralsten, om den ger tillräckligt med kalcium kan du strunta helt i all sorts grus.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än