Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Undulater och hirs

För många människor är hirs den typiska undulatmaten. De vanligaste sorterna är vit hirs, och den dyrare röda hirsen, som har hårdare kapslar. Båda är faktiskt samma art Panicum miliaceum. Kolvhirs (Setaria italica) och hönshirs (Echinochloa frumentacea) finns också som undulatmat.

Det råder ingen tvekan om att undulater älskar hirs. Den höga fetthalten gör dock att man kan behöva vara lite försiktig.

Hirskolv

En bra fröblandning kommer innehålla en bra mängd hirs, men man kan också ge hirs som sitter kvar på stjälken. Det är superbra om man vill fingerträna undulater, och som en extra godsak att ge. Se dock till att undulaterna inte får det för ofta, eftersom de då kommer fylla krävorna med enbart hirs snarare än den varierade och välbalanserade fröblandningen som finns i buren.

ung blå undulat äter hirs
Hirs är en undulatfavorit

Precis som med alla andra frön är det viktigt att du köper hirskolvar som är fria från bekämpningsmedel och andra kemikalier. Om du hittar hirs som är betydligt billigare än vanligt bör du vara lite tveksam. Det har förmodligen importerats från en stor producent, och det är oftast ett tecken på att grödorna besprutats kraftigt.

Hirsberoende

Vissa undulatägare menar att deras fåglar har blivit beroende av hirs. Det kan hända om de har fått för generös tillgång till hirsen, så att de ignorerar all annan mat. Om du försatt dig och din fågel i denna situation måste du sakta vänja av fågeln. Minska mängden under några dagar, och ta sedan bort hirsen efter att fåglarna ätit frukost. Efter det kan du ta bort det helt.

Hirs som godis

När du förstått att hirs är en speciell godsak kan du ge det som godis till dina undulater då och då. Fäst den hårda biten av kolven på sidan av buren, eller häng den från taket. Gymnastikövningarna som krävs för att på tag på den mumsiga hirsen är rolig för undulaterna, och du kan må bra av att veta att undulaterna arbetar bort lite kalorier medan de äter den goda hirsen.


undulat upp och ner på hirs
Hirsgymnastik

Hirsträning

Att använda hirs som lockelse är ett perfekt sätt att att göra fingerträning lättare när du vill få dem in och ut ur buren. Det är också bra att ha en hirskolv i buren när din fågel flyger fritt i hemmet. Förr eller senare kommer flygandet göra din undulat hungrig, och ingenting lockar tillbaka hen fortare än hirs.

Hirs är också det absolut bästa när du tränar din undulat att flyga till dig, eller göra andra trick (se delen om undulatträning).

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än