Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Mineraler till undulater

En väl balanserad kost bestående av frön och färsk mat kommer uppfylla de allra flesta av din undulats behov när det kommer till näringsämnen, men kommer kommer förmodligen behöva lite extra kalcium, och några andra mineraler.

Sepiaskal

Sepiaskal bör alltid finnas i dina undulaters bur. Fäst det på sidan av buren för att ge dina fåglar en kalciumkälla, samt någonting roligt att göra när de gnager och maler ner den. Undulaterna måste kunna komma åt den mjuka sidan på skalet, den mindre lena sidan på insidan, annars kommer deras näbbar inte kunna ta sig igenom det hårda.

Skalet är faktiskt inte alls ett skal. Det kommer från en slags bläckfisk. Dessa benlösa djur har en inre, skalliknande kroppsdel som hjälper dem att flyta. Det är en lätt, luftig struktig som flyter under vatten när resten av djuret har dött. Om den var lättare skulle bläckfisken inte kunna lämna ytan, och om den var tyngre skulle hen alltid sjunka till botten.


sepiaskal
Sepiaskal

Sepiaskal består framför allt av aragonit, en form av kalciumkarbonat (CaCO3). Kalcium tillsätts ofta i fröblandningar till undulater, i form av små bitar skal. De kommer inte äta för mycket kalcium dock, så det är alltid bra att ge dem ännu en källa i form av ett sepiaskal. Förutom att det försäkrar dig om att din undulat inte kommer drabbas av kalciumbrist är det också roligt för fågeln.

Häng sepiaskalet någonstans där undulaterna kan komma åt det - vid en sittpinne är perfekt. Om skalet blir smutsigt av spillning är det lätt att skrubba av det med en hård borste innan du hänger tillbaka det i buren. Om det skulle komma någonting vått och oätligt på det är det dock bäst att slänga det. Skalet är poröst, och du kommer inte kunna få bort alla spår av vätskan.

Notera: Vissa böcker och hemsidor kommer säga att du behöver sepiaskal för att undulaterna ska kunna hålla sina näbbar i rätt storlek. Det är inte sant. En undulatnäbb kommer inte växa sig onaturligt lång såvida hen inte har drabbats av en sjukdom där näbbmissväxt är en av symptomen.

Mineralsten

Mineralstenar fyller ett liknande syfte som sepiaskalet, och ger din undulat extra näringsämnen som håller hen frisk. Låt stenen hänga på sidan av buren hela tiden, även om din fågel inte visar något vidare intresse. Hen kommer gnaga på stenen när hen behöver det, och du behöver inte oroa dig över mineralbrist.

Alla djuraffärer med en fågeldel kommer ha mineralstenar med tillhörande spännen för att fästa dem på buren. Kolla ingredienserna innan du köper dock, det är viktigt att undvika produkter som innehåller mänskligt tillverkade ingredienser eller konstgjorda färgämnen eller smaksättningar.


Undulat med en mineralsten
En mineralsten är ett bra tillskott till undulaten kost

Vissa uppfödare tillverkar sina egna stenar med en blandning av malda skal (ostron t.ex.), fint mineralpulver, krossade äggskal (från höns), träkol, sepiaskal och fint kalciumpulver för att binda ihop det. Blandningen, efter att man adderat vatten, kommer skapa en smet som kan liknas med en blandning av gröt och cement, och kan hällas i plastglas eller äggkartonger för att torka. Plasten kommer fastna i röran och måste tas bort med en kniv innan stenen ges till undulaterna. Äggkartongen kommer också fastna, men du behöver inte vara lika noggrann med få bort alla spår eftersom fåglarna inte mår dåligt av att gnaga i sig små bitar kartong.

Det låter lätt, men det är alltid bäst att prata med en expert innan du gör din första egna sten, bara så att du är säker på att du har gjort rätt och att du inte ger någonting till dina undulater som kan skada dem.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än