Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Skadedjur i maten

Mat till undulater bör alltid vara av högsta kvalitet. Så länge du köper fröna från en ansedd försäljare och håller det torrt, kommer du troligtvis inte stöta på några problem. Det finns dock en eller två saker att tänka på, speciellt om du förvarar torrfoder i större mängder. Mögel och parasiter kan inte bara förstöra ditt foder, utan de kan också skada dina fåglar.

Mjölbagge
En mjölbagge

Om du inte är försiktig när du väljer vem du köper dina frön och gryn ifrån, eller om du är ohygienisk eller bara har otur hemma kan ditt förråd förstöras. Ägg och larver från några av de vanligaste parasiterna är inte alltid synliga, så det är lätt att tro att fröblandningen är okej trots att så inte är fallet!

Insekter och andra kryp

Om du kan se små varelser som kryper omkring i fröna har du angripits av skalbaggar eller vivlar, eller någon annan ovälkommen insekt. Om blandningen luktar fuktigt eller unket har den förmodligen förstörts av deras spillning och ägg, så släng hela lådan och kolla med stället där du köpt dina frön. Är det deras fel, eller har du förvarat dem på fel sätt?

Om du misstänker att du fått kryp i matförrådet kan du försöka ta en skopa frön och lägga dem i direkt solljus (vilket är lättare under vissa tider på året). Angriparna kommer bli för varma och försöka ta sig mot locket och sidorna på lådan, där du kan upptäcka dem. Överlag brukar kryp som baggar och vivlar samlas i botten på behållare, så det är värt att kolla varje gång du fyller på behållaren. Tvätta lådan, och kolla andra ställen där du förvarar fröna. Det är bäst om hela förrådet eller skåpet där du förvarar fåglarnas mat rengörs regelbundet, eftersom det drastiskt minskar risken för angrepp.


Närbild på vivel
Lär känna dina fiender - öga mot öga med en kornvivel

Många insekter och svampar kan skada dina undulater, och det finns också risk att parasiterna sprider sig till ditt skafferi (mjöl, ris etc.). Om du upptäcker problemet tidigt kan du rädda ditt förvar genom att frysa in fröna i portionspåsar. Det kommer döda insekterna utan att skada fröerna.

Skalbaggar i fågelfrö

Skalbaggar är ofta svåra att upptäcka. De finns ungefär ett dussin arter som lever bland gryn och frön, och att identifiera vilken art som angripit är mindre viktigt än att direkt vidta åtgärder. Alla sorters skalbaggar förstör fröna, och de behandlas alla på samma sätt.

En av de vanligaste angriparna är den sågtandade plattbaggen (Oryzaephilus surinamensis). De blir bara 1-3 mm långa, så det är inte alltid möjligt att de dem med blotta ögat. De flyger dock, och kan hitta en säck med spannmål från flera kilometer bort, så det är stor risk att fröna drabbas.

En annan vanlig skalbagge är mismjölbaggen (Tribolium confusum), en 4 millimeter lång, brun insekt med gulvita larver, och den liknande Tribolium Castaneum, som också kan angripa kryddor och torkad frukt.

Kornvivlar (Sitophilus granarius) kan också bli ett problem, tillsammans med deras kusiner risvivlarna (Sitophilus oryzae). De har en karakteristisk lång ‘nos’ och blir upp till 3 mm långa. Om dina frön inte ligger säkra i en lufttät behållare kommer de bli ett paradis för dessa baggar. Kolla på grynen efter små hål, det är därifrån larverna har tagit sig ut.


Risvivlar
Risvivlar

Om du upptäcker problemet tidigt, innan den mögliga doften har dykt upp och förstört hela förvaret kan du frysa fröna i portioner i 48 timmar för att döda skalbaggarna. Om du har problem med vivlar, ta ut påsen från frysen efter 48 timmar, låt den ligga i två dagar och frys sen in den igen för att verkligen ta död på alla kryp. Djuprengör förvaringslådor och hyllor under tiden.

Malar i fågelfrö

Om du ser trådlika strukturer på grynen som kopplar ihop dem som ett konstigt halsband har du förmodligen drabbats av majsmal (Sitotroga cerealella). De spinner en silkespuppa innan de förvandlas till fullvuxna malar.

Vuxna majsmalar kan också angripa fröna. Eller annan liknande bov är trepunktsskräpmalen (Hofmannophila pseudospretella). Det är en vanlig, lite mal som hittas i de flesta hem i Europa (även om det är en relativt ny besökare, de kom hit från Indien under 1840-talet). Båda dessa malar lägger massvis med ägg, och ett par veckor efter att de kommit in kommer tusentals larver kräla runt i undulaternas mat.


Kvarnmott
Kvarnmott

Vissa fågelägare räddar malätna gryn genom att frysa dem ett par dagar för att döda inkräktarna. Insekterna i sig är inte farliga för undulater. Denna metod är okej så länge äggen inte kläckts. Om dina frön har börjat få trådar mellan sig är det för sent att rädda dem.

Förebyggande åtgärder är också här det bästa du kan göra. Om undulaterna bor inomhus, håll alla ytor rena och glöm inte att dammsuga i hörn och vrår där malar kan gömma sig. Du kan också köra feromonbaserade malfällor. Om du väljer att använda dessa är det bäst att hålla dem utom räckhåll för flygande undulater, så att deras fjädrar inte fastnar på den klistriga ytan på fällorna. Ett ljus i ett mörkt rum kommer också locka fram malar; deras hjärnor är programmerade att navigera efter ljuset från himlen på natten, och ditt stearinljus kommer vara som en stor, oemotståndlig måne med en otrevlig överraskning.

Kvalster i fågelfrö

Om dina frön börjar lukta mögligt utan att du ser några tydliga tecken på skalbaggar eller malar kan det handla om kvalster. Mjölkvalster (Acarus siro och Tyrophagus putrescentiae, vanligtvis) är de vanligaste bovarna, och de kan orsaka mycket skada hos undulater om de sväljs. De är supersmå, väldigt svåra att se i en liten påse mjöl, och ännu svårare i en behållare med frön. Vissa är till och med omöjliga att se med blotta ögat. Den mögliga lukten avslöjar dem dock.

För att kolla efter kvalster, lägg en hög med frö i en skål eller en mugg, och gör högen så brant som möjligt. Om det finns kvalster i blandningen kommer de arbeta sig igenom fröna som maskar i jorden, och platta ut kullen. Du kan också se ett par gryn utanför skålen. Tyvärr finns det ingenting annat att göra än att slänga fröblandningen och noggrant rengöra behållare och annan förvaring.

Flygande skadedjur

Om dina fåglar bor utomhus kommer de troligtvis stöta på en rad av olika mer eller mindre välkomna besökare. Det finns ingenting att göra åt flugor och getingar, och de orsakar inga större problem. Myror är en annan sak. De kommer fästa sig vid färsk mat i buren, och kan växa sig otroligt starka och orsaka stora problem, speciellt för ruvande fåglar eller ungar. Undulater är inte jättevana vid att äta insekter, så de kommer förmodligen inte hjälpa till.

Myrmedel kan inte användas säkert i voljären, men du kan lägga det som en kemisk vallgrav utanför buren. Vissa ägare säger också att kanel brukar fungera, och det kan du dessutom använda inne i voljären. Det sägs att kanel och stöter bort kackerlackor och andra skalbaggar, om de skulle vara ett problem. Andra husmorstips är benmjöl, cayennepeppar, kol, krita, kaffesump och talk (inte parfyrmerad). Gurkskal kan också stöta bort insekter, så det kan vara värt att prova.


Unga undulater i en voljär utomhus
Unga undulater i en voljär utomhus

En annat sätt att bli av med myror och skalbaggar är att blanda äppelcidervinäger och vatten, eller krossat vitlök och vatten, och spruta detta på myrgången, eller på de matskålar dit de vandrar. Citronsaft är också effektivt. Vätskan kommer inte skada fåglarna (så länge du inte sprutar det direkt på dem). Angripen frukt måste slängas. Kolla en timme senare och spruta igen på områden där det fortfarande finns kryp. Om du kan spåra myrorna tillbaka till deras bo kan du använda myrmedel där, eller hälla kokande vatten över boet. De kommer komma tillbaka, men målet här är att förebygga så mycket som det bara går i en värld full av myror.

Bananflugor (Drosophila) är en annan ovälkommen gäst, och ser du en kommer det garanterat komma en svärm några dagar senare. Du kan hålla mängden flugor nere med fällor, skålar med vitvins- eller äppelcidervinäger i buren. De bör ha lock med hål i så att flugorna kan komma in men sedan får det svårt att ta sig ut. Locket måste också vara hårt nog att undulaterna inte kan förstöra det. De kommer inte dricka eller skadas av vinägern, men de kommer släppa ut de fångade flugorna.

Om du har problem med myggor måste du tackla dem vid källan. Larverna kläcks i vatten, öppna vattentunnor, glömda hinkar, vattenkannor eller trädgårdsdammar. Ta bort, eller täck över, alla vattenkällor du kan hitta. En hinna med vegetabilisk olja på en vattentunna funkar också, larverna kan inte gå igenom hinnan för att få luft, och kommer därför drunkna. Om du har en damm, släpp i guldfiskar och karpar, de kommer äta insekterna. Om du har grodor och salamandrar i dammen fungerar det dock inte att introducera fiskar, eftersom de kommer äta amfibiernas ägg.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än