Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Leksaker som inte är säkra för undulater

En bra försäljare kommer inte medvetet sälja saker som kan vara farliga för din fågel. Men det är bra att själv veta vad som kan vara farligt, speciellt om du tillverkar dina egna leksaker. Här är några saker att tänka på:

 • Undvik vävda material, och tyg och plast som kan rivas isär. Kroppsdelar kan fastna i dessa material. Detta inkluderar också makramé.
 • Använd inte nyckelringar eller haspar för att fästa saker. Undulater är smarta och kommer snabbt lära sig hur de öppnar, vilket kan blotta vassa saker eller göra att saker ramlar.
 • Var försiktigt med vassa pinnar. De är användbara för att sätta ihop leksaker och mat, men de måste vara rostfria, och du måste se till att den vassa änden är gömd inuti någonting som undulaten inte kan tugga sig igenom eller ta bort.
 • Repleksaker måste vara undulatvänliga. Repet måste vara noggrant fastsatt, och måste vara tillverkat av naturliga fibrer som hampa, bomull, bast eller sisal. Allting artificiellt, som nylon, är för hårt för en undulats näbb att ta sig igenom, och kommer komma loss i farliga trådar och snaror. Undulater kommer gnaga och ha sönder naturliga fibrer, och om de ramlar av i små bitar är det helt okej. Det är de långa trådarna som kan orsaka problem om undulaten fastnar. Många fågelägare menar att rep är bra för undulater, så länge du håller koll på dem, medan andra säger att det är bäst att undvika dem helt. Det är alltid bäst att vara extra försiktig när det handlar om dina husdjurs säkerhet, och även om rep är bra för större medlemmar av papegojfamiljen kan de vara farliga för undulater.
 • Kedjor med öppna länkar. De måste alltid vara svetsade, eftersom de annars lätt blir vassa.
 • Kedjor med stora länkar. Du måste undvika allting som kan vara en fälla för din undulats huvud, fot eller näbb. Samma regel gäller vare sig kedjan är gjord av plast, metall, trä eller gräs.
 • Allting med nylontrådar. Undulater kommer sprätta upp alla sömmar de hittar, och kan fastna i de lösa trådarna.
 • Barnens leksaker. De flesta kommer vara helt okej, men se till att du kollar säkerheten innan du ställer in dem i buren. Se till att det inte finns någonting som rostat, som är vasst, målat, oljat, har trådar som kan pickas bort, som kommer stressa undulaten (d.v.s. Leksaker som ger ifrån sig ljud, innehåller vätskor eller har starka lampor), eller har någon del där en kroppsdel på undulaten skulle kunna fastna.

Det är bäst att hålla undulater borta från barnens leksaker

 • Läder. Se till att alla lädertrådar och rep har behandlats med vegetabiliska medel. Många läder görs mörkare med kemikalier som är livsfarliga för undulater. Undvik färgade läder.
 • Trådar, kedjor, läderband eller liknande upphängningar. Undulater kan lätt fastna i dessa. Leksaker som du hittar i djuraffärer har oftast en upphängningsmekanism som är säker för undulater, men det är bra att dubbelkolla.
 • Metalldelar. Bly och järn som rostat är giftigt för undulater. Leksaker i metall är vanligtvis galvaniserade med zink för att motverka rost, men då är det vanligtvis okej. Rostfritt stål är en annan problemfri, men oftast dyrare, lösning. När det kommer till bly kommer du förmodligen bara stöta på det i bjällror. Om bjällran lätt böjs är den förmodligen tillverkad av bly.
 • Leksaker med rörliga delar. Du måste alltid se till att din undulat inte kan fastna i dessa. Lek lite med leksaker först för att se till att inga delar kan fastna eller skapa hål.
 • Fjäderfästen. Använd aldrig fästen som din undulats tå, näbb eller tunga möjligtvis skulle kunna fastna i. Det inkluderar fjäderfästen, karbinhakar och nyckelringar.
 • Ringar. Använd aldrig ringar som din fågel skulle kunna fastna i. Ju större desto bättre på många sätt.

Kommentarer

Jenne, 19 februari 2023

Det djurskötaren rekommenderade istället var ekologisk hampagarn.


Jenne, 19 februari 2023

Bra att känna till. ????Jag har haft problem med undulat som mådde dåligt. Det var för att den fick i sig bomullsgarn som dess mage inte kunde smälta. Enligt en djurskötare.