Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

De bästa undulatleksakerna

Vad som är en bra leksak handlar om smak och personlighet. Din undulat kan vara helt ointresserad av saker som du trodde skulle bli favoriter, och kan ha roligt i timmar med en enkel boll eller en skruvkork. Bli inte stött om hen inte tycker om det du ger hen. Undersök vad hen verkar gilla, och ibland fungerar det att prova med samma leksak några dagar senare med ett helt annorlunda resultat.

En tam undulat kommer snabbt undersöka alla nya objekt i sin bur, efter några sekunder av misstänksamhet. Mindre tama, ensamma undulater kommer ta längre tid på sig att vänja sig vid nya objekt i buren, och kan till och med flaxa i panik. Det är dock viktigt att du varierar undulatens boende med nya leksaker med jämna mellanrum, helst flera gånger i veckan. Din undulat kommer snart vänja sig vid rutinen av att saker och ting ändras.


Undulat som leker i en bur
Undulater älskar leksaker

Storleken på leksakerna beror på storleken på buren. Kom också ihåg att undulatleksaker kan användas utanför buren i rummet där fågeln flyger fritt. Större voljärer bör också ha gott om leksaker. Här är du mindre begränsad av storlek, så du kan ställa in hinderbanor, klätterställningar i flera våningar, hängande foderautomater m.m.

Säkra leksaker för undulater

Du måste se till att alla leksaker som finns i buren är säkra för undulater. Testa aldrig grejer “för att se hur det går”. Undvik vassa saker, eller någonting med hål eller lösa trådar där en fot, tå eller näbb kan fastna, en undulat som är fast kan lätt dö av stress. Att hänga lösa trådar från taket på buren kan också vara farliga.

En leksak från djuraffären som är menad för en större fågel är inte alltid passande för undulater. Om du tvekar är det bäst att fråga personalen, och om du misstänker att de bara gissar snarare än vet vad de pratar om är det viktigt att fråga dig själv: “Är den för stor, för vass, en potentiell fälla, eller giftig?”

Undulathjul
En ung undulathona leker med sitt nya hjul

Undulater ser i färg, och kan tycka att leksaker med mycket färg är mer intressanta. Detta bör dock inte överdrivas, och en enfärgad stege eller klätterställning kan fortfarande underhålla din undulat i timmar. Om du väljer färgat trä, se till att det har målats eller färgats med färg som är säker för undulater. Ofarliga, naturliga färger, gjorda av organiska färgmedel används oftast för att färga undulatleksaker, men det är alltid värt att dubbelkolla. Om du tvekar är det bäst att inte slå till.

Giftfria färger, som används till t.ex. bebisleksaker, bör vara säkra, men det är lättare att välja ofärgade saker för att undvika oro.

Köp inte smaksatta leksaker. Det är ett väldigt konstigt koncept, men dyker upp ibland. Du vill inte uppmuntra din undulat att äta mycket trä: att gnaga är en lek, inte en extra måltid. Det finns ofta socker i dessa smaksättningar, vilket är dåligt för din fågels hälsa och kan också dra till sig bakterier.

Moderna plastleksaker och burtillbehör fungerar bra som substitut för träleksaker, och är giftfria. Du måste dock fortfarande kolla så de inte är vassa eller kan bli till en fälla.

Leksaker för buren

Det finns fyra kategorier av undulatleksaker (och många uppfyller fler än en av dessa funktioner): gungande, klättrande, tuggande, upptäckande.

Gungor

En undulat kommer använda allting som hänger från taket i buren som en gunga. Ett rep, en leksak eller en enkel gunga som hänger över stängerna i buren kommer ge din undulat massvis med underhållning, men också en lugn gungande vilostund.

Det är alltid populärt att lägga till saker till gungan. En bjällra eller ring t.ex. Försök att variera konsistensen på de saker undulaterna sitter på med en blandning av mjukt trä, ojämna pinnar och plats Du kan också köpa hårda gungor i gummi, som gör buren ännu roligare.


Undulater på en gunga
Gungande undulater

Klättra

Här finns det massvis med saker att välja mellan eller att bygga. Om du köper en plastleksak kommer den förhoppningsvis vara säker för din fågel, men se till att färgade träleksaker är målade med giftfri färg. Ha det som en regel att inte ge din undulat någonting som du inte skulle vilja att dina barn tuggar på. Köp leksakerna från en ansedd affär, och se till att den är anpassad för små fåglar som undulater. En nymfparakit eller större papegojas favoritleksaker kan vara en dödsfälla för undulater.

Ett rep är också en favorit bland undulater, både vågrätt och lodrätt (helst båda). Repet måste vara tajt fastsatt eftersom lösa tår och näbbar kan fastna i lösa trådar. Om de hängs från taket i buren kan de också fungera som gungor. Det är dock väldigt viktigt att se till att de är säkert uppsatta!

Tuggande

När de kommer till att gnaga och tugga, tänk på dina undulater som fjäderbeklädda gnagare. Du har förmodligen redan en mineralsten och ett sepiaskal i buren, men de tycker också om att gnaga medan de leker, så ge dem någonting passande. Det kan vara något så enkelt som en bit balsaträ, men se till att det inte behandlats med någonting som kan skada dina undulater.

En honundulat har speciellt starka behov att tugga på någonting när hon är redo för ungar. Ge henne då extra tuggleksaker så att hon inte ger sig på dina böcker eller lösa kanter på tapeten när hon flyger utanför buren.

Upptäckande

Djuraffärer har ett stort utbud leksaker för undulater, inklusive bjällror, stegar och hängande saker (som käglor, plastfrukter eller små bollar). Att utforska dessa leksaker stimulerar flera av fåglarnas sinnen, genom ljud, rörelse och struktur. De kommer få ytor att gnugga sina huvuden mot (undulater älskar att göra detta), pinnar att sitta på medan de leker, och slå på saker med sina näbbar. Kombinera alla dessa i en leksak så kan du vara säker på att det kommer vara uppskattat!

Bjällror

Dessa uppfyller alla fyra kategorier för leksaker, eftersom din undulat kommer klättra och gunga på dem, slå på dem med sin näbb, och försöka tugga på kläppen inne i bjällran. De han hängas ensamma, eller som delar av andra tillbehör som gungor, sittpinnar och hängande leksaker. Välj alltid en öppen bjällra, och undvik “julbjällror”, eftersom undulaternas fötter kan fastna i hålen.


Bjällror för undulater
Undulater älskar att ringa i klockorna

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än