Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hårlösa och allergivänliga hundar

Att älska hundar och ha hundallergi är ett dilemma som många befinner sig i. Så vad kan man göra när längtan efter en hund växer sig starkare men din allergi sätter stopp? Ingen hund är garanterad att inte utlösa en allergisk reaktion, men hårlösa och allergivänliga hundar kan vara en bra kompromiss för den som har en mild hundallergi. I denna guide får du veta mer om dessa typer av hundar och vilken ras som kan vara bäst för dig.


Hårlösa hundar

Hårlösa hundar - den perfekta lösningen för den som vill ha en egen hund men lider av allergier, eller? Tja, inte nödvändigtvis. Även om hundhår kan vara en betydande utlösande faktor för många allergiska reaktioner, är detta inte alltid orsaken.

Faktum är att alla hundar har protein i saliv, urin och döda hudceller (mjäll), som kan orsaka allergiska reaktioner. Det är alltså dessa så kallade allergener som orsakar allergi mot hundar. Det är därför som till och med en slickning från en hund kan orsaka en allergisk reaktion för personer med svår allergi.

Men hårlösa hundar producerar mindre mjäll, och att de inte har någon päls betyder att de inte fäller hår. Hårlösa hundar kommer också med den extra fördelen att de kräver färre resor till hundfrisören för pälsklippning! Men de behöver regelbundna bad för att hålla huden frisk och är mer mottagliga för hundsolbränna, så hundägare behöver vara noga med att applicera hundsolskydd under sommarmånaderna.

Hårlösa hundraser

I Storbritannien är hårlösa hundar inte särskilt vanliga, och det finns bara fyra officiellt erkända raser. Dessa är Chinese Crested, Mexikansk nakenhund även känd som Xoloitzcuintli, Peruviansk Inca Orchid and Amerikansk hårlös terrier. Andra raser som Ecuadoriansk nakenhund och Argentinsk pila är två till hårlösa hundraser, men dessa är inte officiellt erkända då de anses vara variationer av existerande raser.

Hundar som fäller lite päls

Som med hårlösa hundar, är inte ens hundar som anses vara "hypoallergena" 100% hypoallergena. Hypoallergena hundar fäller väldigt lite päls och deras mjäll innehåller inte det protein som orsakar allergier. Vissa hundar med päls sägs också vara allergivänliga på grund av sin pälstyp. Hundraser med krullig päls tenderar att vara bäst för den som är allergisk, eftersom deras täta päls gör det svårare för smuts och mjäll att fastna i den.

Hypoallergena hundraser

Huruvida en hund fäller lite eller mycket päls bestäms inte av hur lång pälsen är. En Boxer, till exempel, har kort päls men kan ändå orsaka en stark allergisk reaktion hos den som har en hundallergi.

En del hundraser har pälsar som anses vara allergivänliga, som t.ex. den långhåriga Afghanhunden. En pudel är också ett bra val, så väl som olika pudelkorsningar som Labradoodle, Cockerpoo eller den mindre Shih-Poo. Andra hypoallergena hundraser är t.ex. Barbet, Griffon Bruxellois, Irländsk Terrier, Dvärgschnauzer, och olika terriers som t.ex. Strävhårig Fox Terrier och West Highland Terrier.

Behandling vid hundallergi

Om du misstänker att du är allergisk mot hundar är det viktigt att du kontaktar sjukvården för att göra ett allergitest innan du skaffar hund. Men att ta reda på om en viss ras kommer att vara okej i ett hushåll med en allergiker kan bara göras genom att spendera tid med hunden, eller en annan hund av samma ras. En del människor med mild hundallergi har till exempel inga problem med Yorkshire Terriers, medan andra får nässelutslag, nysningar och rinnande snuva.

Om du upptäcker att du har en mild allergi mot din hund, finns det åtgärder du kan vidta för att minimera symtomen. Håll hundhår under kontroll genom att dammsuga golven och rengöra din hunds säng regelbundet. Vår bolsterbädd är det perfekta alternativet för hundsäng då den är lätt att rengöra och har ett avtagbart överdrag som enkelt kan tas bort och slängas i tvätten för att förhindra att det samlar smuts och hundhår. Dessutom kan du lägga till ben, vilket förbättrar hygienen hemma genom att öka luftflödet och minska damm och smuts. Du kan också ångrengöra dina möbler och torka av alla ytor hemma ofta. En luftrenare med HEPA-filter är också en bra idé, liksom att rengöra dina ventiler.

Omlet och din hårlösa och allergivänliga hund

Funderar du på en hårlös eller allergivänlig hund? På Omlet har vi allt det du behöver för att föra dig och din hund närmare varandra, oavsett ras. Från hundsängar med avtagbara överdrag till kyldynor för hundar och hundkoppel, vi har designat vårt sortiment av hundprodukter för att hjälpa hundägare att fortsätta att bygga en underbar relation med sina husdjur varje dag.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än