Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Förvara dina undulaters mat

Fäsk mat ska förvaras i kylskåpet eller fruktskålen. Du kommer troligen bara ge dina fåglar små mängder av de frukter och grönsaker du redan äter, så det bör inte vara några problem. Allting som du förvarat i kylen bör dock tas ut åtminstone en timme innan du ger det till dina undulater, eftersom för kall mat kan irritera deras tunga och hals.

Frön och gryn måste förvaras på en sval, mörk och torr plats, i lufttäta behållare. Det förlänger hållbarhetstiden och kommer oftast (men inte alltid) motverka angrepp av skadedjur. Om du bara har två fåglar, eller till och med en ensam, kommer du inte behöva köpa stora mängder frön åt gången, så en liten låda med mat brukar räcka. Eftersom det bara räcker ungefär en två veckor behöver du inte vara alltför orolig för inkräktare, men det är ändå bra att förvara maten säkert.

Om du köper större mängder frön för en stor flock med undulater behöver du inte specialutformade behållare för fågelfrön. En färgad plastlåda eller en soptunna med ett tätt lock är perfekt, eller vad som helst annat i glas eller plast som går att stänga tätt (om du använder glas eller genomskinlig plast är det dock extra viktigt att förvara behållaren någonstans mörkt). ‘Blöta’ frön, vilda sådana du plockat i trädgården, eller groddar du sått från torra frön, kan frysas i täta matlådor. När du tinat dem igen är det dock viktigt att de äts inom kort, eftersom de annars lätt börjar mögla.


Fågelfrön
Det är superviktigt med frön av bra kvalitet

Om fröna hålls torra, lufttäta, svala och inte i direkt ljus bör de hålla sig färska i upp till sex månader. Efter den tiden, även om blandningen fortfarande är torr, har de flesta av vitaminerna och näringsämnena försvunnit. Att låsa in det goda i fröna genom att frysa dem löser detta problem, men skapar andra. Efter att de tinats kommer fröna vara fuktiga, vilket kan leda till att bakterier får fäste, och det kan göra din undulat väldigt sjuk. Det bästa alternativet är att undvika att köpa för stora mängder. På så sätt ser du till att blandningen aldrig blir för gammal, och att den behåller alla goda ämnen.

Som vi nämnt tidigare kan mögel och bakterier börja växa på fröna om de blir fuktiga. Om du ser den minsta mängd mögel på ytan av fröna, eller känner en otrevlig doft från lådan, måste du tyvärr slänga det som finns kvar. Se också till att hitta en ny, torrare, plats att förvara dina frön.

Behållarna där du förvarar din undulatmat måste kontrolleras regelbundet för att motverka parasiter, även om du bara förvarar små mängder åt gången.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än