Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Fröblandningar till undulater

När du väljer en fröblandning åt dina fåglar, välj det bästa du hittar. Det bör innehålla en bra balans av gräsfrön, gryn, baljväxter och oljiga frön. Den bästa fröblandningen kommer du dock inte hitta i djuraffären. Du måste också ge dem groddar och andra frö som grott.

När frön gror förändras de näringsmässigt. När de fått små rötter producerar de massvis med vitaminer och näringsämnen som inte finns i torra frön. Det är lätt att odla groddar själv, och du bör kunna hitta någon som kan sälja dem till dig. Denna sortens frön blir snabbt mögliga, så förvara dem inte längre än tre dagar. Om du bara gror eller köper i små mängder kan du ge det när det är redo och behöver inte oroa dig för att du slösar.


undulater äter frön
För många undulater för skålen!

Om detta är helt nytt för dig och din undulat bara ätit torra frön kan du fortfarande försöka vänja hen vid nya saker. Det kräver dock att du under en period tar bort frestelsen av det gamla. Förbered en bra blandning från listan nedanför, ta bort de torra fröna ett tag, och lägg blandningen där du vanligtvis matar dina undulater. Hunger kommer tvinga även väldigt kräsna undulater att äta vad hen får, och eftersom det faktiskt är bra och gott kommer hen efter bara några dagar ha vant sig. Efter det kan du lägga tillbaka de torra fröna i buren och fortsätta med en mer varierad kost.

Alla undulater är olika, och vissa kan vara lite med tveksamma till förändring än andra. Många tar ett par dagar på sig att vänja sig vid nya saker. Fortsätt ställa in saker i buren, så kommer snart även de mest kräsna undulater ge efter för sin nyfikenhet.

Groddar

Många av fröna i listan nedanför går att gro hemma. Under sommar och höst hjälper naturen till, och ger dig gott om naturligt växande gräs.

Försök inte att gro spannmål, speciellt havre, eftersom det snabbt blir mögligt. En annan sak att undvika är linfrön eftersom de som en del av processen blir blöta och slajmiga, vilket undulater inte alls tycker om.

För att komma igång med din groddande, skölj en liten mängd frön under en kran i en plastsil och blötlägg dem sen i en skål med färskt kallt vatten i ungefär åtta timmar. Om de får ligga längre än så kommer de börja fermenteras. Skölj fröna på nytt och häng den sen över skålen och täck den. Mellan 24 och 48 timmar senare kommer fröna börja gro. Skölj dem var åttonde timme för att minska risken att mögel får fäste.


sprouting seed
Groddar är en bra näringskälla

När de har grott, torka fröna på en kökshandduk innan du ger dem till undulaterna. Ge dem aldrig kalla groddar (t.ex. från kylen). De godaste fröna är de som precis grott, men när de börjat komma upp något mer innehåller de fler näringsämnen, så försök att variera tidpunkten du ger dem till undulaterna.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än