Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Var kommer undulater från?

Undulater härstammar från Australien, och det är det enda platsen där man kan se helt vilda flockar. Det finns vilda grupper på andra platser på jorden, t.ex. i delar av Florida i USA. Men dessa har skapats från rymda husdjursfåglar, och även på platser där dessa verkar må väldigt bra kan tuffa vintrar helt förgöra flockarna.


Undulater i sitt ursprungshabitat
Undulater i sitt ursprungshabitat

I Sverige är det inte troligt att husdjursfåglar skulle ha en chans att har överleva i det vilda.

Var lever undulater?

Undulaternas naturliga habitat är busk- och gräsmarker i Austalien. Fåglarna lyser upp himlen över hela fastlandet, förutom de väldigt blöta markerna i öst och sydväst, samt i de norra delarna av Northern Territory. De känner sig som mest hemma i varma och torra områden, där de fortfarande inte är allt för långt bort från vatten. Större delarna av fåglarnas rastlösa, nomadiska livsstil går faktiskt ut på att hitta den bästa födan och vattenkällorna för säsongen.


Undulat i luften
Undulat i luften

Denna konstanta jakt på mat och vatten tar vilda undulater flera tusentals kilometer varje år. När det är torka är de mångsidiga och intelligenta nog att bosätta sig i skogsmarker eller mindre torra kustpartier. Gräsfrön må vara deras favoritmat, men de är inte kinkiga när det är svåra tider, och kommer glatt smaska på frukter, löv, växter, och till och med vissa ryggradslösa djur. Denna avslappnade inställning till kost gör att de ibland hamnar i trubbel med människor, eftersom de kan ta över åkrar med vete, korn eller andra spannmål.

Vilda undulaters beteende

Undulater lever efter ‘tillsammans är vi starka’ i det vilda. Om du är en av flera tusen är det mindre risk att du blir attackerad av ett rovdjur. Vissa fåglar blir dock byten, framför allt till glador och falkar.

Storleken på flocken varierar. En typisk grupp kan vara allt från tre till fler än hundra. Om det dock kommit en stark regnskur och landskapet är fullt av perfekt undulatmat kan de växa till tiotusentals. Det ger en kontext till de som fungerar på att bara ha en undulat, de är otroligt sociala varelser och kräver sällskap. Om du bara har en måste du se till att vara hens surrogatflock!

Även om de är mångsidiga och anpassningsbara är de också vanedjur. I det vilda dricker flocken i gryningen, och beger sig sedan ut på jakt efter mat. De letar sedan reda på skuggade grenar att sitta på under de varmaste timmarna på dagen för att motverka uttorkning.

När det är torrt samlas undulater i stora mängder vid minsta lilla pöl, och om det inte finns något ytvatten har de ett oslagbart trick i sina fjäderbeklädda rockärmar. De hittar fuktig mark och väntar på att kängurur anländer, eftersom de under generationer upptäckt att kängurur kan gräva efter vatten. Med människans ankomst finns det nu också en andra källa till vatten. Grävande människor var förmodligen en av anledningarna till att undulaterna spreds över landet.


Budgie in eucalyptus tree
Vilda undulater i ett eukalyptusträd

I det vilda sitter undulater tillsammans i träd. De bygger sina bon i ihåliga trädstammar och andra håligheter, och deras favorit är eukalyptusträd. Ett moget träd kan vara en fågelmetropol, där flertalet undulater bor i de mindre hålet, och större fåglar som nymfparakiter lever i de större håligheterna.

Undulater i fångenskap

Att äga och föda upp undulater, och utveckla nya varianter av fågeln har varit en populär hobby i Storbritannien sedan fåglarna anlände under mitten av 1800-talet, och nu för tiden finns fantaster över hela världen. Det finns begränsad gentisk mångfald hos undulater (i jämförelse med t.ex. höns och ankor), och skillnaden mellan de olika varianterna handlar oftast om färg.


Husdjursundulater på en pinne
Husdjursundulater på en pinne

Husdjursundulater är vanligtvis större än sina vilda förfäder, med fluffigare fjädrar som gör att de ser ut som att deras huvud är större. Läs delen om undulatraser för en mer djupgående diskussion om de olika typerna.

Uppfödare

Många djuraffärer har undulater, men du kan också köpa dem direkt från uppfödare, som vet exakt hur gamla alla deras fåglar är (vilket vanligtvis inte är fallet i större djuraffärer). Det finns gott om uppfödare i Sverige, så du bör kunna hitta en som är baserad nära dig.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än