Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Undulatens evolutionshistoria

Undulater har gjort den australiensiska himlen vackrare i mer än fem miljoner år. De tillhör den väldigt framgångsrik och vitt spridda papegojfamiljen, som funnits i åtminstone 50 miljoner år, och varit papegojliknande, ur en modern fågelskådares synpunkt, de senaste 23 miljoner åren. Papegojor älskar sol och finns bara på södra halvklotet, och Oceanien har fler arter är någon annan del på jorden.


Undulater och papegojor
Undulater tillhör papegojfamiljen

Med sin längd på 18cm (upp till 24 i vissa varianter i fångenskap) är undulater bland de minsta medlemmarna i familjen. Deras närmaste släktingar är lorikiter och fikonparakiter, men de är den enda medlemmen i släktet Melopsittacus.

Papegojorna är de mest intelligenta av alla fåglar (även om kråkor kommer på nära andraplats). Delen av deras hjärna som kan lära sig och memorera ljud - även mänskliga sådana - är väldigt välutvecklad. Världsrekordhavaren i Guinness rekordbok för tal har 1728 ord i sin vokabular. Undulater kan också lära sig trick. Det finns massvis med klipp på undulater som åker skateboard eller tar sig ut genom labyrinter på Youtube. Så hur, och varför, utvecklades deras intelligens?

Precis som alltid när det handlar om evolution är de grundläggande sakerna enkla: undulater och andra papegojor är intelligenta eftersom intelligenta fåglar, över millenia, har fört över sina gener till nästa generation, på bekostnad av mindre smarta rivaler. Om honorna letar efter den mest anpassningsbara och vältaliga hanen, kommer de smarta pratkvarnarna befrukta fler ägg än de korkade och tysta hanarna. Det är också anledningen till att hanar är bättre talare än honor i undulatvärlden.


A budgie playing with a ball
Undulater älskar att leka och utforska - ett sant tecken på intelligens

Undulaters förmåga att lära sig trick, och faktumet att de kan tämjas, visar på fåglarnas mångsidighet och anpassningsförmåga. Att konstant flytta på sig för att hitta bäst mat, vatten och boende och samtidigt behöva förhandla i komplexa sociala strukturer kräver en förmåga att snabbt anpassa sig och ‘tänka på språng’. I fångenskap visar detta sig i undulaternas förmåga att ta sig an nya utmaningar - t.ex. att bli vän med människor och att åka skateboard eller lägga pussel.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än