Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Undulatteckningar

Hos de flesta undulater är teckningen och mönstret på fjäderdräkten enhetlig, även om de är olika sorters undulater. De “normala” färgerna på fjäderdräkten kan dock ändras, och går från bruna toner till gråa till ingenting alls. De bredaste sorterna här är brun, grå och brokig.

Brunvingade undulater

Vissa undulater har brun täckning istället för svart. Det är en del av genomgående ljusare färger, som att fågeln badat i krita. Färgen hänger inte ihop med någon särskild variant på undulat, men är en av många saker som skiljer en fågel från en annan. De vanligaste brunvingade sorterna är cinnamon, som bara är minimalt ljusare, och fallow, som är betydligt ljusare. Fallow har ofta röda ögon och rosa fötter, och deras näbb och vaxhud brukar också variera något i färg.

Brunvingad undulat
Brunvingad undulat, cinnamon

Lacewing är ännu ljusare än så. Dessa fåglar är gula eller vita, ibland med en svag grön eller blå nyans, och de framkommer när en fågel får både en cinnamon-gen och en albino eller lutino (se nedanför). Ingen av generna är dominanta, så båda faktorer syns hos fågeln.

Gråvingade undulater

Vissa undulater har gråa teckningar snarare än svarta. Precis som med brunvingade har de mindre pigment, vilket ger dem ett spökliknande utseende bredvid vanligt färgade fåglar. Gråvingade undulater är vanliga, och har hälften av mängden färg hos en “normal” undulat. Dilute-undulater är ännu blekare, med ljusa kindfläckar.

Den gråa nyansen hos ljusvingade är mer subtil. Dessa fåglar har sin ursprungliga färgkombination, antingen gul/grön eller blå/vit, i basen, men de mörka kanterna på vingfjädrarna är istället ljusgrå, och ibland så ljusa att de nästan inte syns.


Grå undulat
En dilute-undulat

Brokiga undulater

Brokigheten orsakas av en avsaknad av mörk pigmentering över mycket av, men inte hela, fjäderdräkten. Där det inte finns något mörkt pigment skiner den underliggande färgen hos undulater igenom. Det är gult hos gulgröna undulater och vit hos blåvita (det är alltså det mörka pigmentet som ger den gröna och blåa färgen).

Så en gul brokig typ kommer vara gul med slumpmässiga gröna fläckar, och blå kommer vara vit med blå fläckar i varierande mängd. De brukar ha grått och svart på vingarna. Om man tittar snabbt skulle du förmodligen tro att dessa fåglars teckning är helt olika “vanliga” undulater, men variationen handlar bara om slumpmässig avsaknad av färg snarare än genetiskt förändrade fjäderdräkter som hos opaline- och spangle-undulater som vi nämnt tidigare.

Brokiga blåvita undulater
Brokiga blåvita undulater

Det finns fyra olika grupper av pied-teckning hos undulater: recessivbrokig, dominantbrokig, clearflight och mottled.

Recessivbrokiga undulater har oftast ljusa färger, och trevligt röriga teckningar där den mörka pigmenteringen syns. Huvudena är vanligtvis lätt randiga på kronan och runt ögon och öron. Alla ser dock olika ut, som sagt pratar vi om mönster och färger snarare än olika varianter.

Dominantbrokiga undulater har slumpmässiga brokiga markeringar på vingar och på större delen av kroppen. Vissa har “normala” färger på huvudet och bröstet, med ett tjockt gult eller vitt band runt mitten på kroppen.

Clearflight-undulater har ofta vad man kan likna vid kala fläckar, som om de mörka färgerna slumpmässigt tvättats bort med klorin. Hos andra syns detta väldigt lite, med bara en eller ett par vita eller gula fläckar på halsen eller nacken. Clearflights har också handpennor och långa stjärtfjädrar i samma färg som deras underliggande kroppsfärg (alltså gul eller vit).


clearflight_type_budgie
En clearflightundulat

Mottled-undulater är unika på så sätt att de ändrar färg vid varje ruggning. De underliggande gula eller vita färgerna ökar i styrka varje gång, som att fågeln sakta återvänder till sin grundfärg.

Albino

Albinism betyder avsaknad av pigment. Hos undulater yttrar detta sig på två olika sätt beroende på huruvida albinismen visar sig på en vitblå eller gulgrön fågel - Albino (vit) och Lutino (gul). Hos den senare finns inget melanin, bara det gula pigmentet psittacofulvin, medan albinoundulater inte har något pigment alls. Båda sorter har rosa ögon och fötter, och deras vaxhud är rosa, blårosa eller smutsvita.

En undulat med en blandning av vit och gul, men med rosa ögon och fötter, är ett tecken på att hen bär på en gulmaskad gen. Albinismen hindrar alltså inte denna gen, utan den lyser igenom. Dessa fåglar kallas ibland creamino.


creaminoundulat
En creaminoundulat

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än