Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur du könsbestämmer din undulat

Så fort en undulat blir ett par veckor gammal kommer du kunna könsbestämma den genom att titta på vaxhuden (området runt näsan och näsborrarna. Vanligtvis är den brun hos en hona och blå hos en hane. Honans vaxhud flagnar och blir större under parningssäsong, och hanens blir en mörkare blå nyans. Lätt som en plätt!

Men… det finns några saker som gör saker svårare. När deras hormonnivåer är låga blir honornas vaxhud ibland ljusblå. Den kommer också få denna färg, eller vit med en lätt blå nyans, om fågeln är sjuk. I det vilda är honornas vaxhud ljusblå, och blir brun under parningstiden. Hos unga honundulater är vaxhuden ljusblå med vita områden runt näsborrarna.

Hanfåglars vaxhud, även om den för det allra mesta är blå, kan bli brun eller brunt rosa om han har låga nivåer av könshormon i kroppen, eller om han är sjuk. En sjuk hanfågel kan få en gulgrön färg runt näsborrarna, och unga undulater har rosa eller svagt lila vaxhud.


budgie_ceres
Undulaters vaxhud - blå hos hanar, bruna hos honor

Vissa undulater är svårare att könsbestämma. Albino, lutino och mottled har t.ex. smutsvita, ljusrosa eller blålila vaxhud, och hanarna hos några av de brokiga varianterna har ljusrosa, rosablå eller vita. På grund av de hundratals varianter på de vanliga sorterna vi nämner här finns det alltid en chans att din undulat kommer ha en tvetydig färg på vaxhuden. I 90% av fallen gäller dock regeln med blå eller brun.

Trots dessa svårigheter är färgen på vaxhuden det lättaste sättet att könsbestämma undulater. Det finns en del könsskillnader när det kommer till röst och beteende, men de är inte lika tydliga och säkra som vaxhudsfärg. Om du tar hand om en vuxen fågel vars kön du inte känner till, och som har en vaxhud med en mångtydig färg, håll utkik efter upprepat nickande på huvudet. Ser du det är det förmodligen en hane. Gälla skrik, snarare än kvittrande och sång är ett tecken på att fågeln är hona.

Kön hos unga undulater

Yngre fåglar av alla sorter är svårare att könsbestämma än vuxna. Vid tre veckors ålder har hanar en rosa vaxhud som går mot blå, ibland lila, med vitt runt näsborrarna. Om de unga fåglarna är albino eller lutino kommer du inte kunna könsbestämma dem utan en invärtes undersökning, någonting du absolut inte bör försöka dig på under några omständigheter. Tids nog kommer det bli tydligt, och du behöver inte störa din fågel under de första veckorna.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än