Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Färgtyper hos undulater

Uppfödare delar in sina fåglar efter färg och typ, snarare än ras. Färgen beskriver den allmänna fjäderdräkten på undulaten, och typen bestäms utifrån mönster och/eller färgen på teckningar.

Färggrupperna som undulater ofta delas in efter är grön/gul och blå/vit. Den underliggande nyansen hos de flesta undulater kan identifieras av färgen på masken (området på ansiktet mellan pannan och halsen).

grön undulat och blå undulat
De två grundläggande färgerna är grön och blå

De ursprungliga vilda undulaterna har en citron- och limeblandning av gröna och gula nyanser, och denna kombination är väldigt vanlig hos tama undulater. Den blåvita typen är också väldigt populär, men nyanser från grå till kobolt.

Olika undulattyper

Från de ursprungliga vilda undulaterna finns det nu fler än trettio olika erkända färgkombinationer hos husdjursundulater. Fåglarna med dessa färger har inte fått dem slumpmässigt, utan de har framkommit genom genmutationer.

Mutationer är inte begränsade till burfåglar, det händer lika ofta hos vilda fåglar, och är en grundläggande process i evolutionen. I det vilda är det dock mindre troligt att en färgmutation innebär en fördel som gör att den olikfärgade undulaten får fler avkommor än sina gröna bröder och systrar. Det är mer troligt att de konservativa honorna kommer föredra de traditionella gröna och gula dräkterna, och att den nya genen snabbt kommer dö ut.

I fångelskap kan dock uppfödare isolera undulater med nya färger och avla dem på ett sätt som skapar en ny flock av en speciell typ. Utifrån detta kan uppfödare blanda fåglar i all oändlighet, och bland de ungefär 30 grundläggande färgkombinationerna hos undualter finns dussintals varianter.

Fäger

Det finns massvis med olika färgvarianter hos husdjursundulater, och de är alla baserade på paletten med gula och blå pigment. Blå och gul blir grönt, och detta är den vanligaste färgen hos vilda undulater. Hos många fåglar i fångenskap finns inget gult pigment kvar, så den blå färgen visas mot en nästan vit (snarare än gul) bas. Om du lägger till lite svart har du täckt alla kombinationer.

En sak du aldrig kommer hitta hos undulater är röda pigment. En rosa skiftning kommer orsakas av undulatens mat snarare än någonting i generna. Men denna lucka i paletten har inte hindrat en fantastisk variation i färg, från sotigt grå till azurblå, och pastellgrön till senapsgul. Det finns också vissa albinofåglar som, precis som hos alla djur, saknar vanlig pigmentering.

färgvariation hos undulater
Undulater kommer i många färgvariationer

Det mörka pigmentet, det som gör de gula färgerna gröna och stänker blå i det vita, är ett sorts melanin som kallas eumelanin. Det gula pigmentet kallas psittacofulvin.

Färgvarianter hos undulater

Färgpaletten kan berikas av gener som påverkar nyansen eller styrkan på färgen, eller som förändrar teckningen.

En av dessa gener gör fågelns fjäderdräkt mörkare, och hur mörkt det blir beror på antalet gener som finns hos fågeln (två, en eller noll). Denna “mörkergen” finns inte hos vilda undulater, som kallas ljusgröna. Med en av genen som gör fjäderdräkten mörkare blir fåglarna mörkgröna och med två olivgröna. De motsvarande nyanserna hos blåvita undulater är himmelsblå, kobolt och mauve.


olikfärgade undulater
Olika gener bestämmer vilka färger undulaten får

Färgschemat kan också röras ihop ytterligare. Den grå genen adderar en grå nyans till fågeln fjädrar, vilket gör gröna undulater grågröna, och får blå fåglar att få en vackert sotig fjäderdräkt. Violetta gener fördjupar färgerna hos både gulgröna och blåvita fåglar, vilket ibland ger en vackert lila nyans. En väldigt ovanlig gen kan också ge fågeln ett blågrått skifferliknande mörker till fjäderdräkten.

Förutse färgkombiantioner

Färgen på en undulat beror på färgerna hos föräldrarna. Dominanta gener, som de som ger den gröngula färgen till vilda undulater, kommer alltid vara starkast om den förs vidare. Husdjursundulater har dock så mångfaldiga färgkombinationer att det ofta är svårt att förutse exakt hur ungarna kommer se ut.

En fågel kan t.ex. bära på en icke-dominant (recessiv) gen för blåvita fjädrar som göms bakom den dominanta gulgröna genen. Den blå färgen kommer inte synas hos fågeln, men genen kan föras vidare till nästa generation, där den, om den paras ihop med en annan recessiv gen, kan visa sig.


undulatfärger
Färgvariationer är en av de fascinerande sakerna hos en flock undulater

Alla undulater som inte är ljusgröna (alltså de som inte har samma fjäderdräkt som vilda undulater) är ett resultat av genmutationer. Den vanligaste varianten, den blåvita undulaten, har helt enkelt tappat sin gula pigmentering. Dessa två grundläggande färgscheman - gul/grön och blå/vit - kan kompliceras med närvaron av muterade gener. Teckningar eller kroppsfärger kan vara ljusare eller mörkare, och vissa saker (som kindfläckar eller svarta fjäderkanter) kan försvinna helt.

Fåglarna kan bära på antingen en eller två av samma “muterade” gen, och om de har två av en specifik gen (för t.ex. färg eller teckning) kommer denna förstärkas. Hos många fåglar skapar två olika muterade gener otroligt vackra effekter, som gulmaskad eller dominantbrokig som nämns här nedan.

Hemligheten bakom en undulats färg ligger alltså i föräldrarnas gener. Uppfödare vet att när de parar två ljusgröna undulater är chansen 99,9% att ungarna också blir ljusgröna. På samma sätt kommer en ljusgrön och en himmelsblå också få ljusgröna ungar, eftersom det är den dominanta genen. Generationen efter det kommer dock bära på båda gener, och om de i sin tur parar sig med undulater som också bär på blå gener, är chansen större att deras ungar blå himmelsblå.

Uppfödare väljer ofta föräldrar noggrant för att skapa den perfekta fågeln. Andra tycker om att chansa och se vad som händer, och är mer intresserade av unika variationer. De flesta nöjer sig dock med att föda upp friska ungar, oavsett vilken färg eller teckning de har.

Väldigt sällan kommer en ny mutation skapa någonting som aldrig tidigare setts, som den svartmaskade undulaten som uppkom och sedan försvann under 1990-talet.


undulater med olika färger
Kontrasterade färger hos två unga undulater

Färgförändringar

Om en undulats fjäderdräkt ändrar färg när hen blivit vuxen är det vanligtvis ett tecken på en brist i kosten. En kost som bara består av frön kan t.ex. ofta inte innehåller tillräckligt med A-vitamin, vilket gör att undulatens fjädrar inte är lika klara. Se till att din undulat äter rätt, så kommer problemet förmodligen försvinna.

En annan orsak kan vara renlighet, eller snarare avsaknad av renlighet. Om undulaten inte regelbundet tvättar sina fjädrar kommer de se bleka, dammiga och allmänt stökiga ut. Ge dina fåglar vatten att tvätta sig med genom våta salladsblad och örter, eller ett bad, så kommer hen automatiskt tvätta sig själv. Undulaten rengör enstaka fjädrar med en försiktig näbbrörelse med hjälp av en oljekörtel på baken som ger dem en frisk, vattentät och oljig yta.

Om din undulat blir mobbad, har drabbats av parasiter eller av någon annan anledning är sjuk kan fjädrarna se blekare eller smutsigare ut än vanligt. Förebyggande åtgärder och behandling är lösningen (se delen om undulathälsa här).

Den enda undulattypen som faktiskt ändrar färg när den ruggar är opaline, som du kan läsa mer om längre fram i handboken.

Kommentarer

Lava, 15 februari 2024

Jag älskar undulater ♥️