Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Sjukdomar hos undulater och människor

Det är inte vanligt att få sjukdomar från fåglar i bur, och om du har undulater behöver du inte göra mer än det vanliga när det kommer till hygien och säkerhet, dvs. att hålla allting, inklusive dina händer, rent. Riskgrupper med sänkt immunförsvar (spädbarn, äldre, sjuka) bör dock vara betydligt mer försiktiga och undvika att hantera undulater över huvudtaget.


undulat och pojke
Undulater är väldigt sällan en hälsorisk

Kan människor få sjukdomar från undulater?

Ja. Men det är ovanligt.

Papegojsjuka, eller psittakos, är en luftvägssjukdom som vanligtvis ses hos papegojor. Det är en vanlig sjukdom orsakad av bakterier, som kallar ortnitos när den drabbar fåglar. Sjukdomen finns ofta latent och orsakar inga symptom hos fågeln, men den kan fortfarande föras vidare via spillning, saliv eller andra kroppsvätskor, eller via mjäll som skakas av från fjädrar. Om människor äter eller andas in en dos av bakterien Chlamydiophila psittaci, som orsakar sjukdomen, kan det om man har otur leda till att personen insjuknar.

Otur är verkligen ordet här eftersom många människor arbetar med fåglar hela livet utan att någonsin drabbas av sjukdomen. Men det skadar inte att vara försiktig. Tvätta alltid händerna efter att du hållit dina undulater, eller städat deras bur.

Hos människor visar sig papegojsjuka som allt från influensaliknande symptom och halsont till hög feber och diarré.

Allergisk alveolit är en lungsjukdom som ibland drabbar människor, vanligtvis efter flera års kontakt med fåglar. Ibland kallas sjukdomen för duvälskares lunga, som en hyllning till de människor som tillbringar massvis med tid med att föda upp och tävla med duvor. Den skulle dock lika gärna kunna hetat undulatälskares lunga. Sjukdomen sprids till människor via damm från vingar och torkad spillning.

När de astmaliknande symptomen har visat sig kommer fortsatt kontakt med fåglarna göra det värre. I kronisk form, om den som drabbats inte slutat andas in det irriterande dammet, finns det tyvärr ingenting att göra för att minska problemen, och lungkapaciteten kommer alltid vara begränsad.

Giardia är en av flera tarmparasiter som hittas hos fåglar, och liknar den mer kända salmonella. Den smittar via fåglarnas spillning, och kan därför förorena burar, undulatvatten och den kringliggande marken (om dina fåglar är utomhus). Sjukdomen visar sig först som diarré, och fågeln blir snabbt sämre. Människor som drabbas kommer också drabbas av magproblem.


undulater och barn
Du har väldigt otur om du blir smittad av din undulat

Undulater och astma

Människor med astma kommer påverkas av undulater. I allvarliga fall kan endast närvaron av fåglar i samma rum leda till ansträngd andning och andra symptom, och den enda lösningen är för personen att lämna rummet. Astmatiker med mer lindriga besvär har vanligtvis inte problem, men kan börja känna symptom om fåglarna flyger fritt.

Allmänna astmaproblem bör inte blandas ihop med allergisk alveolit, som vi beskrivit här ovanför.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än