Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Undulater och andra husdjur

Undulater kan do med vissa andra mindre fåglar, och kommer vanligtvis vara okej med att större fåglar (t.ex. papegojor) bor i närheter, så länge de inte sitter allt för nära, eller uppe på, undulatburen.


undulat med ett marsvin
En undulat med ett marsvin

Växtätande husdjur som kaniner, marsvin, hamstrar och höns utgör inget direkt hot mot undulater (såvida du inte har en hane som håller hårt på sitt revir). Håll ett öga på djuren medan de gåt fritt i samma rum. På samma sätt som husdjur som bor utomhus ofta ignorerar vilda fåglar kommer däggdjur (och höns) förmodligen ignorera undulaten. Det svåra är att det handlar om "förmodligen". Alla husdjur har olika personligheter, och en irriterande undulat som nafsar på en lugn kanins öron kan få en otrevlig överraskning.

Lugna husdjur tillsammans på en begränsad yta brukar hitta sina roller. Det är väldigt fint att som ägare se att alla dina husdjur kommer väl överens, men du kan aldrig ta detta avslappnade tillståndet för givet, så var uppmärksam och redo att ta med din undulat till en säker plats om det behövs.

Undulater och hundar

Hundar och undulater brukar för det mesta komma överens, med undantag för att vissa hundraser aldrig kommer komma ifrån sina instinkter att jaga och döda. Hundar kommer naturligt vara intresserade av undulaterna, så det bästa du kan göra är att minska oron hos fåglarna medan du ser till att hunden får upptäcka fåglarna på ett säkert sätt.

När du presenterar djuren för varandra, se till att du har hunden under kontroll medan du låter hen sniffa på buren. Låt hen undersöka undulaterna medan de rör sig inne i buren. Om hunden börjar skälla eller hoppa, lugna ner hen och se till att hen förstår att det är okej att titta på buren, men inte att leka med, eller skälla mot, den.

Undulaterna kommer vara spännande i ungefär en vecka, sen kommer hunden förmodligen tappa intresset och knappt lyfta på huvudet när undulaterna kvittrar i sin bur. Hur lång tid det tar för hunden att komma dit beror på rasen, men det är absolut möjligt att träna hunden att lära sig att lämna fågeln ensam.


undulater och hundar
Undulater och hundar kan bli vänner

Om din hund är väl tränad och inte hoppar upp mot buren ser undulaten hen förmodligen som en del av hemmet, och kommer snabbt vänja sig. Fågelns förmåga att ignorera ett stort, skällande djur kan förvåna många, och det är det fyrbenta djuret snarare än det tvåbenta som kommer behöva lugnas. Om en ny hund kommer in i ett hem med undulater kommer fågeln förmodligen vara ännu lugnare och obrydd. Hen kommer inte tycka om ifall hunden rör buren, men annars kommer hen förmodligen behandla hen som vilken annan besökare som helst - med avslappnad likgiltighet.

Det är möjligt att ta relationen ett steg längre genom att låta djuren umgås när fågeln är utanför buren. Det är inte någonting som kommer hända automatiskt dock, även om de kan umgås hur lugnt som helst när det är ett galler mellan dem. En fritt flygande undulat är någonting helt annorlunda, och de flesta fåglar kommer instinktivt jaga och bita.

Många raser kommer aldrig kunna lära sig att undulaten inte är ett byte. Jack Russells och andra terriers har t.ex. avlats för att döda små djur. Du kan därför inte förvänta dig att de ska ignorera hundratals år av selektiv avel bara för att du råkar ha skaffat en undulat.

Det viktigaste i att få en relation utanför buren att fungera är hunden. Om hen inte är en jaktras, extremt vältränad och passiv kommer du förmodligen kunna hålla undulaten nära hen utan att få någon reaktion, på samma sätt som du kan (med en vältränad hund) sätta mat direkt framför nosen på hen utan att hen äter den, tills du säger att det är är okej. Om du inte är helt säker på att du kan kontrollera hunden, låt hen inte träffa undulaten öga mot öga. Och låt aldrig hunden slicka undulaten - det finns stor risk att fågeln smittas av sjukdomar från andra djurs saliv.

Undulater och katter

Bli inte lurad av alla gulliga bilder på undulater som sitter på katters huvud! Det är inte en naturlig relation, och det kräver en otroligt lugn och vänlig katt. Alla katter som tillbringar större delen av sin tid utomhus kommer vara van vid att jaga gnagare och småfåglar och som springer långt när någon kommer på besök hos er kommer förmodligen aldrig bli vän med en undulat.

Till och med en gosig katt som tillbringar dagarna med att ligga stilla på ditt knä och som välkomnar gäster till huset med varma kramar kommer också veta att små varelser med fjädrar är mat, och måste tränas att tänka annorlunda. Det är annorlunda med större och mer hotfulla fåglar som papegojor eller nymfparakiter, men undulater är små mumsbitar, så ser till att vara försiktig.

undulater och katter
Undulater och katter är inte naturliga vänner

Om du är säker på att din katt inte kommer försöka skada din fågel - och det är bara du som kan veta - kan du försöka hålla undulaten på fingret och introducera hen för katten. Var uppmärksam på minsta tecken på att din katt kommer närma sig din undulat, och säg ett tydligt "Nej". Det är inte bra att skrika på hen, eftersom det kommer göra undulaten orolig. Låt katten titta och lukta på fågeln. Om den sitter på ditt finger kommer hen associera undulaten med dig, och kommer förhoppningsvis ge hen den respekt och kärlek som du får.

Du har inte full kontroll under dessa presentationer. Undulaten kanske väljer att lyfta från ditt finger, och hen kanske blir glad av kattens fluffiga huvud och hoppar upp där. En flaxande fågel kan få igång kattens jaktinstinkter, så du kan inte slappna av ens en sekund. Vissa katter "fattar" direkt. Fågeln är en förlängning av ditt finger, eller en medlem av er familj med flera arter, och hen kommer acceptera fågeln med en gäspning. Men låt aldrig djuren vara ensamma tillsammans, och var alltid på din vakt när undulaten flyger fritt i ett rum med din katt.

Om du är minsta tveksam, avstå. Katter och undulater behöver inte vara vänner, du kan bara se till att katten inte är i rummet när din undulat flyger fritt. Det är utan tvekan den säkraste alternativet, men det finns fortfarande en risk at katten plötsligt dyker upp, och det är i dessa fall som det är bra om djuren har träffats innan. Om någon råkar öppna en dörr kan andra husdjur smita förbi, och det kan innebära en stor fara för dina undulater. Det är därför viktigt att alla i familjen är medvetna om vad som gäller när undulaten är utanför buren.

Undulater och valpar eller kattungar

Unga hundar och katter kommer vilja leka med dina andra husdjur snarare än jaga efter eller attackera dem. Men eftersom undulaten är så liten kan en oskyldig putt leda till brutna ben, vingar eller nackar, och riv och bit som en annan valp eller kattunge inte skulle reagera på kan skada undulater och leda till infektioner.

Så till skillnad från vuxna katter och hundar bör du inte låta valpar och kattungar vara nära undulaterna när de är utanför buren. När de är äldre kommer de vara vana vid fågeln, så då kan du försöka att närmare presentera dem för varandra.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än