Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Rengöra en undulatbur

Undulatburar måste städas åtminstone en gång i vecka. Brickan i botten och alla plastleksaker och skålar måste skrubbas i varmt vatten med tvål. Skrubba också av gallret i buren. Se till att allting är helt avsköljt och torrt innan du sätter tillbaka det. Alla trätillbehör, inklusive sittpinnar, kan torkas av med en vår trasa. Du kan köpa fågelsäkra rengöringsmedel i djuraffärer om du har problem med sjukdomar och vill se till att allting är helt fritt från bakterier. En blandning av en del vitvinsvinäger med två delar vatten är en billigare och mer miljövänlig lösning.

Att rengöra gallret på buren är en viktig del av arbetet, för att minska risken att bakterier byggs upp. Det är lätt om du har flyttat din undulat någon annanstans medan du städar, men kan orsaka lite panik om hen fortfarande är kvar i buren. I en större bur har undulaterna någonstans att gå och gömma sig, och efter ett tag kommer de vänja sig vid städrutinerna.

Vad ska jag höra med min undulat medan jag städar buren?

Om undulaten är fingertränad kan hen flyga runt i rummet medan du städar buren, annars kan du ha hen i en separat bur. Yngre, otränade fåglar är mycket svårare att få tag på. Att fånga dem i handen eller i ett nät kan orsaka stress som kan förstöra den träning du gjort, och eftersom du måste rengöra buren varje vecka kan det ställa till problem.

Istället för att fånga fågeln och flytta hen till en låda eller en annan bur är det bäst om du kan ha kvar undulaten i buren medan du städar. Ett bra sätt att göra det är att ställa buren på golvet och ta bort brickan längst ner. Undulaten kommer sätta sig på sin sittpinne. Lyft sedan försiktigt upp buren och ställ den på marken, så att du kan ta bort och rengöra brickan och golvet i buren. När brickan är torr och fylld med träflis eller tidningspapper, ställ tillbaka den på golvet och lyft tillbaka gallret.

Lyft ut och rengör leksaker och andra tillbehör. Det kan vara lättare att torka av vissa saker inne i buren med en trasa, speciellt när din undulat är ny. Fågeln kommer förmodligen flaxa och få panik, men det kommer vara mindre stressande än att flytta hen till en annan bur.


rengöra en undulatbur
Ren bur = glad undulat

Tips för att rengöra undulatbur

Förutom det vi nämnt här ovanför är denna veckorutin också en bra chans att kolla om någon av leksakerna eller sittpinnarna måste bytas ut, och att buren är i gott skick, utan rost eller söndriga vajrar. Du kan också göra en snabb hälsokontroll:

  • Är spillningen från fåglarna fast och har en normal färg (från svart och vit till mörkbrun och mörkgrön, beroende på kosten)?
  • Finns det mer uppstötta frön i buren än vanligt?
  • Har undulaten ätit lika mycket som vanligt?

Om någonting verkar annorlunda, gör en allmän hälsokontroll på din unduat (du hittar mer information om det här).

En undulat kommer vara nöjd med ett burgolv med galler. Det mesta av smutsen som kommer från fåglarna kommer falla rakt ner på brickan i botten, vilket gör det lättare att rengöra. Du kan lägga ett tunt lager undulatsand i botten, eller sågspån och träflis (se bara till att det är obehandlat trä, så att undulaten inte blir sjuk om hen skulle få i sig något av det.

Det är bäst att inte ha lös sand för undulaterna att gå på. De tenderar att äta några korn då och då, och denna dåliga vana kan orsaka problem eftersom sanden kan fastna i kräva, eller orsaka tumörer.

Sandpapper för undulater

Förutom sandpapper till sittpinnarna kan du också köpa sandpapper till golvet i buren. Ingen djuraffär kommer råda dig att inte köpa dem, eftersom de sålt dem de senaste 100 åren, men kom ihåg följande saker:

  • Bladen av sandpapper gör det lättare att städa buren, men det finns billigare alternativ.
  • Enkelt papper eller tjockt hushållspapper är bra alternativ.
  • Om du har naturliga sittpinnar i buren kommer dina undulater ha gott om grovt underlag för sina fötter, och att sanden hjälper dem hålla sina klor i form är en myt.
  • De vanligaste, rektangulära sandbladen är svåra att flytta in och ut ur vanliga burar.
  • Undulater kan få för sig att äta sanden, vilket kan orsaka problem med matsmältningen.
  • Om din undulat tillbringar mycket tid med att gå på marken i buren kan sandpapper irritera fötterna.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än