Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Undulatbursdesign

Det finns en rad olika burar tillgängliga på marknaden, men alla har inte designats med både fågel och ägare i åtanke. Du måste kombinera tillräckligt med plats för undulaterna med en praktisk bur där du kan komma åt att fylla på mat och vatten varje dag, och regelbundet rengöra hela buren. Undulater behöver plats att flyga på för att träna sina vingar, och med billiga, dåligt designade burar är det ofta svår att flytta mat och vattenskålar in och ut.

Storlek på buren

De minsta måtten för en undulatbur är 70cm x 40cm x 65cm. Ju större desto bättre, eftersom undulater måste ha plats att flyga horisontellt. Gallret måste vara tätt (inte mycket mer än 1cm mellan stängerna) för att förhindra att fågeln sticker ut huvudet och möjligtvis stryper sig själv och dessutom är perfekt för att greppa och klättra.

Burkrav

Ingenting i buren kan vara vasst, så kolla efter söndriga vajrar eller stänger som sticker ut. Det gäller också rummet utanför buren eftersom din undulat, så fort hen är fingertränad och kan lämna buren, också kommer utforska livet utanför buren. Alla sittpinnar och leksaker du har i buren måste vara säkrade, och utan vassa kanter eller hål där en fot eller ett huvud kan fastna. Det är också viktigt att se till att buren, och dess innehåll, inte är behandlat med giftig färg eller lack. Saker som börjat rosta måste också tas bort.

Montering av buren

En undulat behöver flera saker i sin bur: sittpinnar, mat- och vattenskålar, någonting att tugga på, en gunga, lite leksaker, ett fågelbad, och någonting i botten på buren. Det finns massvis med information om alla dessa saker senare i handboken.

Kom ihåg att buren inte bara är en bekvämlighet, det är ett helt inrett hem för en fågel du tar hem som en medlem i familjen. Ge din undulat det bästa du kan ge hen!

Undulatbursställ

Undulatburar kan ställas på alla säkra möbler, eller så kan du köpa ett specialdesignat ställ. De kan vara upphöjda plattformar, eller ställ som integrerar en krok där du kan hänga buren. Du måste vara praktisk, buren ska vara säker, så ställ den aldrig någonstans där den kan slås omkull (barn, hundar och dammsugare kan alla ställa till med problem). Förmodligen vill du också att den ska passa in med resten av inredningen, så kolla vilka alternativ du har.

Undulatbursöverdrag

Om du täcker eller inte täcker din undulatbur över natten beror på var du bor, och vad fågeln är van vid. Om ditt hus eller din lägenhet ligger någonstans där ljus från gatan kommer in under natten, eller det finns mycket trafik kan ett överdrag hjälpa din fågel att komma till ro och få den sömn hen behöver, mellan 10 och 12 timmar per natt. Överdraget gör också att din undulat inte kommer sjunga glatt vid soluppgången under sommarmånaderna när gryning inte nödvändigtvis betyder att man vill gå upp. Du måste ta bort överdraget vid ungefär samma tidpunkt varje morgon.

Om du bor någonstans där det är lugnare på natten är ett överdrag inte lika viktigt. På många sätt är det en bra idé att inte vänja din fågel vid att sova i totalt mörker, eftersom du måste ta bort överdraget ungefär samma tid varje dag, vilket kan störa dina helgsovmorgnar. Du kommer inte heller kunna stoppa om din undulat de gånger du är borta över natten (undulater klarar av att vara ensamma en dag).


Undulat på natten
En undulat måste kunna skilja på dag och natt

Det viktigaste är att vara konsekvent. Om du har täckt buren, eller om undulaten vant sig vid detta innan du köpte hen, är det bäst att fortsätta. Om fågeln sover på natten (du kan kolla detta genom att se om hen sover under dagen: om så är fallet har nattsömnen förmodligen störts), och om hen inte väcker dig tidigt på morgonen med sina läten, kan du strunta i överdrag.

Om du täcker buren, använd en enkel, mörk handduk eller lakan. Du kan också köpa specialanpassade överdrag från djuraffären, men det går lika bra med någonting du redan har hemma.

Avelsbur

Om du har många undulater kommer de förmodligen bo i en stor voljär snarare än i en bur. Av uppfödningsanledningar väljer många undulatägare dock att isolera par i burar med speciella reden. De har ofta flera våningar, med speciella avdelningar för varje par. Det finns mer information om dessa burar, och hur du monterar dem, i uppfödningsdelen av denna handbok.

Tillbehör i undulatburen


Undulater i en bur med tillbehör
Glada undulater i en väl inredd bur

Undulater tycker om variation i sina burar, och att byta ut leksakerna regelbundet kommer håller dem alerta och underhållna. Det finns dock vissa saker som alltid måste finnas, som sittpinnar, gungor, mineralstenar och mat- och vattenbehållare. Fortsätt läsa för mer information om detta!

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än