Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Korsningshundar

En pudel korsningshund på sin bolsterbädd från Omlet med Pawsteps Electric-mönster

En pudel korsningshund på sin bolsterbädd från Omlet med Pawsteps Electric-mönster.

Korsningsraser är hundar som har två renrasiga föräldrar av olika ras, i ett försök att få de bästa egenskaperna hos varje förälder. Dessa hundar ska inte förväxlas med blandrashundar, som har två icke renrasiga föräldrar av olika ras eller som har okänt arv.

Fördelar med att ha en korsningshund

Det bästa av två världar

Utseendet eller beteendet hos korsningshundar kan inte förutsägas helt, men om du vet vilka båda föräldrarna är har du större chans att få "det bästa av två världar”. Labradorer och Golden Retriever korsas ibland för att producera en Goldador, med kombinerade egenskaper från båda raserna, vilket ger en mycket effektiv ledarhund för blinda.

Hälsa

Både korsningshundar och blandrashundar är mindre benägna att få ärftliga sjukdomar än de flesta renrasiga hundar. Du kanske har hört talas om den vetenskapliga termen "hybrid kraft" när det gäller korsningshundar. Detta betyder är att den förbättrade prestandan hos en egenskap som en förälder har överförs till deras avkomma. Ju högre hybrid kraft, desto mer genetiskt mångsidig är en hund. Ju lägre nivå av hybrid kraft och mindre genetisk mångfald, desto större risk för ärftliga hälsoproblem.

Längre livslängd

En hunds livslängd varierar från ras till ras, men korsningshundar som helhet tenderar att leva längre än deras renrasiga motsvarigheter. Deras bättre hälsa ligger till stor del bakom detta eftersom de är mindre mottagliga för ärftliga sjukdomar som någon av föräldrarna kan ha haft.

Nackdelar med att ha en korsningshund

Oförutsägbarhet

Varje korsningshund är unik. Tänk på dem som en hund i begränsad upplaga! Till exempel kan en Cockerpoo med en Pudel till pappa och en Cocker Spaniel till mamma ärva det mesta av utseendet från sin pappa och det mesta av temperamentet från sin mamma, medan en annan Cockerpoo kan se ut och bete sig helt annorlunda. Så om du vill ha en exakt 50/50 blandning från föräldrarna, finns det inga garantier att du kommer få det med en korsningshund.

Kostnader

Alla korsningshundar är inte dyra, men nu när "designerhundar" blivit mer populärt, är många väldigt dyra. Kostnaden för att äga en hund varierar och beror på flera olika faktorer såsom var du bor, storleken på hunden, hur stort skötselbehov hunden har och så vidare, men om du vill ha en så låg inköpskostnad som möjligt, kan en blandrashund vara det bästa valet för dig.

Beteendeproblem

Särskilt pudelkorsningar är ett växande problem för somliga. Pudelkorsningar är för tillfället väldigt populära av två skäl - de är onekligen söta men pudlar är också allergivänliga. Detta kan vara en lösning för dem som är allergiska mot hundhår men inte vill gå miste om glädjen med att ha hund. Det är dock viktigt att vara medveten om att pudelkorsningar inte alltid är 100 % allergivänliga, beroende på vilken ras den andra föräldern är.

Pudlar som ras kan vara fantastiska husdjur. De är otroligt intelligenta men på grund av detta behöver de massor av mental stimulans. De kan också vara lättskrämda och känsliga, vilket är egenskaper som ofta förbises vid korsning med en annan ras. Att blanda en pudel med en annan aktiv ras som t.ex. en Boxer eller Doberman, kan ge en hund som kan vara svår att träna, särskilt för en oerfaren ägare.

Omlet och din korsningshund

Bestäm vilken hund som är rätt för dig med hjälp av vår hundhandbok. Och när du har bestämt om en korsningshund, blandras eller renrasig hund är rätt hund för dig, kan du hitta de perfekta produkterna bland vårt utbud av mysiga hundsängar, hundburar och hundhalsband och koppel.

Denna Golden Retriever korsningshund älskar sin hundkrypinsäng från Omlet

Denna Golden Retriever korsningshund älskar sin hundkrypinsäng från Omlet.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än