Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Hur mycket kostar det att ha hund?

Rashundar som taxar kan kosta tiotusentals kronor

Renrasiga hundar som taxar kan kosta tiotusentals kronor.

Att äga en hund är en tillfredsställande och hjärtevärmande upplevelse som kan tillföra oändlig glädje och sällskap till ditt liv. Men har du någonsin undrat hur mycket det kostar att ha hund? Vad många inte tänker på är att det kostar mer än bara den första adoptions- eller uppfödningsavgiften att välkomna en ny hund till ditt hem. Från mat och veterinärkostnader till nödvändiga hundprodukter - det är viktigt att förstå vilka kostnader som är förknippade med att äga en hund. Vi gjort beräkningarna åt dig så att du kan få en större förståelse för hur mycket det verkligen kostar att äga en hund.

De första utgifterna

Som för de flesta hundägare börjar resan till att äga en hund med beslutet att adoptera från ett hundhem eller köpa från en uppfödare. I båda fallen kommer det att tillkomma avgifter. Beroende på om du adopterar en blandrashund eller köper en renrasig valp, behöver du vara beredd på att betala allt från 1000 kr - 20,000 kr (eller mer!) bara för att ta hem hunden. Avgifterna varierar mellan olika hundstall, platser och även mellan olika hundraser, så se till att du undersöker detta i förväg.

Nu när du har tagit hem din nya lurviga vän börjar de riktiga utgifterna! Hundar har olika kostbehov beroende på deras storlek, ålder och hur aktiva de är, så den årliga kostnaden för hundmat och hundgodis kan variera mycket. I genomsnitt kan du förvänta dig att spendera från ca 7000 kr per år för din hunds mat, men märken som är skapade för specifika allergi- eller kostbehov är dyrare att tillverka och därmed ännu dyrare att köpa. Så när du gör en budget för hur mycket det kostar att ha hund, tänk på att du kan behöva ändra din hunds kost, vilket i så fall kommer att påverka dina årliga kostnader.

Kostnader för hälsa och hygien

Rutinmässig veterinärvård är viktigt för att upprätthålla din hunds allmänna hälsa. Regelbundna kontroller, vaccinationer, förebyggande av loppor och fästingar samt tandvård är bara några av de löpande utgifterna som du kommer att möta som hundägare. Även om storleken, åldern och rasen på din hund kan påverka hur mycket du faktiskt spenderar, kan du förvänta dig att betala från 700 kr per besök hos veterinären. Men det är alltid klokt att avsätta mer i din årliga budget för att ta hand om eventuella oplanerade nödsituationer eller oväntade hälsoproblem.

Har du adopterat en långhårig skönhet eller köpt en hundvalp som älskar lera? I så fall är chansen stor att du kommer att spendera pengar på hundklipp och trim. Hundars skötselbehov varierar kraftigt och professionella tjänster som inkluderar bad, nagelklippning och pälsklippning kan snabbt öka. Så om du planerar att söka hjälp av ett proffs för att skämma bort din hund, planera att spendera någonstans mellan 500 kr - 1500 kr per besök.

Kostnader för produkter och service

Att äga en hund kräver många produkter. Från hundsängar och hundleksaker, till hundkoppel, halsband, och hundskålar, de första utgifterna för att köpa hundtillbehör kan vara ganska stor. Tack och lov tänkte Omlet utanför ramarna för en traditionell hundsäng och designade ett alternativ som kommer att hålla hela din hunds liv. Med Topology hundsäng kommer du aldrig mer att behöva köpa en nya hundsäng - detta kommer att vara den första och enda hundsäng du någonsin kommer behöva köpa. Leksaker och filtar kan dock behöva bytas ut efter ett tag, så tänk på det när du går igenom din budget för hundägande.

Du är din hunds huvudsakliga vårdgivare, men det kommer säkert att komma tillfällen ibland när du vill åka på semester och hunden inte kan följa med. Om du har turen att ha en vän eller familjemedlem som är villig att passa din hund, kan du spara på utgifterna. Men ibland behövs hjälp utifrån och du måste anlita professionell hjälp med din hund. Hundpensionat eller hundvakt kan kosta allt från 300 kr per natt beroende på plats och vad som ingår. Så innan du bokar nästa semester, se till att du också tar med en hundvakt åt din hund i beräkningen.

Total kostnad

Att äga en hund är ett långsiktigt åtagande som medför flera kostnader. Utöver kostnaderna som beskrivs ovan finns det diverse kostnader för hundägande som måste tas med i din budget. Detta är till exempel kostnader för husdjursförsäkring, hundträning, eller byte av tuggade skor, som alla är en del av den totala kostnaden för att äga en hund. Om du räknar med att den uppskattade årliga kostnaden för att äga en hund är 25,000 kr per år, så kan du totalt betala nära 375,000 kr under den genomsnittliga 15-åriga livslängden för en hund.

Hundvård med Omlet

På Omlet vet vi att det kan vara dyrt att ha hund. Men vi vet också att det är värt varenda krona! Det är därför vi designar våra produkter för att vara så hållbara som möjligt, så att du bara behöver köpa dem en gång. Från våra Topology hundsängar till våra hundleksaker och hundtillbehör, vi designar varje produkt noggrant för att möta de växande behoven hos din hund, samtidigt som vi tänker på kostnaden för dig.

Kommentarer

Frida, 1 februari 2019

Den "finska spetsen" är en Japansk akita. De två raserna är inte ens i närheten lika.


Bert, 13 december 2018

Jag älskar hundar och skulle gärna skaffa en, men jag har inte råd med det. Har ni några tips till en hundälskare?