Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Mata undulatungar

Att föda upp undulatungar utan hjälp från föräldrarna är en tidskrävande och klurig process, och du bör inte gå in i det utan att förstå vad som kommer krävas av dig. Sök alltid hjälp från någon som kan mer, läs på och titta på instruktionsvideor. Det kommer göra att du känner dig säkrare, och förhoppningsvis minska risken att någonting går fel.

Du kan ha friska, närvarande föräldrafåglar som kommer göra allt jobb, men du måste fortfarande veta vad som krävs av dig om någonting skulle gå fel. Det kan handla om allting från en sjuk hane (som därför inte har möjlighet att mata den ruvande honan) till ett övergivet rede. Bebisundulater är väldigt ömtåliga varelser, och om någonting går del tidigt i deras liv, inom de första två veckorna, är chansen väldigt liten att du kommer kunna rädda ungarna. Det är ingenting som ingen som inte är expert på att ta hand om undulatungar bör försöka sig på.


fem veckor gamla undulatungar i en holk
Fem veckor gamla undulatungar i en holk

Att mata undulatungar

Det finns en rad olika foder och tillskott tillgängliga på marknaden. De bör innehålla en perfekt mix av de näringsämnen, vitaminer och mineraler en undulatunge behöver under sina första veckor. Kolla alltid med en expert innan du väljer ett speciellt märke dock, och basera inte ditt beslut på vad du kan få tag på billigt på nätet.

Fodret måste blandas enligt instruktionerna på paketet. Det kommer ha en geggig konsistens och får inte vara för varmt eller för kallt. Om det är varmt kan det bränna fågelns kräva och hals, och om det är för kallt kan det fastna i krävan och leda till allvarliga problem. Än en gång, läs instruktionerna.

Fodret varje unge får måste vara noggrant uppmätt, och hålla samma temperatur som den mat som föräldern skulle stött upp . Du kan använda en termometer för att mäta temperaturen exakt. Bli aldrig lockad att snabbt värma upp det i mikrovågsugnen, eftersom det kan göra vissa delar av maten väldigt varm. Perfekt temperatur ligger mellan 40 och 45 grader.

Hur du matar undulatungar

Maten kan ges på en plastsked med böjda kanter (doppa änden av en vanlig tesked i plast i kokande vatten och böj in kanterna) eller genom en spruta med stor öppning.

Sprutan låter dig också mäta upp maten korrekt, och den kommer ut i små doser. Det är värt att vara medveten om att det finns en kvävningsrisk, så en sked är bättre när ungen är gammal nog att äta från den (vid ungefär tio dagars ålder). Skeden låter undulaten svälja i egen takt, men den härmar inte det flöde som mat från föräldrarna ger lika bra som sprutan.

Experter väljer ibland att använda en tub fäst på en spruta som sätts in direkt i ungens kräva. Det kräver dock en del expertis, så försök dig inte på det om du inte vet vad du gör.

Vilken matningsmetod du än använder måste alla tillbehör steriliseras innan användning, och all mat som inte använts måste kastas. Den kan inte sparas och värmas upp i efterhand, utan måste blandas och värmas inför varje måltid.

Det är viktigt att alltid hålla ungen varm medan du matar hen. Lägg dem på en mjuk handduk eller någonting annat mjukt som på bästa sätt liknar en mjuk, varm hona.

Knacka på ungens näbb med skeden eller sprutan, som mamman skulle gjort, så kommer fågeln automatiskt öppna gapet. Ge maten från sidan, det är vad föräldrarna gör, och att ge maten rakt framifrån kan tvinga näbben för långt upp.

Spruta inte ner all mat på en gång. Ungen behöver tid att svälja, och kan lätt kvävas om hen får för mycket för snabbt. Ungen kommer berätta för dig när hen fått tillräckligt genom att stänga näbben och vägra öppna den igen. Om hen inte ätit lika mycket som vanligt ska du inte tvinga i maten. Om aptitlösheten håller i sig flera dagar måste du höra av dig till en veterinär. En blockerad kräva kan ibland lösas upp med ett litet sprut varmt vatten och försiktig massage, men än en gång måste du veta vad du gör. Se till att du alltid har telefonnumret till din veterinär eller uppfödare nära till hands.

Maten kommer ha gått igenom krävan efter två till fyra timmar, beroende på ålder, och hen kommer behöva mat var tredje till fjärde timme. Om ungen inte är hungrig kommer hen inte gapa. Att mata undulatungar är ett heltidsarbete, de måste få mat åtminstone sex gånger om dagen till att börja med, och det är först när solen går ner som du kan vila. Vi sa ju att det inte var lätt!

Undulatungar växer fort, och de behöver snabbt mer mat. Vid två veckors ålder kommer de, beroende på storlek, äta ungefär 2-4ml vid varje matningstillfälle. Vid tre veckor går det upp till 4-6ml, och 5-8ml vid fem veckors ålder.

Efter tre veckor

Saker blir lättare när ungarna blir tre veckor gamla. De liknar nu en ovårdad miniatyrdinosaurie med en gullig blandning av dun och fjädrar, och en stor del av den karaktär och nyfikenhet som kommer hänga kvar hela livet. Att mata dem kommer inte längre ta all din tid, de behöver nu bara mat var fjärde timme. De kommer dock gärna ta all din uppmärksamhet om möjligt.


tre veckor gammal undulatunge
En tre veckor gammal undulatunge

Efter fem veckor

Vid fem veckor kan du börja lägga mat på golvet eller i skålar, och låta undulaten själv leta efter sin mat, något de kommer göra instinktivt. Vid sex eller sju veckors ålder kommer hen i stort sett kunna ta hand om sig själv. Det är dock viktigt att du håller koll eftersom alla undulater inte känner sig säkra vid samma tidpunkt, och vissa kan fortfarande behöva handmatas efter sju veckor.


fem veckor gammal undulat
En fem veckor gammal undulat

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än