Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Tvätta undulater

Undulater är väldigt bra på att regelbundet rengöra sig själva , och om du ger dem ett bad kommer deras personliga hygien vara oklanderlig. Det finns dock tillfällen då din fågel kan behöva hjälp: när de är sjuka kanske, eller om hen råkat doppa vingen i någonting klibbigt eller flottigt.


två undulater på en sittpinne i trä
Välputsade - dina husdjur ska se lika fina ut som dessa två

Rengör en undulats kloak eller bakdel

En kost med mycket frukt, eller en infektion av något slag, kan göra undulatens bakdel blir smutsig. Fågeln ser oftast till att hålla fjädrarna runt kloaken väldigt rena, och eftersom deras spillning vanligtvis är torr brukar det inte vara några större problem. En sjuk fågel kan dock få fjädrarna nedsolkade av diarré, och eftersom all vätska kommer ut på samma ställe kan hårdare spillning fastna i kloaken och fjädrarna. Detta händer också om undulaten är uttorkad.

Om du måste hjälpa din undulat måste du hålla hen försiktigt. Använd blöta bomullstussar för att tvätta området, och torka fjädrarna rena från rot till topp. Tvål kan orsaka irritation, så håll dig till ljummet vatten.

Tvätta unga undulater

Bebisundulater rengörs vanligtvis av sina mödrar. Ibland kan dock ett utbrott av diarré göra att du måste hjälpa till. Bebisar måste hanteras väldigt försiktigt, eftersom de är otroligt ömtåliga. Använd precis som med de vuxna undulaterna en fuktig bomullstuss för att torka rent, och torka direkt med en jättemjuk trasa eller mer bomull. Gör det inte regelbundet, bara om det verkligen är nödvändigt..

Tvätta undulaters fötter

Vuxna fåglar kommer hålla sina fötter och klor fina, men ungar behöver ibland extra hjälp. Om redet är fullt med spillning på marken kan fötterna bli väldigt smutsiga, och avföringen fastnar i kakor. Fötterna måste fuktas med varmt vatten, så att du sen försiktigt kan plocka bort smutsen med pincett eller dina naglar. Torka fötterna med varma, blöta bomullstussar efteråt, och torka sen av dem.

Smutsiga fjädrar

Undulaten kommer rengöra sig själv, så länge hen får ett bad eller blöta blad. Ibland kan dock en fritt flygande fågel komma i kontakt med någonting som smutsar ner hens fjädrar. Om det är någonting oljigt, sockrigt eller på något annat sätt farligt som fastnat i fjädrarna vill du inte att hen ska få i sig det när hen badar och tvättar sig själv.

Håll försiktigt i fågeln. Ta bort det du kan med en blöt trasa. Om fjädrarna är oljiga måste du använda en fågelvänlig tvål. Det kommer du förmodligen bara hitta hos veterinären, så det kan vara bra att köpa med sig nästa gång du är där. Skölj noggrant bort all tvål, och se till att ingenting kommer nära undulatens ögon, vaxhud eller mun.

Vanliga rengöringsmedel som finns i t.ex. tvålar och schampoo kan irritera undulatens hud, och bör aldrig användas. Tvätta fågeln så gott du kan med bara varmt vatten, ge hen ett bad, och se till att skaffa en fågelvänlig tvål så fort som möjligt.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än