Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Undulatsjukdomar

Undulater är relativt robusta djur, men kan precis som alla andra bli sjuka. Du bör alltid prata med en veterinär för att få diagnoser, och din roll som ägare är att känna igen sjukdomssymptom, enligt listan här ovanför.

Avian Gastric Yeast (AGY)

Denna otroligt smittsamma sjukdom är otroligt svår att se symptom på i tidiga stadier. Den får fäste och sprider sig i fågeln utan att det märks över huvud taget. Det första du lägger märke till är att undulaten går ner i vikt, trots att hen inte verkar äta mindre än vanligt. Detta är för att infektionen påverkar matsmältningen. Du kan sedan börja se osmält mat i spillningen, och undulaten kommer till slut börja spy upp mat och slem och bli håglös.

Fram till 2004 trodde man att sjukdomen orsakades av en bakterie, men man har nu hittat källan i en svampart som heter Macrorhabdus ornithogaster. Orsaken till att man trott fel under en längre tid är att bakterier, inklusive streptokocker, utnyttjar undulatens nedsatta immunförsvar och sprider sig som en sekundär infektion. Kombinationen av svampen och bakterierna kan orsaka stora problem för undulaten.

Din veterinär kommer kunna behandla AGY, och kommer rekommendera en nyttig kost för att hjälpa till. Det innebär framför allt att utesluta sockerfyllda födoämnen som matar svampen.

Du kommer fortfarande behöva hålla ett öga på dina fåglar, eftersom AGY tyvärr ofta återkommer efter att ha försvunnit i några veckor.

Candidiasis

Detta är en annan svampinfektion. Candida, organismen som orsakar problemet, är en jästliknande svamp som kan leva i undulatens matsmältningssystem från krävan och nedåt. Symtom inkluderar håglöshet, kräkningar och lös spillning. Uppstötningarna kommer lukta illa, och krävan kan svullna upp, på grund av gaser som svampen ger ifrån sig. I allvarliga fall kommer undulaten tappa balansen och drabbas av skakningar.

Candidiasis kan bara botas med bakteridödande läkemedel, så du måste ta med undulaten till veterinären. Behandlingen tar ungefär en vecka, och under denna tid är det viktigt att hålla full koll på undulatens kost för att minska risken för att hen äter sockerarter som matar svampen.

Inflammation i krävan

Detta kan orsakas av flera olika saker, och symptomen inkluderar svullen kräva och illaluktande uppstötningar. Än en gång är det viktigt att ta med undulaten till veterinären för att få behandling.

gul undulat äter på marken
Candida lever i undulatens matsmältningssystem

Nysande undulater

Nysningar, eller hosta, är också hos undulater tecken på en förkylning eller liknande virus i de övre luftvägarna. Näsan kan också rinna, eller så kan du se att vaxhuden är täckt med torkat snor. Undulaters nysningar låter inte som människors, men det är ett ljud som du förmodligen inte hört hen ge ifrån sig tidigare, och det kommer berätta för dig att någonting inte står rätt till.

Nysningen/hostan kommer följas av andra symptom som håglöshet, ansträngd andning, och att undulaten tillbringar mycket tid på golvet i buren. Fågeln kan vara anfådd, och kan ibland hålla fast i sidorna på buren med sina fötter och näbb och sträcka ut halsen för att få mer syre. Andningen kan också låta, ungefär som när du gnuggar ett finger mot glas.

Förkylningar hos undulater orsakas av en rad olika bakterier, och till skillnad från hos människor kommer de inte bara försvinna på ett par dagar. Du kan använda en bit papper för att få bort en del av snoret på en tam fågel, men det är ändå viktigt att du tar med hen till veterinären.

Papegojsjuka

Detta är en sjukdom som många har hört om, eftersom den kan överföras till människor (du kan läsa mer om det här). Organismen som orsakar sjukdomen heter Chlamydophia psittaci, och man uppskattar att ungefär 1% av alla vilda fåglar bär på sjukdomen, en siffra som ökar till 30% när det handlar om undulater i fångenskap. De flesta av dem har sjukdomen latent och visar alltså inte upp några symptom, men smittar genom spillning och saliv. Det bästa du kan göra för att motverka sjukdomen är att hålla buren ren.

En fågel som drabbats av papegojsjuka kommer visa väldigt många av de sjukdomssystem vi beskrivit tidigare: håglöshet, uppfluffade fjädrar, andningsproblem, lös grön spillning, smutsig vaxhud etc.

Den sjuka fågeln måste omedelbart tas med till veterinären. Hen måste sen isoleras, och buren där hen bott måste desinficeras. Håll utkik efter symptom hos dina andra fåglar, och isolera fåglar som kan ha drabbats. Veterinären kommer förmodligen skriva ut läkemedel, eller rekommendera att det är i allas bästa intresse att fågeln avlivas.


En blå undulat på en sittpinne
Det är viktigt att isolera sjuka fåglar

Papovavirum

Papovavirus orsakas av viruset Psittacine polyomavirus, och dödar unga fåglar innan de fått fjädrar. Det påverkar inte vuxna fåglar, men det är möjligt att de kan vara bärare av viruset. I mildare form orsakar viruset någonting som brukar kallas fransk fällning.


undulatunge i kupade händer
Tre veckor gammal undulat

Sår

Alla sår på fåglar kan bli infekterade och leda till sepsis (blodförgiftning), vilket snabbt leder till döden för små fåglar. Om du ser några blodspår på dina fåglar eller i buren är det viktigt att du undersöker alla fåglar för att hitta källan. Det kan vara så att fågeln håller på att få nya fjädrar, men det är mer troligt en skada. Alla köttsår måste behandlas med antibiotika hos en veterinär.

Förebyggande åtgärder är det bästa för detta problem. Se till att buren inte har några vassa kanter eller saker som kan orsaka skador.

Spretande ben

Detta är en sjukdom som drabbar ungar som har suttit på en plan yta medan deras ben utvecklas. Att ha ett rede som är anpassat för syftet bör minska risken att det händer (du kan läsa mer om det här). Om benen står rakt ut kan du försöka tejpa benen mellan anklarna och knäna ett par dagar, men tillräckligt med utrymme för fågeln att röra sig. Det är dock viktigt att du ber en expert om hjälp innan du försöker dig på detta.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än