Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Undulatparasiter

Undulater drabbas ibland av både interna och externa parasiter. Vissa av dessa, som fästingar, är väldigt lätta att upptäcka när du håller i din fågel. Andra, som kvalster, är tydliga först när de har börjat påverka värddjuret (genom tappade fjädrar t.ex.). Andra lever i fågelns mage, och kan bara upptäckas genom att andra symptom dyker upp.

Röda kvalster

En attack från det som kallas röda hönskvalster (Dermanyssus gallinae) kommer vara väldigt irriterande för dina undulater. Dessa blogsugande parasiter är svåra att se med blotta ögat och attackerar undulaterna medan de sover på natten. I allvarliga fall kan undulaten drabbas av blodbrist, vilket påverkar immunförsvaret negativt.

Röda hönskvalster är svåra att upptäcka. Ett sätt att undersöka om du drabbats är att sätta dubbelhäftande tejp i alla vinklar och vrår i buren. Kvalsterna kommer fastna på tejpen. När du vet att de är där måste du rengöra hela buren noggrant med varmt vatten och en borste, och fortsätta rengöra varje dag tills du är säker på att alla kvalster försvunnit.

Skabbkvalster

Skabb orsakas av de små kvalsterna Knemidokoptes pilae. Det påverkar vanligtvis undulatens vaxhud och näbb, men kan också orsaka problem på ben och kring kloaken. Det första tecknet på problem är ihållande klåda; undulaten kommer gnugga sig mot allting hen hittar. Du kommer sen se en skorpartad utväxt på vaxhuden, och näbben kommer bli missbildad när kvalsterna gräver sig ner i huden. Vissa av fjädrarna på ansiktet kan också ramla bort. Om du inte behandlar kan de påverkade kroppsdelarna ramla av, vilket kommer begränsa undulaten nämnvärt.

Du måste ingripa långt innan problemen blir såhär allvarliga. Besök veterinären, så att undulaten kan behandlas.

Kalkben

Kalkben orsakas av kvalstret Knemidokoptes mutans, en kusin till skabbkvalster. Undulaternas ben blir svullna och börjar flagna, och hen kommer ha väldigt ont. Vanligtvis går det att behandla med ett enkelt medel, men det är bäst att kontakta din veterinär innan du börjar behandla.

Löss

Dessa fjäderätande skadedjur (Mallophaga) drabbar sällan undulater, men fåglar i voljärer kan ibland smittas från vilda fåglar. Lössen är lättare att få syn på än kvalster eftersom de kan bli upp till 3mm långa, men de kan fortfarande gömma sig i undulaternas fjädrar. Du kommer förmodligen först bli medveten om deras närvaro när du ser symptom hos din fågel: kraftig klåda, regelbundet skakande på fjädrarna och till slut ett "malätet" utseende när lössen fått smaska på fjädrarna.

En veterinär kommer kunna behandla din undulat, men tyvärr måste du se till att hela flocken blir behandlad på en gång för att se till att lössen inte sprider sig igen.


Blå undulat utanför bur
En lusbiten fågel kommer snabbt återhämta sig efter behandling

Mask

Undulater kan infekteras av spolmask. Dessa varelser bor och förökar sig i djurens tarmar, och deras ägg förs vidare genom spillning. Vuxna maskar kan bli 3,5cm långa, vilket är väldigt mycket hos en liten fågel. Om fågeln har flera av dessa maskar i magen kan de suga upp all näring från födan, vilket gör att undulaten drabbas av näringsbrist. I extrema fall kan det leda till förlamning, men mer vanliga symptom är viktnedgång och trötthet.

En veterinär kommer kunna skriva ut en medicin som spolar ut masken från undulatens system. Behandlingen måste upprepas ett par veckor senare för att se till att de maskar som var larver vid förra behandlingen också dör.

Spolmask är speciellt vanligt i voljärer utomhus där spillningen ramlar ner på marken, ett perfekt habitat för maskägg.

Luftsäckskvalster

Undulater, och många andra fåglar, har ett organ som kallas luftsäck, som är en del av deras andningssystem. Denna kan ibland attackeras av små kvalster, Sternostoma tracheacolum. De lever också på fågelns luftstrupe, och kommer påverka fågelns röst. Hen kommer sluta kvittra, hens visslingar kommer låta hesa, och hen kommer börja med ett klickande, väsande ljud när hen andras. Om kvalsterna inte behandlas kommer fågeln till slut kvävas.

En veterinär kommer kunna behandla den sjuka fågeln, och resten av din flock. Luftsäckskvalster sprider sig väldigt snabbt, så du måste anta att alla fåglar drabbats. Det kanske inte är tydligt, eftersom det kan ta flera veckor innan väsandet börjar.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än