Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Undulaters livscykel

I det vilda förökar sig undulater vanligtvis som en respons på regn. Detta sker vanligtivs mellan juni och januari, även om de tar chansen så fort de kan. Eftersom de vet att de kommer ha vatten och mat under en längre tid ger de upp sin vanliga nomadiska livsstil och bosätter sig ett tag. Om det finns tillräckligt med tillgångar kan fåglarna föda upp flera kullar med ungar under en regnperiod.

Undulatreden är otroligt enkla; allt som behövs är ett ihåligt träd med tillräckligt med plats för en vuxen och 5-8 vita, runda ägg. Ibland kan de använda en stolpe istället för ett träd, eller en stock på marken. Det är bara honan som ruvar äggen, och hanen uträttar allt annat, som att hämta mat. Han stöter upp en gröt av löv och frön som honan kan äta, och fortsätter att skaffa mat tills ungarna blivit flygfärdiga.


Budgie nest in tree
Ett vilt undulatpars rede i ett eukalyptusträd

Efter 17-19 dagar kläcks äggen ett efter ett under en veckas tid. Undulater föds nakna, blinda och hjälplösa, som alla papegojor (och många andra fåglar). Det första målet de får är en vätska från honanas kräva, som en slags undulatmjölk. Denna innehåller viktiga näringsämnen och antikroppar, så att de får en bra start på livet. Naturen har till och med gett honan möjligheten att variera innehållet och konsistensen på vätskan allt eftersom hon matar kullen den första veckan, från yngst till äldst, så att hon kan se till att varje åldersgrupp får precis de näringsämnen de behöver.

Från gryning till skymning flyger hanen fram och tillbaka till redet och fyller sin kräva med frön som han sen stöter upp för sina hona, som i sig matar ungarna. Hanen börjar mata sina ungar direkt efter ungefär tre veckor (även om vissa överbeskyddande honor inte tillåter detta, och fortsätter vara den enda matleverantören).

Det finns alltid fåglar av olika storlekar i redet, eftersom honan sprider ut äggen hon lägger över flera dagar. Till skillnad från många arter, där de senare ungarna är en sorts försäkring som ofta ignoreras om de förstfödda mår bra, är överlevnadsprocenten hos undulatungar väldigt hög. När de kläckts matar honan instinktivt dem först snarare än de äldre och mer påstridiga ungarna. I fångenskap tas de senare värpta äggen ofta bort och ges till ett surrogatpar att ta hand om.


Tre veckor gamla undulatungar
Tre veckor gammal undulatunge

Undulatungar kan hålla upp sina huvud vid en veckas ålder, och de öppnar sina ögon när de är 10 dagar. De får också mjukt dun på kroppen, som håller dem varma, och de första fjädrarna visar sig vid ungefär två veckors ålder. De är tunna, fjälliga stumpar som senare kommer “blomma ut” till vackra undulatfjädrar. Detta händer när ungarna är ungefär en månad gamla, och ungarna har börjat äta själva och är redo att lämna redet 30-40 dagar efter äggen kläckts. Det tar dock allt som allt nio månader innan de är helt självständiga.

Undulater blir könsmogna vid ungefär ett år, och då upprepas cykeln. Precis som med andra fågelarter där båda föräldrar är högst involverade i att uppfostra sin avkomma är undulatpar väldigt starkt bundna till varandra, och utför en romantisk ritual där de rengör varandra, ‘pussar’ varandra med näbbarna och slår huvudena mot varandra.

Undulaters livstid

Undulater i det fria lever mellan fem och åtta år, men ofta mellan 10 och 15 år som husdjur. En extraordinär undulat blev över 29 år gammal.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än