Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Ha undulater i bur

Undulater är flockfåglar, och de är som gladast om de får bo tillsammans. En etablerad fågel kan dock bli lite upprörd om en ny medlem introduceras till flocken, speciellt om den bara består av en eller två fåglar.

Alla nya tillskott behöver en tid i karantän för att se till att hen inte har några hälsoproblem, och för att vänja fåglarna vid varandra. De första fyra veckorna bör du ha de nya fåglarna i en separat bur, nära de andra undulaterna. De ger alla en chans att vänja sig vid den nya situationen. Efter denna första tid kan du ställa burarna närmare varandra, så att fåglarna kan träffa varandra näbb mot näbb för första gången.

Behåll burarna bredvid varandra tills fåglarna verkar vara bekväma med varandra. Första mötet utan galler bör ske i buren som fåglarna ska bo i tillsammans. Om det är din gamla undulat som bor där, byt ut inredningen för att göra den till en annorlunda och neutral plats. Ställ matskålar på båda sidor av buren, så att undulaterna kan äta på olika platser om de skulle vilja.


Budgies together in cages
Fåglar i bur skapar starka band till varandra

Om de börjar bråka, få inte panik. Det är naturligt, och så länge de inte fortsätter att vara aggressiva mot varandra bör saker lugna ner sig relativt snabbt, när hierarkin är bestämd. Erbjud fåglarna hirs, för att distrahera dem från konfrontationen.

Om fåglarna bråkar mycket kan du behöva ha dem isär ett tag till, och sen försöka igen om en vecka eller två. Ju större buren är, desto lättare bör det vara.

Att ha undulater i par

Två undulater tillsammans kommer, oftast, vara gladare än en ensam. De är sociala fåglar, och i det vilda lever de i stora flockar. Två fåglar och ett par speglar kommer återskapa kontakten och ljuden från en flock (även om det är en väldigt liten sådan). Det skulle vara lätt att säga ‘ju fler desto bättre’, men det kan ses som ett råd om att undulaternas välmående ökar med storleken på flocken, vilket varken är sant eller (för de flesta av oss) speciellt praktiskt. Allt din fågel behöver är en kamrat, så kommer hens behov av socialisering vara uppfyllt.

Om du bara har en fågel måste du vara den som förser hen med all social stimulans hen behöver. Det betyder att du måste tillbringa så mycket tid som möjligt med hen varje dag, vilket är perfekt om du vill fingerträna eller lära din undulat prata.

Hur mycket plats behöver undulater?

Enligt Jordbruksverket måste en undulat ha 0,31m2 att leva på, och minsta tillåtna mått för buren är 70cm x 40cm x 65cm. Detta är dock minimimått, och du bör alltid ge dem så mycket plats som möjligt.

Om du funderar på att ha andra fåglar tillsammans med dina undulater måste du anpassa beräkningarna efter detta. Fåglar i samma storlek behöver lika mycket plats, medan en nymfparakit (och du bör aldrig ha någonting större än så i din undulatbur) behöver tre gånger så många kubikmeter som en undulat.

Ha hanar tillsammans

Om dina undulater båda är hanar kan bråk uppstå. Med det sagt är bråk en del av undulaternas sociala liv, så det är inte så illa så länge inte någon av undulaterna blir mobbad. De arga läten som undulaterna ger ifrån sig när de tjafsar brukar dock inte vara så trevligt att lyssna på. Det är viktigt att inse att undulater kommer innebära en högre ljudnivå i huset. Vanligtvis är lätena musikaliska och relativt låga, men ett par hanar under parningssäsong kan vara något mer otrevligt.


Hanar kan leva tillsammans utan problem
Hanar kan leva tillsammans utan problem

Det finns inget sätt att se huruvida detta kommer bli ett problem eller inte. När du valde dina undulater var de förmodligen i en bur med andra fåglar, och hade andra roller än de de fått i ditt hem. Det är först när de två undulaterna kommit på plats som du kommer upptäcka hur de kommer överens. De flesta fåglar kommer komma överens, men det är bra att vara medveten om att problem kan uppstå.

Om du har otur kan en av fåglarna börja mobba den andra. Om hens hälsa påverkas negativt kommer du behöva dela på dem och köpa en bur till. Detta är dock väldigt ovanligt, så det är ingenting att oroa sig för.

Ha en hona och en hane tillsammans

Många undulatägare rekommenderar att ha en hona och en hane tillsammans, om du bestämt dig för att bara ha två. De tenderar att komma väl överens, men det är viktigt att komma ihåg att de någon gång kommer börja tänka på att para sig. Om du inte vill ha ungar kan du minska risken genom att se till att det inte finns några möjligheter att bygga bon i buren (ingenting som är ihåligt, t.ex. tomma kokosnötter eller andra leksaker där undulaterna kan bygga bo). Om de inte har möjlighet att bygga ett rede kommer de förmodligen glatt leva i celibat tillsammans.

Kastrering är dessvärre inte ett alternativ med undulater. En så liten fågel löper stor risk att dö av operationen.

Ha honor tillsammans

De flesta myter om att honor är mer aggressiva än hanar och väldigt gärna vill picka ut varandras ögon (som du kan läsa om i undulatböcker från 1970-talet) har blivit avvisade som sexistisk smörja. Honor kan absolut leva tillsammans, och och kommer i regel bråka mindre än hanar.


Ett par undulathonor
Honor kan leva tillsammans utan problem

Faktorer som kan påverka denna balans inkluderar introduktionen av en hane till ett par honor. Det finns dock otroligt få arter i djurvärlden som skulle klara detta utan problem. När det blir parningstider kommer hormonerna rusa genom kroppen, och tre undulater kan bli ett problem, vare sig det är två honor eller två hanar. Tre honor? Inga problem.

Ha undulater med andra fåglar

Undulater kommer överens med andra små fåglar, inklusive nymfparakiter (Nymphicus hollandicus) och många andra små papegojor, parakiter och lorikiter. Zebrafinkar (Taeniopygia guttata) brukar också komma överens med undulater.

Populära sällskapsfåglar som inte bör hållas med undulater inkluderar alla fåglar som är större än nymfparakiter: dvärgpapegojor (Agapornis), som är kända för att ibland bita andra arter, brunmajna, och (såvida du inte har en jättestor voljär) kanariefåglar (Serinus canaria domestica).

En viktig sak att tänka på om du vill ha flera arter tillsammans är utrymme, och möjligheten för de olika fåglarna till en plats där de kan fly från de andra. Fåglarna måste också ha utrymme att flyga och utforska alla delar av buren utan att konstant krocka med varandra eller inte ha tillräckligt med plats på sittpinnarna. Alla fåglar måste ha en plats att gå till - en hög sittpinne, en låda eller en tyst hörna - och det kräver större ytor. Om dina fåglar bor i en bur utomhus är detta ett mindre problem.


undulater och nymfparakiter
Undulater och nymfparakiter brukar komma överens

En annan viktig sak är mat. Undulater och andra burfåglar har egna näringsbehov, och alla fåglar måste få rätt kost. Du måste hålla koll så att t.ex. en girig nymfparakit inte stjäl någonting ur dina undulaters matskål. Dessutom behöver nymfparakiter massvis med oljiga frön i sin kost, och även om det inte skadar dina undulater att då och då smaskar i sig ett frö måste du se till att de inte får för mycket. Övervikt och leversjukdomar är livshotande för undulater.

Undulater och andra små papegojor är smarta fåglar. Intelligens är ett tveeggat svärd - det ger väldigt intressanta husdjur, men gör också att alla fåglar är olika. En undulat kan vara framåt, blyg, lätt att ha att göra med eller något aggressiv, beroende på hens personlighet. Det kommer givetvis spela roll i gruppen. Temperament blir oftast lite mer extremt när de lever tillsammans med andra arter.

Mardrömsscenariot är en lättskrämd undulat som lever med en skrämmande parakit. Då måste du gå emellan, för att rädda alla i buren. Se till att du har en extra bur nära till hands. Det är inte troligt att det kommer bli några problem, men det är alltid bäst att vara förberedd.

Ha undulater och finkar tillsammans

Undulater och zebrafinkar lever sida vid sida i sina australienska habitat, och kan komma överens i en bur eller voljär. Se till att buren är stor nog att hålla de antal fåglar du vill ha, det är det allra viktigaste. Om undulaterna börjar känna att de inte har tillräckligt med plats kan de ta ut det på finkarna.

Innan du parar ihop någon kombination av undulater och andra sällskapsfåglar som finns på marknaden är det bra att prata med någon som är expert på ämnet. Arter som risfågel (Padda oryzivora), fjällig munia (Lonchura punctulata), vitryggad munia (Lonchura striata) och ringastrild (Stizoptera bichenovii) funkar bra, men det finns många andra arter som fungerar mindre bra, så dubbelkolla alltid.


undulat och zebrafink
Undulater och zebrafinkar kan bli bra burkamrater

Ha undulater och kanariefåglar tillsammans

Du ser ofta dessa fåglar bredvid varandra i stora park- eller djurparksvoljärer. Om det finns gott om plats fungerar det bra. Om det dock är lite mer trångt tenderar undulater att mobba kanariefåglarna. De senare är omtåliga små varelser, och de kan lätt dödas av större fåglar.

Ha undulater och vaktlar tillsammans

Om undulaterna och de andra fåglarna hålls utomhus kan de leva med vaktlar. De vanligaste vaktlarna i Europa är de små asiatiska blåvaktlarna (Coturnix chinensii) och japanska vaktlar (Coturnix japonica). De kommer springa runt på marken i en sin egen lilla värld, och kommer inte bry sig om oljudet och galenskaperna hos fåglarna över dem.

Ha undulater i separata burar

Det kan vara nödvändigt att hålla isär undulater om en av dem blir mobbad, eller om en av dem är väldigt aggressiv. Fåglar som parar sig måste också ha en egen plats (se delen om detta här nedanför).

Om du har ett par små burar snarare än en stor är det okej, så länge det inte bara är en fågel i varje. De kommer bli frustrerade av gallret, eftersom de inte kan interagera med varandra på samma sätt som de brukar. Om du har fler än en undulat i varje bur brukar det fungera, men håll koll på hur de agerar för att se till så att ingen verkar frustrerad över uppdelningen. Om det blir en problem måste burarna du flytta burarna längre ifrån varandra, alternativt investera i en större bur där alla kan bo tillsammans.

Om du introducerar en ny fågel till din nuvarande flock är det bra att ha hen i en separat bur till att börja med. Ställ den nära dina andra fåglar så att de kan vänja sig vid varandra. Det är speciellt viktigt om den nya fågeln är ung, eftersom hen till att börja med kommer vara nervös, och lätt kan mobbas av de andra.

Håll undulater varma under vintern

Undulater utvecklades i Australien, så de är vana vid en del hetta. De är dock inte byggda för att klara av kyla (vilket är anledningen till att förrymda fåglar aldrig överlever länge i norra Europa). Innefåglar bör inte bo i ett kallt, ouppvärmt rum under vintern. Alltid under 8 grader kommer vara för kallt för dem. En måttstock kan vara att om det är varmt nog för dig är det varmt nog för dina undulater.

Du behöver dock inte gissa. Om en undulat är kall kommer hen sitta med uppfluffade fjädrar under längre perioder (på motsvarande sätt som hen kommer sitta med vingarna ut från kroppen och näbben öppen om det är för varmt). Att lägga ett överdrag över buren under natten hjälper till att hålla värmen inne.

Om din undulat är sjuk kommer hen vara mer benägen att känna av kylan. Se till att hens kost är perfekt anpassad, så att immunförsvaret kommer vara så starkt som möjligt för de kommande vintermånaderna.


En undulat som sover utomhus
Undulater är glada utomhus, så länge det är varmt nog

Om undulaterna bor inomhus är det bra om de bor i ett rum där du kan kontrollera temperaturen på elementen. Om det inte går, se till att rummet stängt och avgränsad under natten för att minska risken för drag och kraftiga temperaturskillnader.

En kamin i rummen där undulaterna är inte farligt för dem (såvida röken går upp i skorstenen). Om det är den enda värmekällan kommer rummet snabbt bli kallt under natten, så det är viktigt att du ser till att försöka hålla värmen inne så länge som möjligt.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än