Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Saker att tänka på med voljärer

Designen på din voljär beror på flera saker: antalet fåglar du vill ha, hur mycket plats du har utomhus, hur mycket pengar du vill spendera på voljären, och vad din familj (och dina grannar) tycker. Du måste också tänka på väder och klimat, och se till att dina undulater har skydd och värme under kalla vintrar.

Kolla lokala byggregler för att se till att du inte behöver ansöka om bygglov.

Bygga en voljär

Om du bygger från grunden är en cement- eller stenskärvsgrund bäst, med ett betonggolv ovanpå. Det kan lätt spolas av, och kommer inte bli gegga på samma sätta som ett jordgolv lätt blir. Betongen motverkar också att möss och råttor gräver sig in i voljären.

Om du lämnar hål i betongen kan du plantera buskar och små träd i voljären. Du kan sprida grus eller sågspån på golvet, men kom ihåg att du kommer behöva rengöra voljären.

Stommen kan vara sten, metall (rostfri) eller plast. Väggar och tak bör bestå av passande galvaniserat nät, inte tunnare än 1,5mm för undulater, men var medveten om att en större papegoja eller nymfparakit möjligtvis kan tugga sig igenom någonting så tunt. Ett tunt nät är också mer ömtåligt. Om någonting ramlar mot väggen kan hålen lätt öppnas på sidorna.


undulat på nät i voljär
Undulat sitter på sidan på en voljär

Dörren kan vara den mest komplicerade delen av designen. En färdigköpt är praktiskt, och en glidande dörr sparar plats. Och någon slags portal, med en inre och en yttre dörr, hindrar fåglar från att rymma.

Du kommer behöva bygga ett täckt område i voljären, för att se till att undulaterna kan skydda sig mot väder och vind. Det bör utgöra åtminstone en tredjedel av voljären. Använd korrugerad plast eller obehandlat lövträ för att skapa ett tak och åtminstone två väggar. Området måste inte vara helt stängt, det är ett vind- och solskydd, inte ett gömställe. Förutom det är borttagbara väggsektioner (med hål för att ta sig in och ut) och lite isolering bra för kallare månader.

Med det sagt, om du har en stor voljär är en permanent plats inomhus ett bra alternativ. En plats dit fåglarna kan flyga om de inte vill vara utomhus, och där de kan bygga bo och ruva.

Storlek på voljär

Storleken på voljären kommer påverka hur många fåglar du som mest kan ha. De allra minsta måtten för att ha fåglar i bur är 70 cm lång 60cm hög och 45cm bred, men det är i absolut minsta laget. Över lag bör du ge dem så mycket plats som möjligt, men det kan vara bra att fråga någon som kan mer om undulater vad som fungerar. Det är också värt att tänka på att det är praktiskt att kunna gå in i voljären för att umgås med dina undulater och rengöra buren.


undulater på en sittpinne utomhus
Undulater utomhus

Tillbehör till undulatvoljär

En voljär måste inredas som en bur, fast i en större skala. Se till att det finns fler än en mat- och vattenstation, och gott om sittpinnar och gungor, för att hålla alla invånare glada och bekväma.

Hålla undulater varma utomhus

Om dina fåglar bor i en voljär utomhus måste du se till att värma upp den under kallare perioder. Det finns flera saker du kan göra för att se till att den håller sig så varm som möjligt dock, också utan ytterligare värmekällor. Den täckta delen i voljären måste vara helt vattentät, och du kan också isolera delar. Du gör detta genom att bygga väggar med en hålighet mellan utom- och inomhus. Det kan ser fyllas med polystyren/frigolit, bubbelplats eller mer traditionell isolering.

Undulater tycker inte om drag, så även under varmare månader kommer de behöva en plats att kunna skydda sig från väder och vind. Många mysiga holkar och hyllor i den täckta delen kommer hålla fåglarna varma.

Om du fungerar på att flytta ut dina fåglar är det viktigt att gradvis vänja dem vid den nya temperaturen. Fåglarna klarar kyla relativt bra, men det är viktigt att de alltid har en dragfri plats där det inte är minusgrader.


Undulater sitter tillsammans på en sittpinne
Undulater sitter tillsammans på en sittpinne

För att hålla dina undulater både säkra och varma, måste du se till att värmekällan inte utgör en fara:

  • Använd aldrig öppen old (i en eldkorg eller grill t.ex.). Röken och ångorna från dessa kan döda undulater (någonting som är värt att tänka på också när du använder dessa saker i trädgården och vinden blåser mot voljären).
  • Använd inte en värmare för inomhusbruk, varken gas eller elektrisk. Dessa utgör inte bara en brandrisk, de ger också ifrån sig rök och ångor som är farliga för undulater.
  • Stormkök och brännare är av samma anledningar inte heller några bra alternativ.
  • Om du inte har någon el i voljären kan det vara värt att fundera på att skaffa det, eftersom det annars kan bli svårt. Ett alternativ kan var att ställa varmvattenflaskor på den täckta delen av buren. De kommer svalna under natten, men är oftast tillräckligt för att hålla undulaterna bekväma. Täck alltid flaskorna för att se till att undulaterna inte bränner sig.
  • Om du har el i voljären kan en kraftfull lampa eller två (120 watt funkar bra) eller en keramisk värmelampa (upp till 250 watt) fungera. Dessa måste täckas med värmesäkra överdrag för att minska risken att fåglarna bränner sig.
  • Du kan köpa specialtillverkade lysrör, eller värmare som sitter fast på väggen. Vissa av dessa har termostater, vilket är perfekt eftersom de kommer gå igång om temperaturen sjunker. 5 grader är en bra temperaturinställning.
  • Kontrollera värmekällan du valt regelbundet, för att se till att allting fungerar som det ska.

Kommentarer

Georg, 3 april 2020

Vilken maskstorlek rek. du på nätet för undulater ?