Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Välja en undulat

Om du köper från en uppfödare kan du behöva vänta tills undulaterna är gamla nog att separeras från sina föräldrar. Ungefär 8-10 veckor efter att de kläckts är ungarna redo att leva självständigt. En ung fågel kommer ha horisontella markeringar över hela huvudet, inklusive hjässan och pannan. Dessa ränder försvinner när undulaterna ruggar för första gången, efter tre eller fyra månader. Så undulater utan dessa markeringar kommer vara äldre än 12 veckor.

Det finns en del saker att hålla ett öga på om du vill se till att du får med dig en friska och glad undulat hem:

 • Kolla undulatens förra hem. De flesta uppfödare tar väl hand om sina fåglar, men inte alla. Om buren verkar smutsig och trång, eller inte har tillräckligt med mat, vatten och leksaker är det bättre att välja en annan uppfödare. Det samma gäller för djuraffärer eller fåglar du köper på nätet; en undulat som fått en dålig början på livet kommer kanske inte må lika bra som en som tagits hand om på rätt sätt.
 • Ställ frågor till säljaren. Vare sig det är en uppfödare eller någon som jobbar i djuraffär bör hen veta mycket om fågeln. Om så inte är fallet, hur kan du då vara säker på att fåglarna blivit väl omhändertagna? Man kan argumentera att det finns någonting bra i att “rädda” en fågel som inte har det så bra, men det är troligt att dessa fåglar kommer dö i förtid. Dessutom kommer du ge pengar till någon som inte har fåglarnas välmående som högsta prioritet, och i längden är det inte en bra sak.
 • Be om en skriftlig garanti på din fågels välmående. Många platser kommer ge dig detta utan att du frågar. Det innebär att du kan ge tillbaka undulaten och få pengarna tillbaka om din veterinär upptäcker några hälsoproblem hos den unga fågeln.

Undulat i en djuraffär
Undersök din undulat innan du köper den

 • Välj en fågel som ser frisk ut. Saker att hålla utkik efter är:
  • Socialt beteende. Friska, unga undulater kommer vara högljudda, lekfulla och alerta. En tyst fågel som sitter ensam i en bur med andra fåglar mår troligtvis inte så bra. Detta kan vara svårare att upptäcka om fågeln är ensam (även om det är ovanligt i affärer och hos uppfödare), men du kommer fortfarande kunna skilja en apatisk och sjuk undulat från en frisk och glad.
  • Vacker fjäderdräkt. Inga fjädrar bör saknas eller vara ovårdade, och fågeln bör se slät och blank ut. Vissa uppfödare klipper handpennorna på unga undulater, och det kan se ‘fel’ ut för ett otränat öga, men det skadar inte fågeln på något sätt, och de kommer växa tillbaka.
  • Tyst andning. Undulater är musikaliska pratkvarnar, men de bör andas tyst. Lyssna när undulaten är tyst. Om hen ger ifrån sig ett väsande eller klickande ljud kan hen ha problem med luftvägarna.
  • Rena näsborrar och näbb. Näsborrarna och näbben bör vara rena från slem eller torkad materia. Om de inte är rena har fågeln förmodligen problem med luftvägarna, vilket är en vanlig dödsorsak hos undulater. Det är också smittsamt, så andra fåglar kan ha drabbats. (Detta tillstånd bör dock inte blandas ihop med en hona med ägg som har en fjällig vaxhud precis ovanför näbben - det ska vara så!)
  • Proportionerlig näbb. Om näbben är krokig, ojämn eller ser för stor ut kan det vara tecken på hälsoproblem.
  • Rätt antal tår. Undulater bör ha fyra på varje fot, två som pekar framåt och två som pekar bakåt. Alla papegojor har dessa fötter, och det är en av hemligheterna bakom deras “fingerfärdighet”. Se på när fågeln klättrar och håller om pinnar - hen bör vara väldigt bra på detta, och tecken på klumpighet eller osäkerhet kan indikera problem. Om benen dessutom ser svullna ut eller har mer fjäll än andra undulater är det förmodligen tecken på sjukdom.
  • En ren kloak. (Kloaken är området från vilken fågeln ger ifrån sig sin spillning). Om kloaken ser smutsig ut kan det tyda på sjukdomar, eller en kost som har gjort fågeln svag.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än