Det är för tillfället väntetid på grund av stor efterfrågan. Se vår leveranssida för mer information.

Välja en undulat som pratar

Undulater kommer inte förprogrammerade att prata. Det tar tid, tålamod och konsekvent träning från dig, och även då finns det ingen garanti att det kommer fungera. Om din prioritet med att skaffa en undulat är att den ska prata bör du tänka om. Tal är aldrig en garanti. Fråga dig själv: Spelar det någon roll om min undulat inte kan prata? Om svaret är ja, skaffa inte en undulat.

Om du vill ha en möjlighet att få en undulat som pratar måste du lägga ner arbete. Men det finns också ett par saker du kan göra för att öka dina chanser:

  • Unga fåglar har lättare att lära sig tala, så välj en som inte ruggat (som alltså är 6-12 veckor gammal).
  • Hanar är bättre på att prata än honor (även om vissa honor kan lära sig).
  • En undulat som är fingertränad (som sitter på ditt finger utan att vara rädd) och avslappnad i ditt sällskap är mer benägen att prata än en mindre tam fågel.
  • Prata med din undulat från att ni träffas för första gången. Bestäm dig för vilket ord eller vilken fras du vill att hen ska säga, och upprepa det ofta. Begränsa första försöket till tre eller färre ord. När hen är fingertränad och kan lämna buren kommer hen tycka om att sitta på dig, och detta är en perfekt stund att lära hen sina första ord. Det finns mer information om detta i delen om att lära undulater prata.
Det finns ingen garanti att din undulat kommer prata

Du kommer märka när din undulat är uppmärksam. Hen kommer sitta nära dig, och visa intresse för din mun. Pupillerna kan vidgas i koncentration. En fågel som sitter i buren och tyst kvittrar kommer också lyssna. Försök med orden du vill att hen ska lära sig, då kommer hen förmodligen sluta kvittra och lyssna, och kommer snart kunna känna igen dem. Ibland kommer hen blunda i belåtenhet när du tålmodigt upprepar “Hej hej Mango!” eller vad du nu bestämt dig för.

Var beredd på att bli besviken. Vissa fåglar, även de som har alla förutsättningar i världen, lär sig aldrig prata. Andra ger ifrån sig läten som kan likna ljuden du lärt hen, men kommer mumla ljuden på samma sätt som någon som upprepar främmande ord utan att förstå språket.

Andra fåglar kommer snabbt lära sig ord och fraser, och kommer fortsätta plocka upp saker allt eftersom. Du kommer dock troligtvis inte kunna jämföra din fågel med undulaten som har världsrekordet, med flera hundra ord, men en fågel som glatt säger hej ibland är belöning nog.

Kommentarer

Det finns inga kommentarer än